På Fyn er der mere åbenhed: Jurister skjuler fatal 1813-lydfil

Inden for 160 kilometer i Danmark tolkes lovgivningen helt forskelligt. I Syddanmark fik familie vigtig lydfil udleveret efter dødeligt lægesvigt - i Hovedstaden holder juristerne en lignende lydfil skjult

Lone Serwin ringede den 16. februar til 1813-telefonen. Hun oplyste, at hun havde ondt i lungerne, men i stedet for at komme på hospitalet og blive undersøgt, så fik hun at vide, at hun skulle spise en panodil:

- Tag du nogle panodiler og iprener, ikke, sagde sygeplejersken i 1813-telefonen.

Tre gange i løbet af den under tre minutter lange samtale bad hun Lone spise smertestillende piller. Otte gange henviste hun til lang ventetid på skadestuen, afslører en aktindsigt Ekstra Bladet har fået.

Fremmødet af venner og familie ved Asminderød kirke var så stort, at der ikke var pladser til alle i kirken. (Foto: Rasmus Flindt Petersen) Sundhed 1813 til Lone før hun døde: Snup en panodil

Næste dag blev 51-årige Lone Serwin fundet død. Nu kæmper familien for at få placeret et ansvar. En vigtig brik i den kamp er lydfilen mellem Lone og 1813-telefonen - men den vil Region Hovedstaden ikke udlevere.

Lone Serwin levede en aktiv tilværelse, hvor hun dyrkede håndbold, løb og hundeagility. Hendes død kom derfor som et chok for alle (Foto: Rasmus Flindt).
Lone Serwin levede en aktiv tilværelse, hvor hun dyrkede håndbold, løb og hundeagility. Hendes død kom derfor som et chok for alle (Foto: Rasmus Flindt).
 

Hovedstadens beslutning er i direkte modstrid med en lignende sag fra Region Syddanmark, hvor en 36-årig kvinde fra Glamsbjerg på Fyn med brystsmerter ringede til lægevagten. Hun blev også anbefalet at tage en panodil – kort efter døde hun.

Men til forskel fra Region Hovedstaden mente juristerne på den anden side af Storebælt, at de pårørende her havde krav på at få udleveret lydfilen mellem den afdøde og 1813-telefonen.

- Det er vores juridiske vurdering, at vi er forpligtet til at udlevere materialet, og jeg synes også at vi ud fra menneskelige og politiske betragtninger, at det er det rigtige at gøre, når der er en så tragisk sag, siger Bo Lippergren, formand for sundhedssamordningsudvalget i Region Syddanmark.

Plus Her er Lones samtale med 1813

Han vil ikke kommentere på Region Hovedstadens vurdering, men siger:

- Jeg kan sige, at vores klare juridiske vurdering, det er, at vi er forpligtet til at udlevere det her materiale.

- På den måde har de pårørende det bedst mulige grundlag for at vurdere, om de vil gøre en sag ud af det, siger Bo Lippergren.

Region Hovedstaden: Vi har anden procedure

Men i Region Hovedstaden mener man ikke, at de sønderknuste pårørende, der mistede deres livsledsager og mor, har krav på at få lydfilen udleveret, står der i en mail fra hovedstadens presseafdeling:

- Lydfiler udleveres ikke, men udskrifter af lydfiler udleveres. Familien er blevet tilbudt at høre lydfilen og har hørt denne i forbindelse med samtale den 10. marts. Dette er den normale procedure. Vi kan ikke svare på, hvorfor Region Syddanmark har udleveret en lydfil i forbindelse med en lægevagtssag.

-Hvordan synes Region Hovedstaden og 1813 telefonen selv, de har håndteret den her sag over for de efterladte?

- Familien er blevet inviteret til samtale med henblik på at høre familien, fortælle om forløbet og at svare på spørgsmål. Samtalen blev afholdt den 10 marts. Familien orienteres om at forløbet har givet anledning til en række konkrete undersøgelser initiativer med henblik på at forebygge.

Region Hovedstadens presseafdeling forklarer telefonisk til Ekstra Bladet, at der er flere mennesker, der har forfattet svaret. Derfor vil de ikke oplyse, hvem der er afsender i deres svar. Skriv venligst 'Region Hovedstaden oplyser', står der i presseafdelingens mail-svar.
88 kommentarer
Vis kommentarer