Oprørske boligejere starter alternativt realkreditinstitut

Målet er, at det nye realkreditinstitut med arbejdstitlen Fair Realkredit skal kunne yde realkreditlån til den halve bidragssats af i dag

Fremtidige boligejere kommer efter planen til at slippe billigere i bidrag, hvis det lykkes de oprørske boligejere at starte det nye realkreditinstitut, Fair Realkredit. Foto: Jan Sommer
Fremtidige boligejere kommer efter planen til at slippe billigere i bidrag, hvis det lykkes de oprørske boligejere at starte det nye realkreditinstitut, Fair Realkredit. Foto: Jan Sommer
Følg Samfund

– Målet er helt klart at vende tilbage til de lave bidragssatser. Vi har jo set, hvordan de er blevet fordoblet siden finanskrisen. Vi regner med at kunne tilbyde bidragssatser på det halve af i dag.

Det siger Kim Paulsen, medlem af bestyrelsen i foreningen Fair Bidragssats og medlem af den arbejdsgruppe, der forbereder etableringen af det nye, alternative realkreditinstitut.

Han håber, at det første lån fra Fair Realkredit kan udbetales i løbet af et år eller to.

– Det er svært at sige præcist. Nu går vi gang med at finpudse forretningsplanen og forhandle med potentielle investorer. Så må vi se, siger Kim Paulsen.

Ramaskrig
Ideen om et alternativt realkreditinstitut udspringer at det ramaskrig, der rejste sig blandt danske boligejere, da Nykredit i foråret bebudede endnu en forhøjelse af de forhadte bidragssatser.

På få uger fik facebookgruppen Kritiske interessenter i Nykredit og Totalkredit omkring 40.000 medlemmer, hvoraf flere siden dannede foreningen Fair Bidragssats.

– Problemet er, at bidragssatserne de seneste år er blevet til et ’tag-selv-bord’ for bankerne og deres realkreditinstitutter. Det har sendt bidragssatserne op i et niveau, der er helt horribelt, siger Kim Paulsen.

Gamle dyder
Arbejdsgruppen har netop offentliggjort deres vision og arbejdsprogram for etablering af det nye realkreditinstitut.

– Vi ønsker at etablere et kundeejet realkreditinstitut, baseret på gamle dyder om en andelsforening af låntagere, gennemsigtighed, sobre værdiansættelser samt lave og solidariske priser på realkreditlån, herunder lave bidragssatser, hedder det bl.a. i det 21 sider lange papir.

Gruppen arbejder med to modeller. En, hvor realkreditinstituttet etableres fra grunden, og skydes i gang med indskud fra interesserede investorer, hvoraf arbejdsgruppen allerede er i kontakt med flere.

Det er investorer som f.eks. danske pensionskasser, familie- og erhvervsdrivende fonde, investeringsforeninger, men også udenlandske fonde er med i overvejelserne, siger Kim Paulsen.

Magt til medlemmerne
– Tanken er, at investorerne skal have en eller anden form for afkast, men de skal ikke have bestemmende indflydelse. Den skal ligge hos medlemmerne. På sigt arbejder vi da også med en plan om, at folkeaktier skal være det grundlliggende fundament for instituttet.

Den anden model går ud på at alliere sig med en udenlandsk bank eller lignende og etablere sig som filial i Danmark.

– Det vil have den fordel, at de allerede har de nødvendige godkendelser. Der vil derfor kunne gå hurtigere. Men det helt klart vores andenprioritet, siger Kim Paulsen.

Seneste nyt

Benny bekræfter vores bange anelser om regeringen

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.