P-vagt fanget på kamera: Erstatter gyldig billet med bøde

Europarks direktør fastholder dog at hans ansatte har handlet efter bogen

P-vagt fanget på kamera: Erstatter gyldig billet med bøde

Her fjerner p-vagten billetten og giver en bøde i stedet. (Video: Thomas Nielsen. Redigering: Martin Ekelund)

P-vagter hører til blandt de mest upopulære folkefærd i Danmark, og en aalborgensisk p-vagt fra det private selskab Europark hjælper absolut ikke med at højne deres popularitet.

I en 18 minutter lang video, som Ekstra Bladet er kommet i besiddelse af, kan man se hvordan han fjerner en gyldig p-billet fra vinduesviskeren på en parkeret bil, og efterfølgende sætter en p-afgift under viskeren i stedet.

Videoen, som er optaget i august 2015, blev tilsendt af Thomas Nielsen fra Aalborg, som filmede den på en Europark-parkeringsplads, der ligger i hans baggård.

'En af mine bekendte har gjort mig opmærksom på, at hun tidligere har oplevet, samt hørt om en meget uheldig adfærd hos en af Europark's p-vagter; såsom bortskaffelse af købte p-billetter, ubehagelig tone og at vedkommende går og pisser imellem bilerne(Undskyld mit sprog). Det var jeg selvfølgelig uforstående overfor, da jeg mener at p-vagter blot gør deres arbejde, så det gik jeg som udgangspunkt ud fra skyldtes den holdning folk ofte har overfor p-vagter og deres arbejde. Jeg bestemte mig alligevel for, at lade det komme an på en prøve, så jeg valgte at filme i gården hvor Europark har kontrollen. Det jeg fik på videoen var mildest talt chokerende!', skriver Thomas Nielsen til Ekstra Bladet.

Øv: Fik p-bøde mens han hentede P-tilladelse

P-vagten nægtede kendskab til billetten
I videoen bortskaffer p-vagten nemlig ikke kun billetten. Da han bagefter bliver konfronteret med det, nægter han at have set nogen billet. 'Det kan være der er en, der har taget den', kan man blandt andet høre ham sige i optagelsen herunder:

Ejeren af den hvide Ford i videoen ønsker ikke at udtale sig til Ekstra Bladet, men Thomas Nielsen har været i kontakt med vedkommende, som har en forklaring på hvorfor billetten sad på ydersiden ud forruden; Bilejeren var sammen sin familie til et arrangement i nærheden, og bad sin datter om at gå ud for at forlænge p-tiden med en ny billet. Datteren fik dog den forkerte bilnøgle med, og valgte derfor midlertidigt at placere billetten under vinduesviskeren.

Da hun vendte tilbage cirka 20 minutter senere, var billetten væk, og i stedet sad der en bøde.

Betalte parkering men fik bøde alligevel: Bilen er for høj

Europark-direktør: P-vagten blev lokket i en fælde
Thomas Nielsen skrev efterfølgende om episoden til Europark, som også har set videoen.

- De er vist rigtigt trætte af den video, for de var meget korte fra hovedet når de skrev tilbage, fortæller Thomas Nielsen til Ekstra Bladet, og tilføjer, at bøden sidenhen er blevet annulleret.

Den annullerede bøde til trods hævder Michael Christensen, direktør i Europark Danmark, at p-vagten har handlet fuldstændig korrekt.

Læs konfrontationen med ham herunder:

- Er det korrekt, at bøden efterfølgende er blevet annulleret?

- Ja, det er den. Som udgangspunkt står der på billetten, at den skal lægges bag forruden, letlæseligt udefra. Derfor vil vi som udgangspunkt kunne argumentere for, at afgiften er korrekt pålagt. Vi synes dog ikke vi ville gå i så små sko, når nu de havde betalt. Derfor har vi annulleret den, men som udgangspunkt kan vi argumentere for, at p-vagten har handlet efter reglerne. Vi er nødt til at have nogle retningslinjer for vores vagter, og nogle gange er vi nødt til at tænke på, om vi synes det er lige stramt nok. Det synes vi i denne her sag, derfor annullerede vi den. Men i vagtens optik var billetten ikke placeret korrekt, derfor udstedte han en kontrolafgift.

- Men p-vagten nægtede at have kendskab til billetten i forruden?

- Det er sådan med vores p-vagter, at de som udgangspunkt passer deres arbejde. Så er der mange som har en interesse i at fremstille dem uheldigt. Det medfører, at der er nogle som tager denne her stigmatisering af p-vagter så alvorligt, at der dagligt er vagter, der bliver chikaneret eller overfaldet. Vi ser rimeligt alvorligt på denne her adfærd med gerne at ville udstille vores vagter som noget negativt. Vi har selv fået den her film tilsendt, og vi ved den er meget lang, så det er uden tvivl nogen, der har forsøgt at lægge en fælde, i hvert fald i vores optik. Det synes vi ikke er god stil. Men det er naturligvis fordi man har en dagsorden, hvor man gerne vil udstille de her vagter. Det medfører at dem, der passer deres arbejde, har en større risiko for at blive overfaldet, og det synes vi er uheldigt.

- Hvad hvis man parkerer en åben sportsvogn, hvor gør man så af billetten?

- Så er det stadig ens eget ansvar at billetten er synlig. Men både i det her tilfælde (det fra videoen, red.), og hvis man kører i åben sportsvogn, så risikerer du jo, at andre tager din billet. Men hvis parkeringsbilletten er der, så er den der jo, men hvis nogen har taget den eller den er blæst væk, så er den der ikke. Men det er bilistens eget ansvar, at billetten er let læselig.

- Men når der sidder en gyldig, synlig billet i forruden - på den ene eller anden side af ruden - bør en p-vagt så fjerne den og erstatte den med en bøde?

- De vejledninger der står på skiltene, er de regler, der gælder for parkering på vores område. Der står, at de skal placeres bag forruden, letlæseligt udefra. Så som udgangspunkt er kontrolgebyret korrekt pålagt juridisk.

- Men i har alligevel valgt at annullere det?

- Vi valgte at annullere det, fordi vi netop ved, at den er betalt af ham (bilejeren, red.), det er ikke en billet der er kommet et andet sted fra. Han har henvendt sig til os, og sagt at han havde betalt, derfor annullerede vi den. Så strikse vil vi heller ikke være, når nu han viser at han har betalt.

- Har det så haft nogle konsekvenser for pågældende medarbejder?

- Ja, det har det rent faktisk, men ikke specifikt på grund af lige den her sag. Han er stadigvæk ansat hos os.

- Hvilke konsekvenser har det haft?

- Han har fået en påtale, men det har været i anden forbindelse i forhold til sagen. Det har ikke været omkring den specifikke pålæggelse, det har mere været hans håndtering af kommunikationen til sin leder efterfølgende.

P-firma skal betale for at kvinde røg i fængsel