Opgør om kold krig: Flere slags agenter

Telefonaflytninger og mistænkelige møder fra den kolde krig bliver genfortalt i injuriesag i Højesteret

Følg Samfund

En fyldt retssal i Højesteret får tirsdag genfortalt i detaljer, hvordan PET overvågede en fremtrædende journalist i 1980'erne.

Det retslige opgør mellem journalist Jørgen Dragsdahl og historiker Bent Jensen handler om, hvordan førstnævnte opførte sig under den kolde krig.

Dragsdahl forlanger sin modpart straffet, fordi denne har betegnet ham som agent for KGB, den sovjetiske efterretningstjeneste.

Men historieprofessoren forlanger frifindelse. Han havde god grund til efter studier af PET's arkiver at fortælle hele Danmark, at journalisten af PET og KGB blev anset for at være agent, lyder det.

På andendagen af retssagen er der igen fuldt hus i Højesteret. Denne gang ses blandt andre Venstres Troels Lund Poulsen på tilhørerpladserne.

Tirsdag dvæler Bent Jensens advokat ved PET's store interesse for Dragsdahl i 1980'erne, da denne var sikkerhedspolitisk medarbejder ved dagbladet Information.

For eksempel blev Dragsdahls telefon aflyttet på baggrund af dommerkendelser.

Det er formentlig den eneste journalist, der nogensinde er blevet aflyttet af PET, har den daværende PET-chef, Ole Stig Andersen, sagt under en afhøring.

KGB gav også journalisten et dæknavn, Yershov.

- Man kan spørge sig selv, hvor mange journalister i Danmark, der forsynes med dæknavn af KGB, siger historikerens advokat, Karoly Nemeth.

Med støtte i udtalelser fra Ole Stig Andersen præciserer Nemeth, at historikerens agentpåstand skal forstås sådan, at journalisten var påvirkningsagent for KGB. Og at han altså ikke beskyldes for at have bedrevet agentvirksomhed, som indebærer en overtrædelse af straffeloven.

- Agentbegrebet er flertydigt, siger advokaten.

En påvirknings- eller indflydelsesagent kendes på flere ting. For eksempel ved konspirativ adfærd. Og Dragsdahl havde netop møder med KGB i Wien, og også et mistænkeligt møde med en KGB-mand i Farum blev noteret af PET.

Men man kan sagtens reelt være agent uden selv at være klar over det, lyder det fra advokat Karoly Nemeth, der henviser til den tidligere KGB-officer Oleg Gordijevskij.

Journalisten hævder, at historikeren har beskyldt ham for at have været en agent af en kaliber, som overtrådte straffeloven.

Dette kunne Østre Landsret dog ikke skrive under på i en dom fra 2013, da Jensen blev frifundet.

Injuriesagen er en af de senere års mest omfattende. To mænds ære står på spil. Højesterets dom ventes om en til to uger.

BREAKINGBREAKING
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+