OVERBLIK: Derfor ventes ECB's seddelpresse at starte

ECB-præsident Mario Draghi fremlægger formentlig ny plan torsdag. Her er, hvad man håber, at der vil ske.

Præsidenten for Den Europæiske Centralbank (ECB), Mario Draghi, vil have gang i den europæiske økonomi, så han kan få inflationen op på de to procent, som det er ECB's mandat.

Torsdag ventes Draghi derfor at offentliggøre, at ECB starter seddelpressen, sætter 1000 milliarder nye euro i omløb og køber obligationer for dem.

Hvis alt går efter planen, vil der i grove træk ske følgende de kommende år:

* Trin 1: ECB trykker pengene. De bruger dem til at købe stats-, realkredit- og virksomhedsobligationer. De banker, der i dag ejer obligationerne og sælger dem, får derved flere penge i bankboksen. Samtidig falder prisen - altså renten - på de lange obligationer.

* Trin 2: I bankerne har man fået flere penge og er derfor mere villig til at låne penge ud til forbrugere og virksomheder. Når de får penge, er det nemmere at skabe forbrug og foretage investeringer.

* Trin 3: Fordi der er flere euro, bliver hver enkelt euro mindre værd i forhold til udenlandske valutaer. Det betyder, at det bliver billigere for forbrugere i andre verdensdele at købe varer fra Europa, som dermed kan øge sin eksport.

* Trin 4: Når det bliver muligt at låne flere penge, og der forbruges mere, kan det få priserne på boliger og aktier til at stige.

* Trin 5: Højere forbrug, større eksport og nemmere adgang til at låne penge øger behovet for mere arbejdskraft.

* Trin 6: Når folk kommer i arbejde, vokser forbruget, priserne på varer bliver presset op og dermed stiger inflationen.

0 kommentarer
Vis kommentarer