Annonce:
Annonce:

Otelo - manden bag Nellikerevolutionen i Portugal er død

Otelo Saraiva de Carvalho var en kontroversiel officer, der førte an og knuste knap 50 års diktatur

General Otelo Saraiva de Carvalho efter han i 1974 førte an i et kup mod det portugisiske diktatur. Foto: Unknown/Ritzau Scanpix
General Otelo Saraiva de Carvalho efter han i 1974 førte an i et kup mod det portugisiske diktatur. Foto: Unknown/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Samfund

Arkitekten bag Nellikerevolutionen i Portugal i 1974, Otelo Saraiva de Carvalho, er død, 84 år, oplyser den gruppe af officerer, som var med til at lede det ublodige kup, som fjernede årtiers diktatur.

Han var i Portugal bedst kendt under sit fornavn Otelo. Han er død på et militærhospital i Lissabon, oplyses det.

Carvalho er en kontroversiel figur i Portugals nyere historie. Han ledte den gruppe officerer, som i april 1974 gennemførte det kup, der blev startskuddet til demokrati og store sociale og økonomiske reformer.

En indsat der siden førte til Portugals medlemskab af EU.

Det hele gik stærkt den morgen den 25. april 1974, der gjorde en ende på diktaturet. Det stod Antonio de Oliveira Salazar i spidsen for fra 1926 og fra 1968 Marcelo Caetano frem til den revolution, der blev symboliseret med nellikeblomster.

Carvalho var født i den portugisiske koloni Mozambique. Han forsøgte sig efter revolutionen som politiker. Men to gange tabte han i forsøget på at blive præsident.

Han blev i 1987 idømt 15 års fængsel for at være en del af den yderliggående venstreorienterede gruppe FP-25, der sod bag flere blodige attentater i 1980'erne. Han blev benådet i 1996.

Men premierminister Antonio Costa vælger søndag at hylde ham for hans indsats i 1974.

- Han blev med fuld ret et af symbolerne for revolutionen, som afsluttede det længste diktatur i det 20. århundrede i Europa, lyder det fra Costa.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Man skal ikke lade sig narre af Løkke
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: