Overset krise: Millioner døde

Blandt hungersnød og ­væbnede konflikter¤var ­diabetes en af de kriser, der ikke kom op på den globale dagsorden, viser ­undersøgelse

Følg Samfund

Vaccinerne blev rullet ud i hele verden, men coronavirussen kom tilbage med fornyet styrke, sendte millioner af mennesker på hospitalerne og var skyld i mange hundredtusinder dødsfald.

Ikke underligt var det, at årets mediebillede igen var præget af pandemien, som fortsat påvirker menneskers sundhed og hverdag verden rundt.

Men blandt de kriser, som har fået knap så meget bevågenhed, er den blodige konflikt i Burkina Faso, der har sendt millioner på flugt, og den mangeårige borgerkrig i DR Congo, hvor drab, voldtægter og kidnapninger jævnligt finder sted.

Det viser Læger uden Grænsers årlige undersøgelse, hvor organisationen i samarbejde med analyseinstituttet Voxmeter har spurgt danskerne, hvilke kriser de har hørt om i 2021.

Den krise, som danskerne ifølge undersøgelsen har hørt mindst om, er den kroniske sygdom diabetes. En sygdom, som omtrent en halv milliard voksne på verdensplan lever med, og som stadig flere får konstateret.

Spørger man Niels Jessen, som er forskningschef og professor på Steno Diabetes Center Aarhus, er der en god grund til, at diabetes går under radaren.

- Sygdommen kommer ikke pludseligt som for eksempel kræft, og derfor er der måske en tendens til, at folk glemmer diabetes. Og der er nok få, som tænker, at de er i risiko for at få sygdommen, siger han til Kristeligt Dagblad.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Himmelråbende åndssvagt, at vi først ophæver restriktionerne på tirsdag