Omstridt ø i Stillehavet er pist væk

Øen med det mundrette navn Esanbe Hanakita Kojima er pist væk, uden nogen har opdaget, hvad der er sket

Et billede af et russisk skib taget fra Kunashir, der er en af Kurilerne. Foto: AP
Et billede af et russisk skib taget fra Kunashir, der er en af Kurilerne. Foto: AP

I den vestlige del af Stillehavet mellem Rusland og Japan ligger 158 øde øer, men det tal kan nu justeres til 157.

Øen med det mundrette navn Esanbe Hanakita Kojima er pist væk.

Det rapporterer flere japanske medier ifølge The Guardian.

Det er fortsat uklart, hvad der helt præcist er sket med øen, fordi indbyggerne i den nærmeste by, Sarufutsu på den store ø Hokkaido, slet ikke har opdaget, at deres nabo var væk.

De lokale blev kun opmærksomme på det, fordi forfatteren Hiroshi Shimizu skulle skrive en bog om Japans gemte øer. Han faldt dog aldrig over Esanbe Hanakita Kojima.

Inden dens forsvinden befandt øen sig kun 1,4 meter over jorden, og det har fået Japans kystvagt til at tro, at kraftigt blæsevejr og store isflager har givet den dødsstødet. 

Miniøen hørte til Kurilerne, der er en gruppe øer midt mellem Japan og Rusland, og de har i årevis været årsag til ballade.

Før Anden Verdenskrig tilhørte øerne Japan, og de blev brugt af den japanske flåde i angrebet på Pearl Harbor. Efter krigen blev øerne erobret af Sovjetunionen, og der er stadig rift om, hvem der rent faktisk har krav på dem.

I dag er der fortsat diplomatiske stridigheder mellem Japan og Rusland, men i 2005 gik det helt galt.

Dengang åbnede et russisk skib ild mod et japansk skib i området, og det fik sindene i kog. Efterfølgende måtte Vladimir Putin og daværende premierminister Koizumi mødes for at rede trådene ud. Men heller ikke denne gang kunne de to lande blive enige.