Et lille prik i huden har de seneste år været til megen diskussion.
Vaccination er blevet højaktuelt i og med flere vælger ikke at lade sig vaccinere mod sygdomme såsom mæslinger. Hvis man ikke lader sig vaccinere, har man risiko for at blive smittet med de pågældende sygdomme.
Det er især aktuelt, hvis man rejser i europæiske lande, hvor der stadig er mæslingeudbrud.
WHO har udnævnt dem, der ikke lader sig vaccinere, til at være en af ud af ti trusler mod global sundhed i 2019. Familiefar og psykoterapeut Gorm Lundshøj har tidligere engageret sig i debatten om vacciner, hvor han holder fast på ikke at vaccinere sine børn. Han mener, at det skal være den individuelle forældres valg, hvorvidt man vil vaccinere sit barn.
Derfor stiller Gorm Lundshøj sig også uforstående for WHOs vurdering af folk, der ikke går ind for vaccination mod for eksempel mæslinger.
- Der er mulighed for alvorlige bivirkninger såsom lammelse, døvhed og epilepsi. Mæslinger er ikke en farlig sygdom med de forhold, vi har i den vestlige del af verden. Vores børn er så sunde, at de godt kan klare det, siger Gorm Lundshøj.
Men Peter Andersen, der er læge og Danmarks førende ekspert i vaccineforebyggelige sygdomme ved Statens Serum Institut, afviser den slags bivirkninger. Desuden mener han, at mæslinger er en alvorlig sygdom.
- Det er en sygdom, hvor en stor del af smittede bliver indlagt. Det kan man se på tallene fra 2018, siger han.
På trusselslisten
Gorm Lundshøj finder ikke megen opbakning blandt landets forskere. Alligevel stiller han sig uforstående for WHOs liste og trusler mod den globale sundhed.
- Jeg er undrende. Jeg kan ikke forstå det. Når jeg læser WHOs forklaring, bliver jeg ikke klogere, siger han.
- Føler du dig som en trussel mod den globale sundhed?
- Nej, det gør jeg ikke. WHO erklærede mæslinger udryddet i Danmark i 2017, så der er ikke mæslinger i Danmark.
- Hvad hvis alle valgte at gøre som dig, og ikke få vaccineret dem selv eller deres børn?
- I det tilfælde ville mæslinger florere i Danmark. Vores sundhedsniveau er så højt, at vi ville opleve, at rigtig mange børn fik mæslinger, og vi ville ikke opleve nogen dødsfald, eller i hvert fald meget sjældent, siger Gorm Lundshøj.
Igen er Peter Andersen fra Statens Serum Institut uenig.
- Før vi tog vaccinen i brug, havde vi omkring et dødsfald om året på grund af mæslinger. Det er en tilstand, som vi kunne komme tilbage til, siger han.
Det er i Danmark valgfrit, om man vil lade sine børn vaccinere.