Organisationer: Paven tager 12 flygtninge i desperation

Pave Frans sender et stærkt politisk signal til Europas ledere, når han tager 12 flygtninge med til Vatikanet

Se paven og de 12 flygtninge stige på flyet i Grækenland og lande i Italien. (Video: AP)

Da pave Frans lørdag tog 12 syriske flygtninge med hjem til Vatikanet efter en tur på den græske ø Lesbos, var det for at sende et politisk budskab til Europas ledere.

Det mener Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.

- Paven bliver grebet af de her menneskeskæbner. Vi har fælles regler for, hvordan flygtninge kommer videre. Vi bliver nødt til at holde os til de fælles aftaler. Men det sender et skarpt signal, siger hun.

Tidligere rapporterede græsk tv, at pave Frans havde planer om at tage tre flygtningefamilier med sig til Vatikanet. Deres navne blev udtrukket ved lodtrækning før pavens besøg på den græske ø.

- At paven gør det her, siger noget om den desperation, der er i den her situation. Han forudser ikke rigtig konsekvenserne af det, men han gør det jo bare for at hjælpe, siger Birgitte Qvist-Sørensen.

Ifølge Red Barnets generalsekretær, Jonas Kleiding Lindholm, er pavens metode ikke ligefrem en måde, som en humanitær organisation vil gribe tingene an på.

Men han påskønner, at paven sender signalet.

- Pavens opgave er at vise vejen ved eksemplets magt. Min tolkning af det, han gør som øverste leder, er, at han viser barmhjertighed, siger Jonas Kleiding Lindholm.

- Han siger, at hvor der er vilje, er der vej. Sidst, men ikke mindst, udtrykker han også, at der er plads til flere flygtninge i "det europæiske hus".

I den kaotiske indhegnede flygtningelejr på Lesbos var der både børn og voksne, som brød grædende sammen og bad paven om hjælp, efter at deres fortsatte rejse er blevet forhindret af EU's beslutning om at lukke en flygtningerute, som en million mennesker har benyttet siden begyndelsen af 2015

De 12 flygtninge var meget taknemmelige for pavens initiativ. Foto: AP Samfund Her ankommer paven til Rom med 12 flygtninge

Den argentinskfødte pave har gjort hjælp og støtte til mennesker, som flygter fra fattigdom og krig, til et centralt tema i sit virke. I 2013 var han på et symbolsk besøg på den italienske ø Lampedusa. (Foto: AP) Samfund Paven tager 12 flygtninge fra Lesbos med hjem i flyet

12 kommentarer
Vis kommentarer