Annonce:
Annonce:

Over halvdelen af danskerne er overvægtige

Der findes nu flere danskere, der er overvægtige, end danskere med normal vægt

Sundhedsminister, Ellen Trane Nørby, (V) anerkender, at svær overvægt hos nogle kan betegnes som en sygdom. POLFOTO: Finn Frandsen
Sundhedsminister, Ellen Trane Nørby, (V) anerkender, at svær overvægt hos nogle kan betegnes som en sygdom. POLFOTO: Finn Frandsen
Annonce:
Følg Samfund

Fedmekampagner, folkeoplysning og alt, hvad man tidligere har tænkt og gjort for at holde danskerne slanke, det virker simpelthen ikke.

For så ville over halvdelen af danskerne ikke være moderat eller svært overvægtige, som det er tilfældet.

Sådan lyder konklusionen fra en af Danmarks førende fedme-forskere, Jens-Christian Holm, overlæge på Enheden for Overvægtige Børn og Unge på Holbæk Universitetshospital, og forskningslektor ved Københavns Universitet.

Andelen af danskere, der er moderat eller svært overvægtige, er nemlig steget fra 46,8 pct. i 2010 til 51 pct. i 2017.

- Det tal er altså øget med fem pct. Det er rigtig, rigtig meget. Og det siger mig jo, at vi ikke har forstået, hvad det er, vi har med at gøre. Vi bliver nødt til at forstå, at svær overvægt er en sygdom, siger Jens Christian Holm.

Annonce:

Overlægens helt konkrete råd: Sådan holder du et vægttab

Ifølge tal fra Den Nationale Sundhedsprofil 2018 er 41 pct. af de danske mænd og 52 pct. af danske kvinder normalvægtige, hvilket svarer til, at kun 46 pct. af den voksne befolkning er normalvægtig.

Jens-Christian Holms metode til at holde folk slanke gennem hele livet hedder Holbæk-modellen og er også blevet anerkendt i udlandet. Foto: Henning Hjorth
Jens-Christian Holms metode til at holde folk slanke gennem hele livet hedder Holbæk-modellen og er også blevet anerkendt i udlandet. Foto: Henning Hjorth
 

Resten er moderat eller svært overvægtige. Og det kan have alvorlige konsekvenser for folkesundheden.

- Vi har fuldstændig misforstået, hvad svær overvægt er. Det er en kompliceret, kronisk sygdom, som skal behandles med den respekt, den professionalisme, den indsigt, den dygtighed og ihærdighed, som en kronisk kompliceret sygdom afkræver, siger Jens-Christian Holm.

Annonce:

Ifølge Sundhedsprofilen giver overvægt og særligt svær overvægt en betydelig risiko for en række følgesygdomme, herunder type 2-diabetes, hjertekarsygdomme, flere kræftformer, søvnapnø, reproduktionsproblemer, belastningslidelser i bevægeapparatet samt psykosociale problemer og tidlig død.

- Svær overvægt er associeret med 25 medicinske/psykologiske komplikationer, og 25 kræftsygdomme. Det medfører et liv med mere sygdom, mere lidelse, et kortere liv, mere død. Det er, hvad overvægt medfører. Punktum, siger Jens Christian Holm.

Og de helbredsmæssige konsekvenser stiger med øget grad af overvægt.

I Danmark er der 630 flere dødsfald om året blandt voksne med svær overvægt, som har et bmi (Body Mass Index red.) på over 30, end blandt voksne med et BMI mellem 20-30.

Hertil kommer udgifter til behandling og pleje af svært overvægtige, som koster samfundet 1,8 milliarder kr. ekstra om året, hvortil skal lægges ekstra omkostninger på 10,4 milliarder kr. om året ved tabt produktion.

Minister anerkender svær overvægt som sygdom

Der er nye toner fra regeringen, når det handler om svær overvægt. Med en befolkning, hvor over halvdelen er overvægtige kan man godt se de røde lamper blinke. Nu anerkender sundhedsministeren til dels svær overvægt som en sygdom, hvilket ikke er sket før.

Det skete til et 'advisory board' for nylig, hvor fem ministre deltog.

- For nogle er svær overvægt en sygdom. Det er vi jo nødt til at forholde os til. Det kan vi se i forhold til nogle af vores stærkt overvægtige børn. For dem er det lige som med en række af vores andre sygdomme. Det kræver behandling og det kræver også hjælp at komme på den anden side, og hvis man overlader det til den enkelte eller til familien, så er der rigtig mange, som ender med at give op undervejs, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

- Der synes jeg, at Enheden for overvægtige børn på Holbæk Sygehus, og deres behandlingsresultater i høj grad viser, hvor bred en indsats, vi er nødt til at sætte ind med, hvis vi skal sikre, at nogle af de børn og unge, som er svært overvægtige allerede tidligt i livet, får den nødvendige hjælp.

- Vi er sådan set dybt bekymrede for den udvikling vi ser. Vi ser både flere svært overvægtige, vi ser også en meget stor vækst i antallet af en række kroniske sygdomme. Som jo også er følgesygdomme til overvægt.

Kunne man forestille sig, at der kommer flere overvægts-klinikker a' la Holbæk-modellen?

- Nu er det jo regionerne, der driver sundhedsvæsenet, men jeg har også besøgt Enheden for overvægtige børn på Holbæk Sygehus. Og det har jeg gjort, fordi man som minister kan være med til at fremme nogle af de løsninger, der er, siger Ellen Trane Nørby.

- Jeg synes, der er et meget stort perspektiv i, at regionerne også kigger på den organisering man har lavet dér. Men også andre steder i landet, hvor man også har stor succes med det.

Ekstra Bladet har spurgt Jens-Christian Holm, om han er glad for, at ministeren nu anerkender, at svær overvægt for nogle er en sygdom.

- Jeg fik tårer i øjnene, for jeg har arbejdet i ti år for det her. Det handler ikke om mig selv det her. Det handler om, at jeg sidder med overvægtige børn over for mig hver dag, der sidder og græder på grund af det og det, siger overlægen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
danmarks dyreste husdanmarks dyreste husdanmarks dyreste husdanmarks dyreste hus
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Regeringen har en regnemaskine, der forudsiger alt
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: