Over 15.000 danskere har søndag samlet sig foran den amerikanske ambassade på Østerbro for at demonstrere for lige rettigheder uanset race eller hudfarve.
Det vurderer Københavns Politi, oplyser politiinspektør Tommy Laursen.
Det er anden uge i træk, at demonstrationen, som begynder foran ambassaden og fortsætter mod Christiansborg, bliver afholdt. I sidste uge deltog cirka 2000.
Demonstrationerne kommer i kølvandet på de utallige demonstrationer, der har fundet sted i USA, efter afroamerikaneren George Floyd døde i politiets varetægt.
Ekstra Bladets mand på stedet fortæller, at demonstrationen forløber fredeligt.
- Jeg står midt mellem demonstranterne, og her er virkelig mange. Fra Østerport til Øster Farimagsgade, fortæller han.
- Der er et hav af papskilte med slogans, for eksempel 'No justice, no peace' (ingen retfærdighed, ingen fred, red.) og 'Fuck din hyggeracisme'. Det hele forløber fredeligt og roligt, fortsætter han.
Artiklen fortsætter efter billedet ...
'Regeringen skal handle'
Ekstra Bladet har talt med Roger Courage Matthisen, tidligere medlem af Folketinget for Alternativet, direktør for Courage Institute og en af talerne til demonstrationen.
Han vurderer, at der er helt op til 21.000 deltagere samlet.
- At danskerne i alle afskygninger dukker så talrigt op i dag, vidner både om, at vores regering skal handle, og det italesætter USA's overgreb på den sorte befolkning, siger Roger Courage Matthisen til Ekstra Bladet.
- Men det er også en opbakning til, at Danmark ser indad og handler på Danmarks strukturelle diskrimination og racisme. Jeg fremlagde den første hele anti-racistiske handleplan for noget parti i Folketinget sidste år, og nu er en enestående lejlighed for, at vi handler på den. Lige nu, fortsætter han.
Artiklen fortsætter efter billedet ...
Virolog: - Den enkelte løber en meget lille risiko
Stolt
- Det gør mig stolt, at så mange mennesker er dukket op i dag, lyder det fra Christina Hansen på 32, der deltager i demonstrationen sammen med sine veninder. De har taget en sort handske på den ene hånd.
- Man skal støtte hinanden, hvor man kan. Jeg mener, at alle mennesker skal behandles lige - uanset hudfarve og nationalitet, forklarer Christina Hansen om baggrunden for, at hun er mødt op foran den amerikanske ambassade.
Her finder vi også Fuaad Hassan på 25 år.
- Vi kan ikke acceptere det, der foregår i USA lige nu, slår han fast.
- Tror du, det kan ændre noget globalt, at så mange mødes i Danmark?
- For at være ærlig, så tror jeg det ikke. Hvor mange år har vi ikke oplevet racisme i USA. Det er ikke bare noget, man bekæmper fra dag til dag. Det tager mange år, siger Fuaad Hassan.
Dagens demonstration er blevet anmeldt til politiet. Demonstrationer er ikke underlagt forsamlingsforbuddet.
Artiklen fortsætter efter billedet ...
Døde med et knæ på halsen
Afroamerikaneren George Floyd døde 25. maj efter en anholdelse i Minneapolis, hvor den hvide betjent Derek Chauvin sad på ham og pressede sit knæ ned mod Floyds hals- og nakkeregion i næsten ti minutter, så han ikke kunne få luft.
De fire betjente, som var indblandet i anholdelsen, er alle blevet fyret. Derek Chauvin blev i første omgang sigtet for uagtsomt manddrab. Sigtelsen er senere blevet ændret til forsætligt manddrab.
Mange steder er de fredelige protester i dagtimerne blevet efterfulgt af natlige ildspåsættelser, plyndringer og sammenstød med politiet.
Du kan se billeder fra demonstrationen i København i billedgalleriet herunder ...
I Cant Breathe - BLM Denmark demonstration
Politibetjent under Floyd-ceremoni: Vi er en del af problemet
Ny rystende video: Slået med knipler og pebersprayet af politiet