Organisation vil blokere lufthavn: Kæmper mod udvisning af 10 afghanere

Welcome to Denmark sender en busfuld demonstranter af sted fra København for at forhindre hjemsendelse til Afghanistan

Welcom to Denmark vil forhindre, at mindst 10 afghanere tirsdag tvangshjemsendes af myndighederne fra Roskilde Lufthavn. Foto: Per Rasmussen
Welcom to Denmark vil forhindre, at mindst 10 afghanere tirsdag tvangshjemsendes af myndighederne fra Roskilde Lufthavn. Foto: Per Rasmussen

Ved du noget? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst)

En gruppe borgere har tirsdag sat sig for at forhindre mindst 10 afghanere i at blive fløjet ud af Danmark og hjem til deres hjemland. Det fremgår af en pressemeddelelse, som netværket Welcome to Denmark står bag.

Også på Facebook annoncerer netværket for arrangementet, hvor det oplyses, at afghanerne har fået afslag på asyl og tvangsudvises med et chartret fly til Kabul, som efter planen skal afgå fra Roskilde Lufthavn i løbet af tirsdagen.

- Vi har arrangeret en bus fra København til Roskilde, hvor vi vil tage ud til flyvebasen og blokere indgangene, skriver netværket i pressemeddelelsen.

Til Ekstra Bladet fortæller talsperson for netværket Søren Warburg, at der er holdt informationsmøder i København både søndag og mandag, hvor deltagerne blandt andet er blevet forberedt på, at politiet risikerer at blive tilkaldt.

- Det er blevet fortalt, at vi ikke har tænkt os at følge politiets anvisninger. Vi har tænkt os at blive siddende og yde passiv modstand, siger Søren Warburg til Ekstra Bladet.

Vil stoppe udsendelser
- Det er vigtigt, at vi får stoppet udsendelserne i morgen. Vi mener, det er fuldstændig hen i vejret, at myndighederne udviser dem. Det er dybt traumatiserede folk, der bliver udsat for det her, siger Søren Warburg.

Artiklen fortsætter under billedet...

Der skal ifølge Welcome to Denmarks oplysninger afgå et fly fra Roskilde Lufthavn, som har destination i Kabul. Foto: Simon Fals
Der skal ifølge Welcome to Denmarks oplysninger afgå et fly fra Roskilde Lufthavn, som har destination i Kabul. Foto: Simon Fals

Ifølge Welcome to Denmark sker tvangsudvisningerne på trods af, at Afghanistan har afvist at modtage afghanere, som har fået afslag på asyl i Danmark. Welcome to Denmark hævder at have kontakt til flere af de afviste asylansøgere. Herunder en mand med navnet Wahid.

- Wahid har lavet politiske kunstværker og udtalt sig kritisk om Taleban. Han er på deres dødsliste og måtte se flere familiemedlemmer blive dræbt, inden han flygtede hertil, skriver Welcome to Denmark i pressemeddelelsen.

Se også: Civil ulydighedsaktion vil vise modstand mod id-kontrol

Netværket nævner også Mohammad, som er far til en dreng på 19 måneder og er gift med Mahila.

- Mahila har boet i Danmark siden 2002, og parrets fælles barn er født her. Alligevel afviser Udlændingestyrelsen ikke at udvise barnets far, skriver netværket.

Får oplysninger fra advokater
Søren Warberg fortæller til Ekstra Bladet, at Welcome to Denmark normalt er meget godt underrettet om, hvad der foregår. Han er således også temmelig overbevist om, at der afgår et chartret fly fra Roskilde Lufthavn, selv om det ikke er lykkedes Ekstra Bladet at få bekræftet de oplysninger.

- Vi har vore forbindelser. Blandt andet har vi tæt dialog med de afviste asylsøgeres advokater, forklarer Søren Warburg.

Det er planen, at gruppen af borgere vil være i lufthavnen i Roskilde fra klokken 10.

- Hvis vi kan fylde en busfuld, så er vi tilfredse, siger Søren Warburg.

Men er I overhovedet sikre på, at afghanerne skal igennem en indgang i lufthavnen? Mon ikke de køres direkte ud på flyvepladsen i en bus?

- Vi har kigget på de forskellige indgange. Vi kan formentlig forhindre dem i overhovedet at komme ind til lufthavnen, forklarer Søren Warburg.

På Facebook har Welcome to Denmark oprettet gruppen Stop Tvangsudvisningerne til Afghanistan!, hvor det mandag klokken 18 fremgår, at 1400 mennesker er inviteret til at deltage i arrangementet. 194 har vist interesse, og 57 har tilkendegivet, at de deltager.

Ekstra Bladet har mandag aften været i dialog med vagtchefen ved Midt- og Vestsjællands Politi, som ikke kender til arrangementet i lufthavnen.

1283 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere