Oven i corona: 225-timers-reglen ruinerer mig stadig

Er du faret vild i junglen af regler og paragraffer, kan du få hjælp af socialrådgiver Puk Sabber - skriv til densocialebrevkasse@eb.dk

Det er urimeligt, at ikke alle kontanthjælpsmodtagere er omfattet af lempelserne i 225 timers-reglen, skriver Ekstra Bladets socialrådgiver, Puk Sabber, der i øvrigt mener, at reglen er fattigdomsskabende og derfor burde afskaffes helt og aldeles! Modelfoto: Shutterstock.com
Det er urimeligt, at ikke alle kontanthjælpsmodtagere er omfattet af lempelserne i 225 timers-reglen, skriver Ekstra Bladets socialrådgiver, Puk Sabber, der i øvrigt mener, at reglen er fattigdomsskabende og derfor burde afskaffes helt og aldeles! Modelfoto: Shutterstock.com

Hej Puk

Jeg er på kontanthjælp, og jeg blev først så glad, da jeg hørte, at Folketinget havde vedtaget, at man blev fritaget fra den helt urimelige 225-timers-regel på grund af coronakrisen. Men så finder jeg ud af, at det er hverken mig selv eller mange andre åbenbart ikke alligevel?

225-timers-reglen gør i forvejen intet godt for os, der i forvejen er økonomisk pressede, og som ikke kan finde et ’almindeligt’ arbejde, enten fordi vi er røget helt ud af jobmøllen for længe siden, eller fordi vi er syge.

Ja, jeg tror faktisk, at mange af os er syge, og så er det jo virkelig urimeligt med den 225-timers-regel, der medfører, at man skal leve for cirka 1000 kroner mindre om måneden – i hvert fald hvis man er en af de uheldige, der ikke opfylder kravet om fritagelse, eller hvor ens kommune ikke mener, at man er syg nok til at blive fritaget.

Jeg kan ikke finde hoved og hale i det hele, så nu skriver jeg til dig. Ved du, om man kan blive fritaget fra reglen?

På forhånd tusind tak.

Med venlig hilsen

Marianne L.

 

Kære Marianne
Alle, der er blevet ramt af 225-timers-reglen før 9. marts 2020, skal fortsat trækkes i deres i forvejen meget lave ydelse. Det er kun de ny-ledige, som Folketinget har besluttet skal være omfattet af fritagelsen af 225-timers-reglen – desværre.

Det vil altså sige, at dem, der ikke var ramt eller har meddelt, at de ville blive det før 9. marts, går fri af 225-timers-reglen. Alle, der i forvejen bliver trukket i deres støtte jf. 225-timers-reglen, vil ikke være omfattet af lempelsen.

Socialrådgiver Puk Sabber bestyrer den sociale brevkasse. Foto: Jakob Boserup
Socialrådgiver Puk Sabber bestyrer den sociale brevkasse. Foto: Jakob Boserup
 

Jeg giver dig ret i, at det er ekstremt usolidarisk. Når man vedtager at suspendere en regel, bør det gælde for alle, der er omfattet af reglen. Dem, der allerede var omfattet af 225-timers-reglen, har det jo ikke anderledes eller nemmere under coronaepidemien i forhold til at kunne skaffe sig et job – det er jo ikke kun en udfordring, de nyledige har.

Det er virkelig en lussing til dem, der har været ramt i lang tid af økonomiske sanktioner på grund af en regel, der i forvejen er med til at skabe yderligere fattigdom. Man ved jo godt, at 225-timers-reglen blot er en form for strafsanktion, man bruger, når det vurderes, at man ikke er for syg til at arbejde de 225 timer.

Der er nok ikke så meget at gøre ved det. Men suspenderingen af 225-timers-reglen er – som resten af corona-lovene – kun midlertidig, og den ophæves automatisk 30. juni 2020.

Måske kan du tage kontakt til de ansvarlige politikere, der har taget beslutningen. Ikke fordi jeg tror, det ændrer noget – og det er måske også for sent – men så har du da forsøgt at gøre noget.

225-timers-reglen er i min optik fattigdomsskabende og burde afskaffes. Men det ser ikke ud til, at regeringen har tænkt sig at gøre corona-suspenderingen permanent.

Med venlig hilsen Puk

Noter

Det var i april 2016, man indførte 225 timers-reglen.

Man skal opfylde et krav om at udføre 225 timers ordinært og ustøttet arbejde, hvis man er ugift og fortsat skal kunne modtage fuld uddannelseshjælp eller fuld kontanthjælp. Kravet gælder, uanset om du er enlig eller samlevende.

Hvis du ikke opfylder arbejdskravet, bliver din hjælp (i 2020) maksimalt nedsat med 1054 kroner om måneden.