OVERBLIK: Forstå striden om omstridt energiafgift

Venstres egen folketingsgruppe går imod regeringen i slagsmålet om den omstridte energiafgift PSO.

Der venter hårde forhandlinger i forsøget på at nå til enighed om den omstridte PSO-afgift.

Her kan du blive klogere på striden:

* Den betales af elforbrugere samt af selskaber i ind- og udland.

* EU-Kommissionen siger, at den er traktatstridig, fordi eksempelvis udenlandske vindmølleproducenter ikke får del i støtten, selv om de sælger strøm til Danmark.

* Regeringen kalder selv afskaffelsen af energiafgiften PSO for en bunden opgave. Afgiften trækkes over elregningen og går til den grønne omstilling i Danmark.

* PSO-afgiften beløber sig på i alt 70 milliarder kroner over de næste ti år, som regeringen skal finde finansiering for, hvis den skrottes.

* Regeringen har foreslået at skrotte afgiften ved at hæve bundskatten gradvist med 0,31 procentpoint og sænke personfradraget gradvist 1100 kroner frem mod 2021.

* Det vil ifølge regeringen give en samfundsøkonomisk gevinst på to milliarder kroner til statskassen.

* Ifølge kritikerne vil den løsning give virksomheder en skattelettelse, fordi regningen lægges over på borgerne. Men beregninger fra Skatteministeriet viser dog, at alle husholdninger får et øget økonomiske råderum, når løsningen er fuld indfaset i 2021.

* EU-Kommissionen er åben for andre løsninger. Det kunne være den tyske model, hvor Danmark kan åbne for at sende støtte til projekter i udlandet.

* Regeringen gik til valg på et mantra om, at "det skal kunne betale sig at arbejde", og derfor har forslaget om højere bundskat skabt en kløft i Venstre.

* Ifølge Ekstra Bladet er et klart flertal i Venstres egen folketingsgruppe imod at hæve bundskatten.

* Ifølge Skatteministeriets beregninger påvirker regeringens løsning, når den er fuldt indfaset, ikke tilskyndelsen til at arbejde.

* Regeringen vil blandt andet droppe planlagte opstillinger af kystnære havvindmøller for at finansiere en afskaffelse. Det vil frem mod 2035 gøre PSO-regningen syv milliarder kroner mindre.

2 kommentarer
Vis kommentarer