Opgiver sag mod TV2

Rådmanden for ældreområdet i Aarhus Kommune vil have fogedforbud fjernet - men det kræver, at byrådet bakker hende op

Rådmand Jette Skive udtalte sig således efter Ekstra Bladets offentliggørelse af skjulte optagelser fra TV2. Video: Ernst van Norde
Følg Samfund

Ved du noget?

Indsend billede el. video

Maks. 5MB

Rådmand i Aarhus Jette Skive (DF) ønsker ikke at opretholde fogedforbuddet mod TV2 og vil samtidig trække en politianmeldelse af TV2 tilbage. Det oplyser hun i en pressemeddelelse, skriver TV2.

Fogedforbuddet forsvinder dog kun, hvis byrådet i Aarhus bakker beslutningen op, skriver rådmanden.

'Byrådspolitikerne i Aarhus har givet udtryk for, at de ligesom jeg gerne vil have vist optagelserne, men under forudsætning af, at vi ikke gør noget ulovligt.'

'Det kan jeg ikke garantere, så derfor kræver jeg deres opbakning, så jeg ikke bagefter står med ansvaret for at have brudt loven.'

Her er TV2-optagelserne Danmark ikke må se

Elses barnebarn, Charlotte Ahm, er dybt skuffet over, at Aarhus Kommune har gjort alt for at stoppe TV2-dokumentaren. Og alt for lidt for at hjælpe hendes farmor. Video/redigering: Ernst van Norde, Emma Svendsen

Endelig taler Bundsgaard: - Der skal flere ressourcer til ældreområdet

Lov skal laves om
Indtil nu har Jette Skive ellers stået last og brast med sin forvaltning og bakket fogedforbuddet op i både fogedretten og landsretten. Men efter den omfattende debat, som Ekstra Bladets offentliggørelse af de centrale optagelser i dokumentaren har udløst, er hun nu parat til at få det fjernet.

Samtidig opfordrer rådmanden til, at lovgivningen laves om.

'Det er ikke fair over for hverken medierne, borgerne eller de ansatte i det offentlige, at der er denne uklarhed om, hvad man må og ikke må,' skriver hun videre.

TV2-boss om rådmand: Mærkværdige udmeldinger

Rådmanden vil også trække politianmeldelsen mod TV2 tilbage.

'Vi har tilsyneladende et kæmpe hul i lovgivningen, og det bør TV2 ikke straffes for.'

Ekstra Bladet forsøger at få en kommentar fra Jette Skive, der har bedt borgmester Jacob Bundsgaard (S) om hurtigst muligt at indkalde til et ekstraordinært byrådsmøde.

Jeg er nødt til at følge loven

Rådmand dropper fogedforbud

Her er den fulde meddelelse fra ældrerådmanden:

'Jeg har hele tiden sagt, at jeg gerne så, at optagelserne blev vist. Det er vigtigt, at vores ældrepleje får flere medarbejdere og at særligt indsatsen over for demente styrkes. Ældreområdet er hjerteblod for mig og for Dansk Folkeparti'.

'Jeg kan konstatere, at både borgmesteren i Aarhus og statsministeren pludselig er vågnet og nu vil have både flere hænder og hoveder på ældreområdet. Det har de ikke vist vilje til i årevis. At der skal ulovlige optagelser til, før det sker, er lige så tragisk, som det billederne viser'.

På spørgsmålet om hvad, der har fået rådmanden til ikke gå videre med sagen, svarer hun:

'Byretten og Landsretten har tydeligt afgjort, at optagelserne er så krænkende over for både borgeren og medarbejderne, at de er ulovlige at vise. Hvis jeg som politiker ikke følger loven, så er det skråplan.'

'Samtidig er min holdning, om at optagelserne bør vises, delt af politikere fra begge fløje, nationalt såvel som lokalt, selv om det er ulovligt. Det er også helt tydeligt for mig, at borgerne insisterer på at få forholdene frem i lyset'.

'Af samme grund, vil jeg opfordre politikerne til at lave loven om hurtigst muligt. Det er ikke fair over for hverken medierne, borgerne eller de ansatte i det offentlige, at der er denne uklarhed om, hvad man må og ikke må'.

Rådmanden vil nu indstille til Byrådet, at Aarhus Kommune ikke går videre i processen med at gøre fogedforbuddet permanent.

'Byrådspolitikerne i Aarhus har givet udtryk for, at de lige som jeg gerne vil have vist optagelserne, men under forudsætning af, at vi ikke gør noget ulovligt. Det kan jeg ikke garantere, så derfor kræver jeg deres opbakning, så jeg ikke bagefter står med ansvaret for at have brudt loven'.

'Fra første dag jeg blev bekendt med indholdet i optagelserne i februar, har jeg handlet. Der er blevet fyret. Ledelsen er blevet udskiftet. Der er tilført flere sygeplejersker på stedet, og så er der igangsat et stort arbejde med rette op på kulturen. Men så længe vilkårene ikke forbedres på ældreområdet i Danmark, så vil vi se det her igen på andre plejehjem i Danmark'.

'Vi har så mange fantastiske medarbejdere i ældreplejen, men forråelsen ligger under overfladen, og den næres af travlhed og afmagt. Af samme grund er jeg utrolig glad for, at vi nu endelig får diskuteret ældreområdet og får flere ressourcer til området - og ikke mindst indsatsen over for de demente, som ikke selv har sproget til at sige til og fra'.

'Når fogedforbuddet ophører betyder det forhåbentligt også, at vi ikke længere skal bruge tiden på at diskuterer jura og journalistiske metoder. Det har desværre skygget for den vigtige debat om prioritering af ældreområdet, som der er momentum for lige nu. Om statsministeren og Aarhus' borgmester bare har det hele i munden, vil tiden så vise. I Dansk Folkeparti vil vi i hvert fald jagte dem, hvis de forsøger at rende fra ansvaret'.

Rådmanden vil samtidig trække politianmeldelsen af TV2 tilbage.

'Vi har tilsyneladende et kæmpe hul i lovgivningen, og det bør TV2 ikke straffes for'.

Jette Skive har bedt borgmesteren om at indkalde til et ekstraordinært byrådsmøde hurtigst muligt.

Kilde: Pressemeddelelsen fra Aarhus Kommune

Mette F. i kovending

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Himmelråbende åndssvagt, at vi først ophæver restriktionerne på tirsdag