Overlæge: Særbehandling var ikke gået hos mig

Det er meget 'atypisk' at en direktør for et hospital blander sig i behandlingen af en særlig magtfuld patient

Følg Samfund

Kender du til familien og opholdet på hospitalerne? Skriv til os på 1224@eb.dk /sms til 1224 (koster alm sms-takst).

Overlæge Ole Davidsen står selv med det daglige ansvar for behandlingen af hjerneskadepatienter. Han undrer sig meget over Vicedirektør Torben Mogensen har været indblandet i sagen om særbehandling:

- Det er meget atypisk, at hospitalsdirektøren blander sig. I min karriere har jeg aldrig oplevet, at en hospitalsdirektør blander sig i hvilken behandling, en patient skal have eller ikke skal have, siger han.

Og Ole Davidsen ville ikke selv have fundet sig i at blive dikteret en særlig behandling til nogle patienter:

- Jeg ville aldrig acceptere, at en patient fik særbehandling på min afdeling. Hvis familien vil have særbehandling, så må de købe tingen ude i byen på et privathospital, siger han.

Den saudiske ambassadør Mohammed Ibrahim M. Al Agail  synes ikke selv, at han har fået særbehandling:

Hun har ikke fået nogen særbehandling. Det har jeg heller ikke bedt dem om. De har behandlet hende nøjagtig som en normal dansker. Hendes medicinske situation gør, at hun skal blive på Hospitalet. Jeg ville flytte hende, hvis jeg kunne, siger han til Ekstra Bladet.

Det koster ambassadør-moderen

* Et konservativt skøn for prisen på behandlingen af Saudiambassadørens mor er op mod 1 mio. kr.

* I 61 dage har hun opholdt sig på det højt specialiserede Neurorehabiliteringsafsnit på Hvidovre Hospital. Ifølge Region Midtjylland, der driver et tilsvarende tilbud, er standardprisen her for en sengeplads 11.651 kroner. De 61 dage svarer samlet til 710.711 kr.

* Herudover kommer de ekstra ressourcer, familien har gjort krav på. Blandt andet kan man ud af en intern mail læse, at ambassadør moderen omkring en måned er blevet overvåget af medicinstuderende og sygeplejersker i døgndrift.

* Hertil kommer, at ambassadør moderen opholdte sig på Rigshospitalet i godt en måned, før hun kom til Hvidovre Hospital.

* Ifølge Sygehusbekendtgørelsen paragraf 10 stk 1, så er det skatteyderne, der hænger på regningen. Her står nemlig, at diplomater og deres familiemedlemmer har krav på samme behandling som danske statsborgere.

Hospitalsdirektør: Vi prøver at gøre det bedste

Ekstra Bladet har spurgt vicedirektør på Hvidovre Hospital Torben Mogensen, hvorfor de har lukket to hospitalssenge for at give særlig behandling til den saudiarabiske ambassadørs mor?

- Det gør man nogle gange, når man har meget syge patienter.

- Du har haft møder med familien flere gange. Bør en hospitalsdirektør blande sig i en behandlingen af en konkret patient?

- I det her tilfælde, ja.

- Vi fik en henvendelse fra Rigshospitalet om, at man gerne så, at vi hjalp dem med at sikre, at ambassadørens mor fik en rigtig god behandling, fordi behandlingen på Rigshospitalet havde ikke været den bedste. Det sagde jeg så ja til.

- Af mails fra 8. januar fremgår det, at man overvejer at flytte dem. Når en patient er færdigbehandlet, bør hun så ikke udskrives eller overføres til et mindre specialiseret afsnit?

- Det har vi også gjort i det øjeblik, at vi mente at vi havde et passende sted at gøre det.

- Hvorfor får hun lov at ligge der, når der kun er 23 pladser, og der står patienter i kø, som har brug for at komme ind?

- Det gør patienten, fordi vi vil finde et ordentligt sted til hende og familien. Og så er den ikke længere.

- Der var jo en åbning nede på det medicinske afsnit?

- Ja, det var der, men det viste sig ikke at gå blandt andet på grund af badeforholdene.

- Hvilken rolle spillede du i at patienten ikke blev overflyttet?

- Det er da mig, som ligesom tager disse beslutninger.

- Personalet fortæller, at de har fået at vide, at de skal affinde sig med overfusninger og korrektioner, som de har fået, af deres professionelle arbejde. Hvordan hænger det sammen?

- Vi har at gøre med en meget syg patient, som har fået en meget alvorlig hjerneskade, og vi prøver at gøre det bedste om muligt, og så er der nogle ting, hvor vi tænker anderledes, fordi vi er danskere, end man gør, når man kommer fra Saudi Arabien. Og det må vi prøve at håndtere så professionelt som muligt, og det er det, som vi har diskuteret med personalet.

- Der står i reglerne at pårørende til diplomater dækkes af den danske stat. Men du ved, at de selv betaler. Hvordan det?

- Det ved jeg, fordi jeg har fået et brev fra den saudiske ambassade i Tyskland.

- Der er sendt en garantistillelse for hendes behandling, og jeg mener i øvrigt også, at hun selv skal betale, fordi hun er jo ganske almindelig turist i København. Hun er jo ikke på den måde bosiddende på ambassaden. Hun er tilfældigvis på besøg og besøger sin søn, der er ambassadør, og så bliver hun syg.

Seneste nyt

Det er fuldstændig hat og brille

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.