Annonce:
Annonce:

Over 350.000 danskere har diabetes: - En stille sundhedskatastrofe

Mange hundrede tusinde lider af diabetes. Tallet er firdoblet siden 1996 og det er en sygdom på hastig fremmarch. Tallet kommer kun til at stige, og det skal tages mere alvorligt, mener Diabetesforeningen

Annonce:
Følg Samfund

Tallet stiger og stiger.

Senest opgørelse viser, at minimum 356.000 danskere lider af diabetes i 2023.

Ud af dem har cirka 322.000 danskere type 2-diabetes, mens omkring 34.000 danskere har type 1-diabetes. I 2015 - altså for otte år siden var tallene 235.000 og 30.000.

Det viser et udtræk foretaget af Diabetesforeningen. Tallene er trukket fra foreningens nye satsning diabetestal.nu, der samler omfattende data fra en række registre, blandt andet CPR-registret, Lægemiddelstatistikregistret, Sygesikringsregistret og Landspatientregistret.

- Det er nogle svimlende tal og en markant udvikling, der tydeligt understreger, at diabetes er en stille sundhedskatastrofe, der rammer alt for mange mennesker.

- Den er livsomvæltende for den enkelte og lægger et stort pres på sundhedsvæsnet i en tid, hvor de sundhedsprofessionelle hænder bliver færre og færre, siger Diabetesforeningens adm. direktør, Claus Richter.

Annonce:

Artiklen fortsætter under billedet ...

Diabetesforeningens adm. direktør, Claus Richter. Foto: Diabetesforeningen
Diabetesforeningens adm. direktør, Claus Richter. Foto: Diabetesforeningen
 

Tager fart
Alene i 2022 fik over 30.000 danskere konstateret type 2-diabetes. Det burde få alarmklokkerne til at ringe og tallet kommer kun til at tage fart, vurderer Claus Richter.

- Fremskrivninger viser, at der i 2030 ventes at være mindst 420.000 danskere med type 2-diabetes. Derfor opfordrer vi politikerne til at sætte kronisk sygdom, herunder diabetes, i centrum for den nye strukturkommission.

- Forebyggelse, tidlig opsporing og mere kvalitet i behandlingen skal være omdrejningspunkt. Til glæde og gavn for både det enkelte menneske med diabetes og samfundet generelt, siger han.

Skuespilleren DItte Gråbøl siger, at hun ville dø uden insulin. Læs hendes personlige historie her.

Fakta om diabetes:

  • 101.000 danskere har uopdaget type 2-diabetes.
  • 480.000 danskere skønnes at have forstadie til type 2-diabetes/prædiabetes.
  • Diabetes kan give alvorlige følgesygdomme såsom nyre-, øjne-, nerve- og hjertekarsygdomme. Alene det første år med type 2-diagnosen koster følgesygdomme 850 mio. kr.
  • Diabetestal.nu er en klinisk kvalitetsdatabase og forbinder sundhedsjournaler fra en række registre, der kan fremhæve tendenser eller problemer i diabetesbehandlingen helt ned på kommunalt niveau. Diabetestal.nu opdateres hvert kvartal.

Kilde: Diabetesforerningen

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Nyttig idiot for islamister
Annonce:
Annonce:

... MEGA-GALLERI

Annonce:
Annonce: