Op mod årets største rejsedag: Nu ulmer konflikten igen i DSB

Lokomotivførerne har igen kurs mod konflikt med DSB, efter Dansk Jernbaneforbund har aflyst lønforhandlinger

Hvis der udbryder konflikt mellem DSB og de ansatte, risikerer 22. december at se sådan ud på hovedbanegården. Arkivfoto: Ditte Valente
Hvis der udbryder konflikt mellem DSB og de ansatte, risikerer 22. december at se sådan ud på hovedbanegården. Arkivfoto: Ditte Valente

Dansk Jernbaneforbund har mandag aften aflyst lønforhandlingerne med DSB's ledelse.

Parterne skulle have mødtes tirsdag, men ifølge forbundsformand Henrik Horup har fagforeningen ikke modtaget det materiale fra DSB's ledelse, som skal danne grundlag for forhandlingerne, og derfor har han aflyst mødet i morgen.

- De skulle have leveret materialet i dag, så vi havde det til i morgen. Men vi har ikke hørt et eneste kuk fra dem, så klokken 18.30 skrev jeg, at der ikke er noget grundlag for at holde møde, når der ikke er noget at holde møde om.

Se også: Det vælter ind med DSB-ansøgninger efter kækt opslag: Nu beklager DSB

- Det er ret komplekst stof, så det er ikke noget, som jeg har lyst til at få klokken ti om formiddagen. Det er noget, som der virkelig skal gås i dybden med, siger han.

Tror det passer DSB fint
Henrik Horup mistænker DSB for, at det passer selskabet fint, at mødet er aflyst, så der ikke kommer oplysninger ud om lønkrav inden juletrafikken:

- Jeg har en svag fornemmelse af, at de aftaler, som de lægger frem, ikke er noget, som vi kan acceptere. Og så frygter de, at vi går ud og brokker os. Så jeg tror, at det passer dem fint, at mødet blev aflyst, fordi så kan vi ikke sige, hvad de har fremlagt, siger han.

Se også: Oprørte politikere: Stop bonuskongerne fra DSB

Artiklen fortsætter under boksen

DSB-direktør maner til ro

DSB's underdirektør Poul Genzøe-Enemark bekræfter, at han ikke har sendt det aftalte af sted til Henrik Horup før klokken 18 i dag. Men det var heller ikke aftalen, og desuden er papirerne slet ikke vigtige at få i god tid, lader han forstå.

Der er nemlig tale om en oplistning af de lokalaftaler, der har noget med løn at gøre, og de var ikke nødvendige at tidligere, lyder det:

- Det er ikke ukendt stof, som de skal sætte sig ind i. Vi har aftalt en proces, hvor vi skriver alle lokalaftaler ind i et excelark. Derfor undrer det mig meget, at Henrik Horup aflyser mødet, fordi han ikke har fået listen. Der er to grunde: Det ene er, at det velkendt stof – det er lokalaftaler. Det andet er, at hvis han mente, at han skulle have det på et tidligere tidspunkt, undrer det mig, at han ikke lige ringer. Ifølge referatet skulle det være inden mødet klokken ti tirsdag.

Direktøren er ked af aflysningen:

- Jeg kan sige, at jeg ringede fem minutter efter, at jeg havde fået emailen fra ham, og der svarede han ikke telefonen. Jeg synes, at det er brandærgerligt, at han aflyser mødet. Specielt når han sætter det op på Facebook på den måde, han gør.

- Men hvorfor har du ikke sendt det afsted før?

- Det er ikke sådan, at den ene parts forhandlingsmulighed påvirkes af, om listen kommer klokken fire mandag eftermiddag eller klokken seks mandag aften. Og igen vil jeg sige, at hvis man måtte mene, at man skal have noget på et bestemt tidspunkt, så ringer man.

Hvordan skal passagererne forvente, at det påvirker juletrafikken?

- Henrik Horup har tidligere givet udtryk for, at han selv ville tage toget i julemåneden, og det mener jeg også stadig at man kan, siger han.

Henrik Horup har informeret sine medlemmer via et Facebook-opslag, som allerede nu er delt 276 gange, ligesom det har fået adskillige kommentarer. Flere antyder, at et våben kan være at lamme juletrafikken. Ekstra Bladet har også talt med en lokomotivfører, som bekræfter, at det er den snak, som vedkommende hører. Henrik Horup maner imidlertid til besindighed:

Kan ikke bakke op
- Jeg ved godt, at folk er frustrerede, og at et våben er at stoppe juletrafikken, men det kan jeg ikke bakke op om. Jeg synes ikke, at vi skal ødelægge juletrafikken, siger han og fortsætter:

- Det er ikke kunderne eller passagerernes skyld. De skal ikke være gidsler i det her. Vi ved, hvor meget julen betyder for folk, og vi skal ikke være med til at ødelægge højtiden. Vi skal kigge passagererne i øjnene og give dem nogle gode juledage, og så må vi tage tingene op i januar, siger han.

Se også: Bonus-fest i DSB: Direktøren tjener det dobbelte af statsministeren

Striden har stået på i et år. Baggrunden skal især findes i, at DSB i slutningen af 2017 valgte at melde sig ind i Dansk Industri, og i den forbindelse blev lokalaftaler og overenskomst med de ansatte opsagt.

I slutningen af juni oplyste DSB, at der var et usædvanligt stort antal sygemeldinger, hvilket førte til flere aflyste tog. Efterfølgende kunne Ekstra Bladet beskrive, hvordan luften mellem DSB-ledelsen og Dansk Jernbaneforbund var iskoldt.

Siden årsskiftet har alle Dansk Jernbaneforbunds lokalforeninger på generalforsamlinger udtrykt mistillid til ledelsen i DSB.

306 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere