Operationer bliver aflyst: Stor strejke rammer patienterne

Over 700 portører strejker landet over, og det går udover planlagte operationer, som bliver aflyst og udskudt

Følg Samfund

Portører i Region Sjælland bliver tvunget til at uddanne sig til alt-mulig-mand og gå ned i løn, hvis de vil beholde deres job.

Det har fået mindst 700 portører landet over til at strejke, og det går nu udover flere patienter.

- Flere operationer er blevet aflyst og udskudt i forbindelse med strejken. Der er selvfølgelig ikke tale om livstruende operationer, hvor de enkelte hospitaler har et nødberedskab klar, siger Ken Peterson, formand for medarbejdernes fagforening, FOA København.

Bare i fredags blev 30 operationer aflyst i forbindelse med strejken.

Mister 100.000 kroner
Strejken startede torsdag i sidste uge, da 21 medarbejdere fra Region Sjælland fik et krav om, at de skulle videreuddanne sig til serviceassistenter, hvis de ville beholde deres job.

- Portørerne mener, at det er imod deres overenskomst, at deres arbejdsopgaver bliver ændret, og at de mister penge på det, siger Jens Dahl, som er tillidsmand på Slagelse Sygehus - et af de hospitaler, som er ramt af arbejdsnedlæggelse.

- Deres arbejdsopgaver vil ændre sig, så de kan blive sat til alt fra rengøring, køre patienter, vaske eller portørarbejde, og det samme angår rengøringsassistenterne, siger Jens Dahl.

Samtidig vil portørerne miste penge under selve uddannelsen, og efterfølgende ved de ikke, hvilken overenskomst de så hører ind under.

- I løbet af uddannelsen vil mange af medarbejderne miste mellem 80- og 100.000 kroner om året, som de plejer at få i genetillæg. Og de ved ikke, om lønnen også vil falde efter, fordi de nu deler overenskomst med mange af rengøringsassistenterne, siger tillidsmanden.

De krav vil portørerne ikke til indgå under, og da 21 medarbejder blev truet med en fyreseddel, hvis ikke de tog uddannelsen inden foråret 2018, startede alle portørerne deres strejke.

Tillidsmændene på regionens hospitaler, heriblandt Jens Dahl, har selvfølgelig bedt medarbejderne om at blive i arbejdet og klare uoverensstemmelserne igennem dialog med regionen.

Hovedstaden sympatiserer
Indtil videre er der ikke kommet en løsning mellem portørerne og Region Sjælland, hvorfor strejken endnu fortsætter.

I sympati valgte kollegerne fra Region Hovedstaden også at strejke i fredags, og det har de fortsat med i dag.

Udover de 200 portører fra Roskilde, Holbæk, Næstved, Nykøbing Falster og Slagelse, strejker yderligere 500 medarbejder fra Rigshospitalet, Hvidovre, Frederiksberg og Bispebjerg.

- Det er klart, vi kan mærke, at der mangler medarbejdere, og derfor er der også operationer, som bliver aflyst eller udsat. Men vi har selvfølgelig nedsat et nødberedskab til de livstruende operationer, siger Jens Anker, tillidsmand på Rigshospitalet.

Selvom Region Hovedstaden ikke på nuværende tidspunkt kræver de samme ændringer, vil Rigshospitalets medarbejdere stadig understrege, at de ikke synes det er en holdbar løsning.

- Vores medarbejdere strejker i første omgang i sympati, men også for at vise, at de ikke vil acceptere de samme planer, som Region Sjælland kræver, siger Jens Anker.

Retten overtager
Flere steder i landet har andre hospitaler holdt fagligt møde i dag. Blandt andet i Aalborg og Vendsyssel, men de har ikke valgt at nedlægge deres arbejde.

På Rigshospitalets afdeling i Glostrup genoptager medarbejderne arbejdet her til aften. Det samme gør de på Frederiksberg, Bispebjerg og Hvidovre Hospital.

På Rigshospitalets afdeling på Blegdamsvej genoptager man først arbejdet i morgen tidlig.

Alle sygehuse holder et møde i morgen, hvor de vil tale om, hvad der så skal ske.

Fordi der ikke er kommet en løsning mellem medarbejderne og regionen endnu, har portørernes fagforening FOA valgt at rejse sagen i arbejdsretten.

Nu skal de vurdere, om regionens krav er imod overenskomsten, som både portørerne og regionen skal overholde.

Ekstra Bladet har forsøgt at komme i kontakt med Region Sjælland, men det har endnu ikke været muligt.

Seneste nyt

Hvorfor må Michael Dyrby blive?

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.