Organisation: Danmark får mest af egen udviklingsbistand

Danmark ligger i top af lande, der giver mest udviklingsbistand, men vi får for meget selv, lyder kritik

Det er fint, at Danmark er blandt de lande, der giver mest i udviklingsbistand, men vi modtager alligevel for meget selv.

Det mener Morten Emil Hansen, seniorrådgiver hos udviklingsorganisationen Ibis. Kritikken kommer på baggrund af den foreløbige rapport for 2015 om udviklingsbistand fra organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling (OECD).

- Selv om Danmark forsat er blandt de lande, som giver mest i udviklingsbistand, er der færre danske penge til verdens fattigste lande. Vi er klart den største modtager af vores egen udviklingsbistand, siger Morten Emil Hansen.

Ifølge Ibis viser OECD-opgørelsen nemlig ikke, at meget af den samlede danske udviklingsbistand i 2015 går til modtagelse af flygtninge. Ifølge Ibis er det 19,6 procent af den samlede bistand, mens det i 2014 var 8,5 procent.

- De historiske besparelser på dansk udviklingsbistand fremgår ikke af OECD-opgørelsen.

- Danmarks reelle udviklingsbistand for 2015 ender på 0,73 af bruttonationalindkomsten (BNI), og det placerer derfor Danmark på en femteplads efter Sverige, Norge, Luxembourg og Holland, siger Morten Emil Hansen.

Rapporten viser, at Danmark sammen med Norge, Sverige, Luxembourg, Storbritannien og Holland lever op til FN's målsætning om, at verdens rige lande skal give mindst 0,7 procent af BNI i udviklingsbistand til fordel for fattige stater.

I 2015 blev den danske udviklingsbistand ifølge Udenrigsministeriet tilpasset, så den endte på 0,73 procent af BNI. Men ifølge OECD's officielle opgørelse endte dansk udviklingsbistand på 0,85 procent af BNI i 2015.

6 kommentarer
Vis kommentarer