Optræk til vinterkrig i kolonihaverne

Kommuner vil skærpe regler om beboelse i kolonihavehuse - i Aarhus er en stramning allerede på vej

Mie Bøggild bor til daglig med mand og børn i en ældre villa. Hun nyder at gå alene og makke med kolonihavehuset. - Man må ikke overnatte her om vinteren. Det er et lille problem, men altså også en del af aftalen med kommunen. Foto: Ernst van Norde
Mie Bøggild bor til daglig med mand og børn i en ældre villa. Hun nyder at gå alene og makke med kolonihavehuset. - Man må ikke overnatte her om vinteren. Det er et lille problem, men altså også en del af aftalen med kommunen. Foto: Ernst van Norde
Følg Samfund

Madam Blå, den ternede dug og Dannebrog er for længst pakket væk efter hedebølgen. Men nu vil mange kommuner forbyde kolonihavefolket at tilbringe en lun vinterweekend i deres hus.

Står det for eksempel til Aarhus Kommune, skal der sættes hårdt ind mod overnatning i havekolonier i perioden 1. november til 1. april. Ellers er det ud ad havelågen.

Ifølge kommunen foregår der i stigende omfang helårsbeboelse i nogle af byens godt 3000 kolonihaver, som stort set alle er opført på lejet kommunal jord.

Og det er forbudt i henhold til lejekontrakten.

For stram tolkning
- Jeg synes, det er for stram en tolkning at forbyde overnatning i ny og næ, siger Lars Spring. Han er talsmand for Haveforeningen af 1941 ved den sydlige bred af Brabrand Sø ved Aarhus.

- Tiden er en anden, end da kolonihaverne kom til verden. Men reglerne er de samme. Jeg er enig i, at der ikke skal udvikle sig områder med helårsisolerede mini-sommerhuse.

- Men på en vinterdag, hvor solen har fået magt, bør det være muligt at runde en hyggelig dag i haven af med en god nattesøvn på matriklen, siger han.

- I mine øjne er et lille problem blevet blæst ud af proportioner alene med henblik på at sætte gang i en stramning af reglerne.

Fingrene væk
Ekstra Bladets vejrbidte reportere har loddet stemningen hos kolonihavefolket i en klynge havekolonier i udkanten af Aarhus. De få, der i går endnu ikke var gået i vinterhi, havde stort set samme holdning.

- Man skal holde fingrene fra kolonihaverne og lade folk være. De meget få personer, der overnatter i den kolde tid, har jo nok  en god grund til det. Og skal kommunen i gang med at finde dem en bolig, så bliver det dyrt, siger Jørgen Andersen

- I forvejen er Aarhus ved at udvikle sig til en by med urealistisk høje huslejer med alt for meget, alt for dyrt og alt for højt byggeri.

- Men i kolonihaven er der fred og ro. Hvis de forbyder folk at sove under eget tag en gang i mellem, bliver der ballade, siger han.

Inde fra stuen giver Janne Jørgensen ham ret.

- Reglerne er gode nok, som de er. Langt, langt de fleste overholder dem. Det er overhovedet ikke noget problem.

Fair opstramning
Nogle af husene i nærheden har også fået en tur. I visse tilfælde med fund fra genbrugspladsen og i andre tilfælde med planker fra tømmerhandelen. Byggestilen er uden for kategori.

I nabokolonien Rugholm har Mie Bøggild fjernet den ene side af familiens kolonihavehus for at montere nogle brugte vinduer - næsten fra loft til gulv. Det er et større projekt, men hun nyder arbejdet.

- I princippet er det fair nok, at kommunen vil stramme op. Men i betragtning af problemets begrænsede størrelse er det spild af penge at begynde at kontrollere havekolonierne uden for sæsonen, siger hun.

- Andre steder i kommunen er tendensen til helårsophold meget værre. Men så må man jo indskærpe reglerne dér, hvis man mener det alvorligt, siger Mie Bøggild.

Ren selvbygger-lykke
Med to børn og en travl hverdag i en 3. sals lejlighed er deres selvbyggede kolonihavehus ren lykke for Ditte og Søren Vedsted i deres ledige stunder.

Parret har brugt tre år på at rive et gammelt hus ned i kolonien Rugholm og bygge et nyt, som nemt kan bruges hele året.

- Men det må vi ikke i henhold til gældende regler. Spørgsmålet er, om reglerne er for gamle, siger Søren.

- Ja, det er ærgerligt. Også fordi lidt liv herude om vinteren måske kunne virke forebyggende mod tyverier. Vi ser jo store varebiler med udenlandske nummerplader køre rundt herude, siger Ditte Vedsted.

Hos Aarhus Kommune tygger juristerne i øjeblikket på nye regler for kolonihavefolket. Et forslag lander om nogle uger hos byrådet.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis ikke det er terror – hvad er det så?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind