P-vagternes bødefest: Her bliver bilisterne jagtet mest

Området omkring Rigshospitalet er et af de steder, hvor p-vagterne har ekstra travlt. Her kan du se, hvordan p-bøderne fordeler sig i hele København

Det gælder om at huske at købe billet. Især ved Riget i København (Foto: Mogens Flindt - Grafik: Thomas Rohleder)
Det gælder om at huske at købe billet. Især ved Riget i København (Foto: Mogens Flindt - Grafik: Thomas Rohleder)

Har du fået en urimelig parkeringsbøde, eller du særligt ramt af parkeringsbøder eller er du bare ligeglad med parkeringsbøder, så vil vi gerne høre fra dig. Send os en sms/mms til 1224 (alm. takst) eller send en mail til 1224@eb.dk.

Næsten alle billister kender følelsen. Et kort stop eller en tanketorsk ender hurtigt med, at der hænger en dyr seddel i forruden. Helt præcist koster det 510 danske kroner og formentlig også en sværm af bandeord.

Ekstra Bladet har søgt aktindsigt i samtlige parkeringsafgifter, der blev uddelt i København i 2015, og alt er som det plejer. Parkeringsvagterne har døgnet rundt travlt med at udskrive bøder.

Pas på, hvor du parkerer. (Foto: Privat - grafik: Thomas Rohleder) Samfund Stor database over hovedstaden: Så mange p-bøder uddelt ved din adresse

Hele sidste år blev der helt præcist uddelt 313.340 i København svarende til knap 160 millioner kroner direkte ned i Københavns Kommunes halvtomme kasse.

Her kan du se, hvordan p-bøderne fordeler sig på Københavns gader

Jagt ved Riget
De sidste mange ord har området omkring Rigshospitalet været hårdt ramt, og igen i år afholder p-vagterne bødefest i det område. Alene på Blegdamsvej, Frederik V's vej, Ryesgade og Juliane Maries Vej, der ligger klos op ad Riget, er der blevet givet 11886 bøder svarende til over seks millioner kroner

Denne bøde dumpede ind af Maries dør i januar. Problemet var bare, at hendes bil blev skrottet i 2014 (Foto: Privat) Samfund Skrottede bilen i 2014: Nu har Marie fået parkeringsbøde

Men ifølge centerchef for Center for Parkering i København jagter deres vagter ikke nogle bestemte steder.

Her er de hårdest ramte områder (Grafik: Thomas Rohleder)
Her er de hårdest ramte områder (Grafik: Thomas Rohleder)
 

Er der nogle steder, hvor I er mere til stede end andre, fordi i ved, at folk har travlt. Eksempelvis Rigshospitalet?

- Typisk er det sådan, at de steder, hvor der bliver pålagt rigtig mange afgifter, er de steder, hvor der er mest pres på pladserne. Derimod parkerer folk som regel lovligt, hvor der er mest luft.

- Det skyldes ganske enkelt, at der ikke er kvadratmeter nok. Så generelt er årsagen til, at der bliver pålagt afgifter visse steder, at det er områder med meget pres på pladserne, siger centerchef i Parkering København, Jes Øksnebjerg, til Ekstra Bladet.

Se også: Vælg den bedste digitale p-billet for dig

Det er ikke sådan, at jeres vagter tænker taktisk og jagter bestemte steder for at udskrive flere bøder?

- Nej. Vi er i de områder, hvor vi skal sikre fremkommelighed. Men det er klart, når der eksempelvis er landskamp eller Justin Timberlake koncert, så ved vi jo godt, at der kommer mange mennesker til det område, og så opstår der en ekstraordinær situation.

- Her skal vi være med til at sikre fremkommelighed, og så prioriterer vi vores resurser derhen, hvor nødvendigheden er størst til at sikre fremkommelighed. Det er ikke meningsfyldt at gå ud til Vanløse, hvor der måske ingen biler er, mens der er stort pres på vejnettet omkring Parken eller et andet sted. Det giver jo ingen mening, siger Jes Øksnebjerg til Ekstra Bladet.

Klager i massevis
Men det er ikke alle, der bare æder deres parkeringsbøde råt. Københavns Parkering har fået 20749 klager i 2015. Det svarer til knap 57 om dagen.

Ifølge centerchefen får klagerne medhold i ca. syv procent af alle klager, men der bliver også annulleret en hel del afgifter, oplyser han.

Hvad gør du, hvis du mener, at du har fået en urimelig bøde?

- Hvis du eksempelvis har parkeret ulovligt, men det er, fordi din bil er gået i stykker, så kan vagten ikke nødvendigvis se det. Men hvis du kan dokumentere, at Dansk Autohjælp har hentet din bil, så kan du få annulleret din bøde.

Se også: Danske bilister skal nu holde øje med et nyt p-skilt

- Det samme gælder, hvis du bare smed bilen, fordi din søn er røget på skadestuen helt akut og tilmed kan dokumentere det, så kan afgiften også blive annulleret, siger Jes Øksnebjerg.

Han understreger dog, at det skal være en meget alvorlig hændelse og der er ikke er tale om et fripas, hvis din søn 'bare' har brækket armen.

- Det, man bare skal huske på, er, at det i den sammenhæng er os, der er myndighed for det. Det er altså Center for Parkering i København, der vurderer om din situation er voldsom nok til at vi frafalder vores krav.

(Arkivfoto: Jonas Olufson) Samfund Bilejer slap for p-bøde selvom hans bil holdt ulovligt parkeret

- Alle kan ikke bare komme og sige, at de smed bilen, fordi deres søn var ked af det. Den går ikke. Men hvis der er en VVS-mand der smider sin varevogn foran et varehus, fordi der er sprunget et vandrør og en stor vandskade truer, hvis han kan dokumentere det, så får han naturligvis annulleret sin afgift. Det er jo ikke sådan, at vi skal have ødelagt bygninger, siger Jes Øksnebjerg til Ekstra Bladet.

Her kan du se, hvordan klageprocenten har udviklet sig de sidste 15 år.

Artiklen fortsætter under billedet

Har du fået en urimelig parkeringsbøde, er du særligt ramt af parkeringsbøder eller er du ligeglad og indkasserer de bøder, du får mod at kunne smide bilen hvor som helst, så vil vi gerne høre fra dig. Send os en sms/mms til 1224 (alm. takst) eller send en mail til 1224@eb.dk.

Sidste år kom denne video frem, hvor en p-vagt fjerner en gyldig p-billet og erstatter med en bøde.

240 kommentarer
Vis kommentarer