OVERBLIK: Trump i åben strid med Kina, Mueller og Kongressen

Et udvalg i Repræsentanternes Hus vil se Trumps skattepapirer, Kina vil have USA til at stoppe med at sælge våben til Taiwan, og Robert Mueller skal vidne i sagen om præsidentens forbindelse til Rusland

Mens demokraterne er meget entusiastiske, bliver Mueller-høringen nedtonet af republikanerne. Video: AP

Sammen med jobbet som leder af den frie verden hører unægteligt et stort pres, men det seneste døgn har dog formentlig været mere end almindeligt stressende for Donald Trump.

Sent tirsdag aften udtalte Trumps advokat, Jay Sekulow, at præsidenten lægger sag an mod et udvalg i Kongressen og flere embedsmænd i delstaten New York.

Det sker med henblik på at forhindre, at hans personlige skattepapirer bliver udleveret til udvalget i Repræsentanternes Hus, hvor Demokraterne har flertal, skriver Ritzau.

'Vi har indsendt et søgsmål i dag som led i vores bestræbelser på at stoppe chikanen mod præsidenten,' lød det fra Trumps advokat.

Det er det udvalg i Repræsentanternes Hus, der står for at gennemgå og udarbejde anbefalinger til regeringens budgetter, som har udbedt sig præsidentens skatteoplysninger, som han lige siden valgkampen i 2016 har nægtet at udlevere.

Se også: Trump går rettens vej for at undgå udlevering af skattepapirer

Kritik for våbensalg til Taiwan
Natten til onsdag blev Trump så presset fra en ny kant, nemlig Kina, der mener, at USA underminerer den globale stabilitet ved at udvide sit salg af våben til Taiwan.

Det skriver det kinesiske forsvarsministerium i en rapport og understreger, at konflikten omkring Taiwan er blevet mere akut og anses som den største trussel mod fred og stabilitet i Taiwan-strædet. Det oplyser Ritzau.

Det amerikanske udenrigsministerium godkendte i forrige uge et våbensalg for milliarder af dollar til Taiwan, og det blev ikke taget godt imod i Kina, der betragter Taiwan som en kinesisk provins.

Onsdag skal Robert Mueller skal vidne i forbindelse med efterforskningen af Trumps forhold til Rusland. Høringen begynder onsdag klokken 08.30 lokal tid i Washington D.C., hvilket er klokken 14.30 dansk tid. Foto: Ritzau Scanpix
Onsdag skal Robert Mueller skal vidne i forbindelse med efterforskningen af Trumps forhold til Rusland. Høringen begynder onsdag klokken 08.30 lokal tid i Washington D.C., hvilket er klokken 14.30 dansk tid. Foto: Ritzau Scanpix
 

Mueller vidner i Repræsentanternes Hus
Onsdag kulminerer den negative opmærksomhed omkring den amerikanske præsident, når særlig anklager Robert Mueller skal udspørges om konklusionerne i den fulde Rusland-rapport, som han selv offentliggjorde i april.

Det amerikanske nyhedsbureau AP betegner den cirka seks timer lange afhøring af Mueller, som er tidligere chef for det amerikanske forbundspoliti, FBI, som 'årets tv-begivenhed' i Repræsentanternes Hus.

Se også: Mueller skal vidne om Rusland-rapport i Kongressen på live-tv

Robert Mueller blev i maj 2017 udnævnt til særlig anklager, og hans job var blandt andet at undersøge, om Rusland samarbejdede med folk fra præsident Donald Trumps valgkampagne op til præsidentvalget i 2016.

Rapporten konkluderede, at trådene mellem Trumps valgkamp og russerne ikke var nok til at dømme præsidenten, men omvendt frifandt rapporten ikke præsidenten for at have forsøgt at hindre efterforskningen.

Hvad skal du holde øje med under Muellers forklaring?

Mullers vidneudsagn bliver transmitteret live på tv. Her er nogle af de ting, du skal holde øje med:

Demokraternes strategi:
Hvert medlem af henholdsvis retsudvalget og efterretningsudvalget får fem minutter til at stille spørgsmål til Mueller. Derfor er det ventet, at Demokraterne nøje har planlagt, hvordan de skal udspørge ham.

Demokraterne vil forsøge at fremhæve de dele af rapporten, der giver et billede af præsident Donald Trump som en, der er villig til at hindre efterforskningen, hindre offentliggørelsen af skadelige oplysninger samt påvirke potentielle vidner.

Momentum til en rigsretssag:
Et voksende antal demokrater i Repræsentanternes Hus ønsker at indlede en rigsretssag mod Trump, og Muellers vidneudsagn kan blive et afgørende punkt, som kan få flere til at støtte dette.

Formanden for Repræsentanternes Hus, demokraten Nancy Pelosi, samt det demokratiske lederskab har hidtil være imod en rigsretssag mod Trump. Men samtidig har de gjort det klart, at der endnu ikke er blevet truffet en officiel beslutning omkring dette, fordi man venter på netop Muellers vidneudsagn.

Følger præsidenten med?
Præsident Donald Trump har sagt, at han ikke skal se Robert Muellers vidneudsagn i Kongressen.

Offentlighedens dom:
De efterfølgende vurderinger af Muellers vidneudsagn på Twitter og tv vil kunne forme, hvordan offentligheden i sidste ende opfatter onsdagens høring.

Vil Muellers vidneudsagn komme til at ændre noget?
Robert Muellers Rusland-rapport blev offentliggjort i april i år efter knap to års efterforskning. I rapporten afviser Mueller at konkludere, om Trump skal retsforfølges for at hindre retfærdigheden i at ske fyldest eller ej. Samtidig vil han ikke udelukke, at præsidenten har begået en forbrydelse.

Det er usandsynligt, at Mueller under onsdagens høring vil afsløre nye oplysninger. Tidligere har han udtalt, at »rapporten er mit vidneudsagn«.

Høringen begynder onsdag klokken 08.30 lokal tid i Washington D.C., hvilket er klokken 14.30 dansk tid. Først skal Mueller udspørges af retsudvalget og derefter af efterretningsudvalget.

Kilde: Ritzau

390 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere