Annonce:
Annonce:

Oprør med bind og tamponer: Lader menstruationen løbe ud i trusserne

To kvinder vil med en ny bog gøre op med kvinders skam i forhold til menstruation

Sine Cecilie Laub (th.) og Maja Nyvang udgiver tirsdag deres bog 'Gennemblødt' om menstruation. Her fortæller de om 'free bleeding' og oralsex, når det er 'den tid på måneden'. (Foto: Privat)
Sine Cecilie Laub (th.) og Maja Nyvang udgiver tirsdag deres bog 'Gennemblødt' om menstruation. Her fortæller de om 'free bleeding' og oralsex, når det er 'den tid på måneden'. (Foto: Privat)
Annonce:
Følg Samfund

Når Sine Cecilie Laub har menstruation, bruger hun hverken bind, tamponer eller kopper. I stedet lader hun blodet løbe ud i underbukserne, som hun skifter flere gange om dagen.

Begrebet hedder ’free bleeding’ og bliver omtalt i Sine Cecilie Laub og Maja Nyvangs nye bog ’Gennemblødt’, som udkommer i dag.

I bogen, der startede som et speciale, behandler de to kvinder menstruation som et historisk, kulturelt og politisk begreb. De forsøger at gøre op med den skam, mange kvinder føler, når de har menstruation.

- Vi tror, at det skubber til nogen og virker grænseoverskridende på nogen, fordi vi aldrig rigtig snakker om det. Det er et ret underbelyst emne. Alt muligt andet blod og lemlæstede kroppe, og folk, der er døde i krig, kan vi sagtens se på, siger 30-årige Maja Nyvang, der ikke er 'free bleeder,' men bruger menstruationskop.

Annonce:

- Det er for at starte en god samtale om menstruation, og vi vil samtidig gerne blive ved med at vedligeholde denne samtale, supplerer Sine Cecilie Laub.

Når sex er en blodig affære

Det er forlaget People's Press, som står bag udgivelsen.
Det er forlaget People's Press, som står bag udgivelsen.

Bloody mary
I bogen opremser de to tidligere retorikstuderende flere forskellige fordele ved det tabulagte i at have sex under menstruation. Nogle kvinder kan eksempelvis have mere lyst til sex, når de har menstruation.

Her fortæller de også om en såkaldt ’bloody mary’, som vil sige at give eller modtage oralsex under menstruation, så man får et ’mælkeskæg, bare med blod’.

Det gør de med en reference til en ’pearl necklace’, som Frank Hvam gjorde kendt i Klovn – The Movie, hvor han sprøjter sæd ud over halsen på sin sovende svigermor, idet han forveksler hende med sin kæreste.

Annonce:

- Folk må jo fuldstændig selv bestemme, om de vil have en eller få en bloody mary. Vi fortæller blot, at det eksisterer. Og vi kan da godt forstå, at der er nogen, der synes, det er grænseoverskridende og voldsomt, og vi kan også forstå, at nogen ikke synes det, siger Sine Cecilie Laub, som understreger formålet med bogen.

- Den her bog beskriver bare en masse ting, som sker inden for menstruation på den ene eller den anden måde. Og vi er sådan set ikke ude at slå på tromme for, at folk skal gå ud og lave en bloody mary, lyder den fra den 31-årige forfatter.

TV: Feminist designer lingeri: Trusserne må IKKE være sexede

Bind i ærmet
Bogen handler heller ikke om, at alle kvinder skal blive free bleeders.

- Vi vil ikke have kvinder til noget som helst. Kvinder må selv bestemme, hvordan de vil bløde. Også om de vil tage p-piller for at slippe for at bløde eller ej. Vi har ikke nogen agenda om, at ’nu skal der bare blødes derudad,’ siger Maja Nyvang.

Det handler om, at få menstruations-snakken ud i det offentlige rum, hvor kvinder på arbejdspladsen skjuler deres bind i ærmet, før de skifter det på toilettet.

Annonce:

 Og hvor selve indpakningen er designet til ikke at lave en lyd for at undgå pinlige situationer, når der skal skiftes på offentlige toiletter. Denne usynlighed er hele problemet og bunder i en debat om ligestilling.

Lavede yoghurt af egen skedesaft: Her er smagsprøven

Trend
Psykolog og redaktør på girltalk.dk, Anna Bjerre, mener, at det er utrolig vigtig at have en åben debat omkring menstruation, men har ikke den store fidus til free bleeding. Hun vil dog ikke afvise, at det kan være det rigtige for nogle kvinder.

- Det er helt op til den enkelte, hvordan man vil gøre, om man vil bruge bind, tamponer eller kopper. Det handler om at føle sig godt tilpas, når man har menstruation, siger psykologen.

På Girltalk sidder knap 100 frivillige i hverdage og weekender klar til at rådgive piger og unge kvinder om blandt andet menstruation. I hendes arbejde bliver hun hver dag bekræftet i, at kvinder er meget forskellige, også når det handler om menstruation.

Annonce:

- Nogle bløder ganske lidt, andre bløder meget. Jeg kan godt sætte mig ind, i at nogle ønsker at free bleede, men det virker noget upraktisk. Det kan jo begrænse i forhold til, hvor man eksempelvis kan sætte sig, siger Anna Bjerre, som dog peger på, at specialudviklede trusser, kan afhjælpe nogle af disse problemer.

- Hvis det begrænser ’skaderne’, så er der jo tænkt i nogle detaljer, som jeg fremhæver som problematiske. Jeg synes helt ærligt, at kvinder skal gøre det de har det bedst med. Jeg vil ikke anfægte, at det her free bleeding-koncept eksisterer, men hvis det bliver den eneste vej frem, så risikerer vi at begrænse kvinder i en anden retning.

Feminist laver yoghurt på egen skedesaft

Popper op
Free bleeding som begreb er nyt og er ifølge Anna Bjerre en af de trends, som af og til dukker op i det offentlige rum.

Måske er det døgnfluer, men de er stadig med til at påvirke og flytte blandt andet ligestillingsdebatten.

Annonce:

– Der er hele tiden trends, som popper op. Der er hele tiden nogle ligestillingskampe, som skal kæmpes. Men vi er jo nået et godt stykke længere, end vi var for 50 år siden. Og her er jeg måske lidt gammeldags, men ligestilling for mig handler ikke om, at vi skal være ens. Det handler om, at vi skal have lige muligheder.

Derfor skal du prøve blodsex

Menstruation

Menstruation 2

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er uforståeligt, at Pytlick er hoppet på den saudiske sportswashing-vogn

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: