Overlæge tog i smug billeder af døde patienter

En dansk overlæge har i forbindelse med et bijob i hemmelighed taget fotos af døde og deres omgivelser uden tilladelse fra de efterladte

(Genrefoto: Colourbox)
(Genrefoto: Colourbox)
Følg Samfund

Lægen kørte som lægevagt i Skåne og tog billederne, når han var ude at erklære svenske mænd og kvinder for døde og skrive dødsattest til myndighederne. Det skriver Jyllands-Posten søndag.

- Det er en klar overskridelse af de lægeetiske regler, hvor § 15 direkte handler om lyd- og billedgengivelser, som kun må finde sted med patientens tilladelse, siger Ole Johannes Hartling, ledende overlæge på Vejle Sygehus, tidligere formand for Det Etiske Råd og tidligere medlem af Lægeforeningens Etiske Udvalg.

Lægeforeningen fastslår i uddybende retningslinjer, at 'lyd- og billedoptagelser af identificerbare patienter må kun anvendes til undervisningsformål og i oplysningsvirksomhed med patientens tilladelse'.

Den tilladelse har lægen ikke haft, fortæller Karl-Erik Allerbo, Helsingborg. Hans mor er en af de døde, som den danske læge har fotograferet. Allerbo har klaget til de svenske myndigheder, og lægen risikerer også en sag ved Lægeetisk Nævn i Danmark.

Den 62-årige overlæge er beskyttet af et navneforbud, som Københavns Byret udstedte, efter at Jyllands-Posten i april i fjor afslørede, at han som fremtrædende forsker på Rigshospitalet har misbrugt forskningsmidler til private formål. Rigshospitalet politianmeldte og fyrede ham. I dag arbejder han på et provinshospital i Østdanmark. Lægen erkender i en mail at have taget billeder af døde og deres omgivelser i Skåne til en bog, han vil skrive om døden.

Seneste nyt

Hvorfor må Michael Dyrby blive?

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.