Oprettelse af rene indvandrer-klasser har stoppet elevflugt på gymnasium

En etnisk opdeling af eleverne på Aarhus-gymnasium har reduceret antallet af elever, som stopper i utide, markant

Skal man sørge for at minoriteten, ikke bliver en minoritet, når man deler gymnasieklasser? Arkivfoto: Carsten Andreasen
Skal man sørge for at minoriteten, ikke bliver en minoritet, når man deler gymnasieklasser? Arkivfoto: Carsten Andreasen

Ved du noget? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst)

Det vakte opsigt, da Langkær Gymnasium i Aarhus frem mod begyndelsen af dette skoleår valgte at inddele sine elever i klasser efter etnisk oprindelse. Det gjorde gymnasiet for at holde på sine etnisk danske elever, som ellers var i mindretal.

I praksis betød det, at der blev skabt fire hele 1. g klasser kun med tosprogede elever og tre klasser med en stor andel af etnisk danske elever i hver klasse.

Nu viser det sig, at beslutningen har forhindret yderligere elevflugt fra gymnasiet.

Det skriver DR Østjylland.

De hvide skal i 1. H - du er brun, så du skal gå i 1.B

Dramatisk fald i udmeldelser
Kun seks elever har forladt gymnasiet i utide i efteråret 2016 mod 29 i samme periode året før. Årsagen til faldet er ifølge rektor Yago Bundgaard utvivlsomt, at skolen er begyndt at opdele eleverne i klasser efter etnicitet.

- Det har spillet ind, at vi har kunnet skabe bedre fungerende klasser for alle elever, siger han til DR Østjylland.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) har på baggrund af sagen givet det fordelingsudvalg, som Langkær Gymnasium er omfattet af, lov til at fravige reglerne for fordelingen af elever midlertidigt.

Derfor vedtog en række gymnasier sidste år, at fagligt svage elever skal fordeles ligeligt mellem gymnasierne, så de ikke klumper sig sammen på bestemte skoler.

Håber på mere dispensation
Yago Bundgaard håber på, at gymnasiet kan få lov til at sammensætte klasser ud fra etnicitet på mere permanent basis. Det vil han diskutere med undervisningsministeren, når hun om kort tid kommer på besøg på gymnasiet.

- Det er klart, at da det kun er en etårig aftale, vi har lavet, så tænker jeg, at vi skal have en snak om, hvordan kan en mere permanent løsning se ud, siger Yago Bundgaard.

Langkaer Gymnasium har i de senere år fået markant flere tosprogede elever, og nu er der 74 procent tosprogede elever - for ti år siden var det 29 procent.

Langkær Gymnasium kunne ifølge DR Østjylland have afvist 40 til 45 elever sidste år, hvis gymnasiernes aftale om at fordele bogligt svage elever havde været på plads dengang.