Overraskende: Rengøringsfolk har mere stress end ingeniører

Ufaglærte er mere udsat for stress, mobning og psykisk mistrivsel på jobbet end akademikere. Det rammer lige ned i debatten om differentieret pensionsalder

Rengøringsfolk er mere stressede end ingeniører, viser ny undersøgelse. Foto: Stine Bidstrup
Rengøringsfolk er mere stressede end ingeniører, viser ny undersøgelse. Foto: Stine Bidstrup

At akademikerne slipper mere nådigt end de ufaglærte, når det handler om slidte knæ, rygge og skuldre er en kendt sag. Men når man ser på stress, mobning og psykisk mistrivsel på jobbet, så står det også værre til for de ufaglærte end for akademikerne.

Det viser et nyt notat fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, skriver Avisen.dk.

I gennemsnit er det omkring hver sjette lønmodtager, der havde et hårdt psykisk arbejdsmiljø i 2016, hvor de seneste tal er fra.

- Problemerne rammer folk med alle slags uddannelser, men hårdest blandt ufaglærte og folk med mellemlange videregående uddannelser, siger direktøren i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Lars Andersen, til Avisen.dk.

Se også: Danmark går forrest: Vi får verdens højeste pensionsalder

Se også: Nu stiger din pensionsalder: Så høj bliver den

Differentieret pensionsalder
Tallene rammer lige ned i debatten om differentieret pensionsalder - en model, hvor mennesker, der kom tidligt på arbejdsmarkedet, også kan gå før på pension.

Her er modargumentet ofte, at nok er der fysisk nedslidning blandt faglærte og ufaglærte arbejdere, men det opvejes af, at det psykiske arbejdsmiljø er hårdere for folk med lange videregående uddannelser:

- Det er ikke et brugbart argument. Folk med en lang videregående uddannelse ligger tværtimod bedst - også når det handler om det psykiske arbejdsmiljø. Men forskellen er slet ikke ligeså stor, som når vi ser på det fysiske, siger Lars Andersen til Avisen.dk.

Se også: Politikernes hjælp til nedslidte: En dundrende fiasko

Negativ udvikling
Den gruppe, der har den laveste andel med et hårdt psykisk arbejdsmiljø, er lønmodtagere med lang videregående uddannelse som ingeniører, jurister og gymnasielærere:

- Der er store krav til akademikere, men de har også i højere grad medindflydelse på, hvordan og hvornår arbejdet skal udføres. Det giver mere kontrol, og dermed mindre stress, siger Kent Nielsen, psykolog og souschef på Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning, til Avisen.dk.

Generelt er udviklingen negativ, når man ser på tallene for det psykiske og fysiske arbejdsmiljø i Danmark. Siden 2012 og frem til den seneste måling i 2016 er andelen af beskæftigede, der er psykisk overbelastede, steget med 17 procent. Til sammenligning er andelen, der er fysisk overbelastet steget med 15 procent.

Selvom 62-årige Ryan Fahnøe Clement er nedslidt, kender han ikke det store til muligheden for senior-førtidspension. Foto: Anders Brohus Plus Slagteri-arbejderen Ryan: Jeg vil på det kraftigste anbefale, at jeg får den seniorordning

Elektrikeren Torben Iversen har været på arbejdsmarkedet i mere end 40 år. Her er han i gang med en opgave i Aalborg. Foto: René Schütze Plus Elektrikeren Torben: Jeg har arbejdet i over 40 år inden for byggeriet - og jeg kan i hvert fald godt mærke det nu

Jan Vad er i voksenlære som tømrer. Her er han i gang med et projekt på en etageejendom i Aalborg. Foto: René Schütze Plus Tømreren Jan: Man arbejder, til man falder om

Lufthavnsarbejderen Finn kan se frem til et fem års kortere otium sammenlignet med en læge. Han har ellers været på arbejdsmarkedet siden midten af tiende klasse. Foto: Olivia Loftlund Plus Lufthavnsarbejderen Finn: Det er så skævt, som noget kan være

59 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere