Annonce:
Annonce:

OVERBLIK: Orkanen Irma hærger Florida

3.3 millioner husstande og virksomheder er uden strøm, efter at orkanen Irma ramte Florida søndag. Nu er uvejret på vej mod millionby

(Foto: AP)
(Foto: AP)
Annonce:
Følg Samfund

Hvad er der sket:

* Søndag aften klokken 22 dansk tid (klokken 16 lokal tid) ramte orkanen Irma Marcos Island på Floridas vestkyst.

* Øen ligger lige syd for byen Naples, hvor uvejret fik vandstanden til at stige med over to meter på 90 minutter.

* Irma ramte kysten i Florida som en kategori 4-orkan, men klokken 05 dansk tid betegnes den som en kategori 2-orkan på en skala op til fem.

* Selv om orkanen har mistet lidt af pusten, er den stadig farlig og kan forårsage store skader på sin vej, advarer myndighederne.

Hvad sker der nu:

* Orkanen har kurs mod metropolen Tampa-St Peterbourg, hvor den ventes mandag morgen lokal tid. Orkanen vil dog tage yderligere af i styrke, inden den rammer storbyen.

* I Tampa, som ellers har undgået de mest ødelæggende orkaner i knap et århundrede, er der stor bekymring, og byens borgmesteren har erklæret udgangsforbud.

Annonce:

* På sin vej har orkanen medført ødelæggelser og oversvømmelser - der er dog mest tale om væltede træer og højspændingsledninger.

Hvor hårdt er Florida ramt:

* Der er ifølge Reuters ikke noteret dødsfald som følge af orkanen i Florida. Myndighederne frygter dog tab af menneskeliv på øerne The Keys, der blev ramt før fastlandet.

* I det centrale Miami har Irma fået tre kraner til at kollapse. De stod oven på højhuse, der er under opførelse. Der er ikke umiddelbart meldinger om tilskadekomne.

* 3,3 millioner husstande og virksomheder er uden strøm, oplyser myndighederne. Det kan tage flere uger, før elektriciteten er tilbage i alle områder.

Hvad gør Det Hvide Hus:

* USA's præsident, Donald Trump, har godkendt Floridas anmodning om katastrofehjælp fra den føderale regering. Det betyder, at den orkanramte delstat får midler til blandt andet genhusning, lån og genopbygning.

-  Lige nu bekymrer vi os om liv, ikke omkostninger, sagde præsidenten, der tilføjer, at Florida nok er 'sluppet heldigt' i denne omgang.

Annonce:

(Kilder: Ritzau/ Associated Press/ Reuters/ Miami Herald)

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Nej tak, Søren Pape - du skal ikke være statsminister
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: