Annonce:
Annonce:

Overlæge: Sjældent man dør af sklerose

Lørdag døde den folkekære skuespiller Birte Tove efter længere tids kamp mod sklerose. Men det er sjældent, at man dør af sygdommen, fortæller overlæge

Den tidligere 'Sengekant'-skuespillerinde Birthe Tove har mistet livet efter en længere kamp mod sklerose. (Foto: Linda Johansen)
Den tidligere 'Sengekant'-skuespillerinde Birthe Tove har mistet livet efter en længere kamp mod sklerose. (Foto: Linda Johansen)
Annonce:
Følg Samfund

71 år gammel blev den folkekære skuespiller og nøgenmodel Birte Tove, da hun lørdag omringet af familie sov ind efter længere tids kamp med sklerose. Det fortalte familien søndag. Men det er yderst sjældent, at man dør af sygdommen, fortæller Thor Petersen, overlæge og leder af sklerose-klinikken på Aarhus Universitetshospital.

- Det vil som regel så være et mere aggressivt forløb med sklerose, som ikke er så hyppigt. Så vil der være tiltagende kraftnedsættelser og vanskeligheder ved vejrtrækningen, således at hvis man får en lungebetændelse, så kan den være livstruende. Ellers er det meget sjældent, man dør af sklerose. Det er mere typisk, at man lever med sygdommen, og så dør man lige så vel af andre sygdomme, fortæller overlægen.

Fræk 'Sengekant'-stjerne død

Annonce:

Birte Tove led af sklerose-typen dissemineret sklerose - også kaldet DS og mest almindeligt kendt som multipel sklerose eller MS, som er den mere langsomt-udviklende type. Den anden form er amyotrofisk lateral sklerose, ALS, og de to adskiller sig markant.

- Der kan nogle gange ske en misforståelse mellem ALS og DS. ALS er meget dødelig.

Når der til daglig tales om sklerose, henviser man til DS.

Birte Toves datter: - Vi sad alle samlet og holdt om hende

Alder har betydning
Ifølge overlægen kan det også have betydning, at man er oppe i alderen.

- Så kan der tit være tilstødt nogle andre ting også, som er en medvirkende årsag. Det er trods alt ret hyppigt, at folk i 70-års alderen kan have noget med hjertet eller noget andet.

Birte Toves datter Anne Katrine Tove Brix fortalte søndag, at hendes mor var i sidste stadie af sygdommen. Et stadie ikke alle med sklerose nødvendigvis når i deres liv.

- Det kan have været en situation, hvor der er sket en ret hurtig udvikling af symptomerne. Det ses hos nogle få. Så kan det være dødsårsagen, fordi hendes kræfter slap op på grund af sygdommen, siger Thor Petersen.

Annonce:

Første symptomer i ungdommen
Sklerose konstateres ofte i de unge år, hvor man oplever de første symptomer.

Ifølge overlæge Thor Petersen sker det mellem i alderen mellem 20 og 40. Derefter kan mange opleve et fredeligt forløb med både gode og dårlige perioder med såkaldte attaks, mens mange også kan opleve forskellige funktions-nedsættelser som tab af syn eller forstyrrelser i armfunktionen.

For de fleste går denne udvikling meget langsomt.

- Det er en autoimmun sygdom, der bevirker, at man får en betændelses-reaktion eller inflammation omkring nogle nervebaner i centralnervesystemet. Det kan sætte mere eller mindre ar eller spor. Nogle kommer af episoder, de kan have, andre kommer af vedvarende symptomer. Der er meget meget stor forskel på forløbene, og det er meget få, der har et aggressivt forløb.

Annonce:

Nye behandlinger - længere levetid
Selvom det er sjældent, at man dør af sklerose, så er levealderen stadig ti år under gennemsnittet for den danske befolkning. Men i de senere år er der kommet mange nye medikamenter og behandlinger frem.

- Det kan mindske handicap-udviklingen og attak-hyppigheden, og så er der gode muligheder for at afhjælpe de symptomer, man måtte have. Så folk lever længere og længere med sygdommen, og man har generelt et mere fredeligt forløb, siger Thor Petersen.

Sklerose diagnosticeres gennem forskellige tests og prøver, hvor man kigger på det sammenlagte billede.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Det er reelt straffrit at sjofle almindelige menneskers hårdt tjente penge bort
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: