Overenskomstforhandlingerne mellem de kommunalt ansatte og KL er brudt sammen

Nye overenskomstforhandlinger er nu brudt sammen. Denne gang i kommunalt regi

(ARKIV) Anders Bondo Christensen forlader forhandlinger i KL-huset under et tidligere møde. Foto: Ritzau Scanpix/David Leth Williams
(ARKIV) Anders Bondo Christensen forlader forhandlinger i KL-huset under et tidligere møde. Foto: Ritzau Scanpix/David Leth Williams

Mandag aften er overenskomstforhandlingerne mellem de kommunalt ansatte og Kommunernes Landsforening brudt sammen efter blot en times møde.

Lærernes arbejdstid har været en af de store drøftelser ved forhandlingsbordet, og det skulle blandt andet være på det område, at parterne har haft svært ved at få enderne til at gå op. Hovedtemaet har dog været lønkravet.

Udmeldingen kommer fra FOA's forbundsformand Dennis Kristensen, der på det sociale medie Twitter skriver:

- Så er forhandlingerne med Kommunernes Landsforening brudt sammen, desværre.

Det sker i kølvandet på, at forhandlingerne om en ny overenskomst for de 180.000 statsansatte fredag brød sammen. og Dennis Kristensen fortæller til TV2 News, at man er bange for at sidde med samme problemer som de statsansatte:

- Du kan se på disse overenskomstforhandlinger, hvor tæt sammenkædning der er mellem stat og kommune, og derfor er vi bange for, at vi skal ende i samme situation, som de statsansatte er på vej til.

Politik OVERBLIK: Her er status på offentligt ansattes overenskomst

Lønkrav for højt
Ikke kun striden om arbejdstiden har været et problematisk punkt for de to parter. Michael Ziegler (K) er chefforhandler for KL, og han fortæller til DR, at de ansattes lønkrav har været alt for høje:

- Vi er blevet mødt med krav om lønstigninger på 9,1 procent, hvilket er langt over løsningen på det private arbejdemarked. Det er fuldstændigt uholdbart. I det offentlige kan vi ikke være lønførende i forhold til det private arbejdsmarked, siger han.

Men det er Anders Bonde Christensen, der er formand for Forhandlingsfællesskabet samt formand for Danmarks Lærerforening, ikke enig i:

- Lønudviklingen er kernen i enhver overenskomst. Og vi har meget, meget skarpt fokus på, at de kommunalt ansatte får en reallønsudvikling på linje med det, man har i det private.

Han har savnet konkrete udspil fra kommunerne.

- Vi står i den lidt vanvittige situation, at vi end ikke har fået et lønudspil fra kommunerne på skrift, siger han til Ritzau.

Artikel fortsætter under billedet ...

 Offentligt ansatte demonstrerer i forbindelse med de igangværende overenskomstforhandlinger ud for Moderniseringsstyrelsen tidligere på mandagen. Foto: Jens Astrup/Scanpix
Offentligt ansatte demonstrerer i forbindelse med de igangværende overenskomstforhandlinger ud for Moderniseringsstyrelsen tidligere på mandagen. Foto: Jens Astrup/Scanpix
 

Forventeligt sammenbrud
Sammenbruddet i de kommunale overenskomstforhandlinger mandag aften kommer helt som ventet, mener arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Flemming Ibsen:

- Det var forventeligt, at forhandlingerne brød sammen. Når staten ikke kan lave et forlig, så mener jeg heller ikke, at det var muligt i kommunalt regi, siger Flemming Ibsen.

Der er tradition for en koordinering mellem det statslige område, kommunerne og regionerne på begge sider af forhandlingsbordet, selv om forhandlingerne formelt set er adskilt.

Som regel findes der et gennembrudsforlig i det statslige område. Derefter er der en ramme, som der i de øvrige forhandlinger kan arbejdes ud fra:

- Når de statslige ansatte siger nej til den tilbudte lønramme, så siger man også nej i den kommunale sektor, siger Ibsen.

Han forventer, at det samme mønster viser sig, når regionerne skal forhandle tirsdag:

- Det bliver det samme, når de skal forhandle i regionerne. Det er bare et skuespil, der kører, for de bliver heller ikke tilbudt mere. Det, man kan konstatere, er, at det bliver et sammenbrud over hele linjen, siger Flemming Ibsen.

Onsdag er der deadline, hvis en af parterne ønsker at varsle en konflikt. I så fald begynder konflikten med udløbet af den nuværende overenskomst 1. april.

På torsdag har forligsinstitutionen, som skal bistå i interessekonflikter på arbejdsmarkedet, allerede indkaldt KL og de kommunalt ansatte til et nyt møde.

Tæt på halv million danskere er i dag ansat inden for det kommunale område.

Læs flere reaktioner her:

Politik Socialpædagoger: Storkonflikt rykker nærmere efter brud

Politik Trods modsat forudsigelse: Spisepause medvirkende til brud

Politik Lønmodtagere forventer nyt sammenbrud tirsdag

516 kommentarer
Vis kommentarer