21.30, 15. juli 2016.
Soldater og kampvogne strømmer ud i gaderne i Tyrkiets største by Istanbul. Kort efter indtages byens internationale lufthavn, Atatürk, af kupmagerne, så ingen fly kan lette eller lande.
Kupmagerne har momentum. Men klokken 23 får Erdogan via en telefon opfordret tyrkerne til at gå på gaden og modsætte sig kupforsøget på TV.
Klokken 20.02 dagen efter, erklærer den tyrkiske regering kupforsøget for afværget.
'Erdoganistan'
Over 300 mennesker mister livet under kupforsøget og mange hundrede såres. Kort tid efter, iværksætter Erdogan en voldsom udrensning af statsapparatet. Medier lukkes, dommere og lærere afskediges. Journalister ryger i fængsel.
I skrivende stund er der ifølge hjemmesiden Turkeypurge.com, der forsøger at holde styr på antallet af tilbageholdte, blevet fængslet 174.162 personer siden kuppet og 138.148 personer er blevet fyret fra deres job eller embede i det offentlige.
Og Erdogan har udnyttet kupforsøget til at manifestere sin magt i Tyrkiet, mener folketingsmedlem Yildiz Akdogan (S), der har tyrkiske rødder og familie i landet.
- Jeg ser Tyrkiet som et demokrati i opløsning og et land i kaos. Jeg tror aldrig, der har været i et så stort demokratisk underskud som nu. Tyrkiet er blevet til 'Erdoganistan,' hvor Erdogan har gjort systemet langt mere klientelistisk. Man kommer ikke langt i det offentlige system, hvis ikke man er medlem af det rigtige parti, siger Yildiz Akdogan, der besøgte Tyrkiet sidste år kort efter kuppet.
Men det er ikke kun det demokratiske i samfundet, der er i opløsning.
- Folk er bange for hinanden. Paranoide. De er bange for naboen, for at han går til politiet og anklager dem for at være Gülen-tilhænger. Så ryger man i fængsel.
Monopol på meninger
Medier og journalister har heller ikke kunnet undslippe beskyldningerne om at være til fare for den tyrkiske stat, og således er 149 medier blevet lukket, og på public-service-stationen er journalister skiftet ud med Erdogan-tilhængere.
Og netop det var en afgørende faktor for, at Erdogan i april fik flertal for en omfattende reform af den tyrkiske forfatning, der giver præsidenten magt til blandt andet at afskedige parlamentet, ligesom han ikke kan retsforfølges, mener Tyrkiet-ekspert.
- Kupforsøget har givet ham en undskyldning for at komme af med alle dem, han ikke kan lide. Inklusiv kritiske journalister og kritiske medier. Så nu kommer der kun den fortælling frem, som Erdogan ønsker.
- Dermed har han monopol på meningsdannelsen, siger Deniz Serinci, der ligesom Akdogan har tyrkiske rødder og har beskæftiget sig med Tyrkiet i adskillige år.
Forbedrede levestandard
Erdogan har dog også gjort meget godt for de tyrkiske borgere, hvilket kan forklare hans store opbakning i cirka halvdelen af befolkningen, mener både Akdogan og Serinci.
- Erdogan har gjort enormt meget for levestandarden og økonmien i Tyrkiet - særligt for de fattigste. Han har også forbedret infrastrukturen markant ved bl.a. at sørge for elektricitet og vand til landsbyerne samt bedre veje. Så han har gjort meget godt, og derfor er mange tyrkere meget taknemmelige. Hvis du ikke er kurder, så er du ligeglad med, om menneskerettighederne ikke overholdes. Det er jo ikke dig, det går ud over, siger Deniz Serinci.
Der er pt. ingen udsigt til, at Erdogan vil ophæve undtagelsestilstanden i landet.