På det her punkt ligner du din hund

Undersøgelse påviser for første gang herhjemme en sammenhæng mellem overvægt hos hunde og deres ejere.

Arkivfoto. Foto: Ritzau Scanpix / CHINA STRINGER NETWORK
Arkivfoto. Foto: Ritzau Scanpix / CHINA STRINGER NETWORK

Hvis du har for mange kilo på sidebenene, så er der en ret stor sandsynlighed for, at din hund - hvis du har sådan en - også er for tyk.

Det viser et nyt studie fra Københavns Universitet, der bygger på en undersøgelse af 268 hunde og deres ejere.

Forskerne finder over dobbelt så stor forekomst af overvægtige eller fede hunde hos ejere, der selv har problemer med vægten.

Den er første gang, en sådan undersøgelse laves herhjemme.

Arkivfoto Grenaa Strand. Foto: Mikkel Berg Pedersen / Mikkel Berg Pedersen Samfund Som kviksand: Sank i til brystet på dansk strand

Ikke en overraskelse
Alligevel kommer resultatet ikke helt bag på en af forskerne bag undersøgelsen, professor Peter Sandøe, Institut for Veterinær- og Husdyrsygdomme ved Københavns Universitet.

- Hunde er nogle, vi har deler vores glæder med. Hvis livet drejer sig om at løbe lange ture, så gør man det med sin hund.

- Hvis man er til fredagsslik og hygge, så sidder man foran fjernsynet og deler ud af godbidderne til sin hund fredag aften, siger han.

Problemet er bare, at hundene ikke er bygget til at kunne klare den ekstra polstring.

Den sorte labrador stirrer sultens på pomfritterne, men den slår ikke til, før det er 100 procent sikkert. (Foto: Privatfoto) Samfund Den perfekte forbrydelse: Hund stjæler kun en enkelt pomfrit

Levere kortere
Tidligere studier viser, at overvægtige hunde i gennemsnit lever 1,3 år kortere end hunde på en restriktiv diæt.

- På den korte bane er det jo fedt for hunden, for den elsker at få mad. Men den ender med at blive syg og leve et kortere liv end ellers.

- Så hvis man elsker sin hund og ønsker at beholde den så længe som muligt, så er der gode grunde til at sørge for, at den ikke er overvægtig, siger Peter Sandøe.

Men det er ikke kun kost og aktivering, der har betydning for, om hunden bliver for tyk.

Kina har for første gang klonet en kat. Dasuan har givet sine gener videre til Dasuan. Foto: Ritzau Scanpix Samfund For første gang: Kat er blevet klonet

- Lad den være intakt
Mange hanhunde bliver kastreret, og det medfører ifølge studiet tre gange så høj risiko for, at hunden bliver overvægtig eller fed.

Derfor bør hundeejere nøje overveje, om det er nødvendigt at fratage hunden sin maskulinitet, lyder det fra Peter Sandøe.

- Hvis der ikke er løbske tæver i nærheden, og hvis ikke hunden går og tisser op ad møblerne, så skal man lade den være intakt. Det kønshormon, den intakte hanhund har, er med til at holde den slank, siger professoren.

Det er i øvrigt en myte, at kastrering af hanhunde dæmper aggressioner, tilføjer han.

Undersøgelsen er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Preventive Veterinary Medicine.

20 hunde er døde i Norge og flere er syge. Foto: Shutterstock Samfund Hunde nægtet deltagelse i Danmark efter mystiske dødsfald

Mange af de norske hunde er døde inden for 24 timer. Foto: Shutterstock Samfund Dansk Kennel Klub oplyser: Flere hunde døde

Chella Phillips tog 97 hunde med ind i sit privat hjem, mens orkanen rasede udenfor. Foto: Privat Samfund Kvinde tager 97 gadehunde med hjem mens Doran-orkanen raser

2 kommentarer
Vis kommentarer