Optagelser fra private overvågningskameraer kan ses live

Optagelser fra omkring 160 private overvågningskameraer i Danmark kan ses direkte på hjemmeside

Foto: Ole Steen
Foto: Ole Steen

Danskere, der har installeret overvågningskameraer i hjemmet, risikerer selv at blive overvåget.

På en international hjemmeside vises optagelserne fra tusindvis af private overvågningskameraer live, og omkring 160 af kameraerne sender fra Danmark.

Det skriver Politiken.

Se også: Udstillede over 200 danskere: 'Enhver kan finde dem'

Her er et skærmdump fra den russiske site, hvor der tirsdag formiddag lå 224 danske kameraer. Vagthund Russisk side udstiller lige nu 224 danskere - se, om de lurer i din by

Avisen har med politiets hjælp sporet et par af de familier, som uden at vide det udstiller dele af deres privatliv for omverdenen.

- Jeg anser mig selv som en, der har ret godt styr på det med it, men jeg havde aldrig forestillet mig, vi ville havne på en eller anden liste, hvor folk kunne kigge med.

- Jeg installerede det kamera for at sikre os mod tyveri, siger en mand fra Nykøbing Mors til Politiken efter at have fået at vide, at videoen havde vist hans kæreste solbade i haven.

Se også: Selv når du taster din pinkode: - Åbne kameraer overalt

Tro os - du har ikke lyst til at få besøg af it-kriminelle. (Arkivfoto: AP) Tips og guides Guide: Sådan beskytter du dit privatliv på nettet

Ophavsmanden til hjemmesiden opholder sig i Moldova. Hjemmesiden sender direkte billeder af, hvad der sker foran linsen på over 70.000 private overvågningskameraer rundt omkring i verden. De fleste i USA eller Japan.

Manden skriver i en mail til Politiken, at han ikke kan se noget galt i at gøre det. Og at folk frit kan skrive til en mailadresse på hjemmesiden, hvis de vil have deres signal pillet af.

Hvis han støder på "uetiske kameraer", bliver signalet også straks slukket, siger han.

Peter Blume, professor i persondataret ved Københavns Universitet, vurderer, at mandens foretagende juridisk er i en "gråzone".

Fri Adgang - 5. aug. 2015 - kl. 08:07 Europol advarer: Pædofile har fri adgang til danske børn på nettet

Fri Adgang - 5. aug. 2015 - kl. 14:59 Børnerådet: Svømmehalsvideo kan være første skridt for pædofile

Hvis man nu tog et billede af en familie, ind gennem deres vindue og ude fra vejen, med det formål at offentliggøre det, ville det være en klar overtrædelse af straffeloven.

- Men det, der gør det vanskeligt her, er, at de, der bliver filmet, jo selv har skabt adgangsvejen, siger han til Politiken.

It-advokat Martin von Haller Grønbæk er lodret uenig og siger til avisen:

- At sætte hjemmesiden op er efter min bedste overbevisning ulovligt. Der er tale om mennesker, som ikke har givet tilladelse til, at de skal overvåges.

Rent teknisk er det relativt nemt at søge på internettet efter signaler fra overvågningskameraer. Og hvis indehaveren ikke har ændret kameraets password til en sikker kode er det let for en uvedkommende at "åbne" det.

Se også: 150.000 ramt: Danskerne giver fri adgang til it-kriminelle

Se også: Gør som 250.000 andre: Test din it-sikkerhed her

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen