Annonce:
Annonce:

På listen over globale trusler: Gorm vaccinerer ikke sine børn

WHO mener, at folk, der vælger ikke at lade sig selv eller sine børn vaccinere, er en trussel mod global sundhed

Ifølge WHO er det et stort problem, at folk vælger ikke at vaccinere mod blandt andet mæslinger. Foto: Shutterstock
Ifølge WHO er det et stort problem, at folk vælger ikke at vaccinere mod blandt andet mæslinger. Foto: Shutterstock
Annonce:
Følg Samfund

Et lille prik i huden har de seneste år været til megen diskussion.

Vaccination er blevet højaktuelt i og med flere vælger ikke at lade sig vaccinere mod sygdomme såsom mæslinger. Hvis man ikke lader sig vaccinere, har man risiko for at blive smittet med de pågældende sygdomme.

Det er især aktuelt, hvis man rejser i europæiske lande, hvor der stadig er mæslingeudbrud.

Mæslinger i Danmark

I 2018 blev omkring 83.000 personer i Europa smittet med mæslinger, hvilket er over dobbelt så mange som i 2017. Ukraine har været hårdest ramt, men også Frankrig, Italien, Serbien, Rumænien og Grækenland har haft større udbrud.

72 mennesker døde i 2018 som følge af mæslinger.

Mæslinger er en af de mest smitsomme virusser i verden. Sygdommen er officielt udryddet i Danmark, men danskere kan stadig blive smittet, hvis de rejser i udlandet. På den måde kan sygdommen også komme tilbage og smitte indenfor landets grænser.

Kilde: Statens Seruminstitut.

WHO har udnævnt dem, der ikke lader sig vaccinere, til at være en af ud af ti trusler mod global sundhed i 2019. Familiefar og psykoterapeut Gorm Lundshøj har tidligere engageret sig i debatten om vacciner, hvor han holder fast på ikke at vaccinere sine børn. Han mener, at det skal være den individuelle forældres valg, hvorvidt man vil vaccinere sit barn.

Annonce:

Derfor stiller Gorm Lundshøj sig også uforstående for WHOs vurdering af folk, der ikke går ind for vaccination mod for eksempel mæslinger.

- Der er mulighed for alvorlige bivirkninger såsom lammelse, døvhed og epilepsi. Mæslinger er ikke en farlig sygdom med de forhold, vi har i den vestlige del af verden. Vores børn er så sunde, at de godt kan klare det, siger Gorm Lundshøj.

Men Peter Andersen, der er læge og Danmarks førende ekspert i vaccineforebyggelige sygdomme ved Statens Serum Institut, afviser den slags bivirkninger. Desuden mener han, at mæslinger er en alvorlig sygdom.

- Det er en sygdom, hvor en stor del af smittede bliver indlagt. Det kan man se på tallene fra 2018, siger han.

Flokimmunitet overfor mæslinger:

Når forældre fravælger en vaccine på deres børns vegne, går det stik imod anbefalinger fra Statens Serum Institut og verdenssundhedsorganisationen (WHO). WHO’s officielle mål er nemlig, at 95 procent af verdens befolkning skal være vaccineret mod mæslinger, fordi det da skaber en såkaldt ’flok-immunitet’.

Flok-immunitet betyder ifølge Statens Serum Institut, at tilstrækkeligt mange er vaccinerede, så virus ikke kan cirkulere i befolkningen, og dermed vil de uvaccinerede også blive beskyttet mod smitte.

Antallet af vaccinerede i Danmark de seneste 15 år været højest været 92 procent, dog med en stigende tendens for de seneste årgange.

- Der er derfor for mange unge voksne, som mangler at blive vaccineret, siger Peter Henrik Andersen og fortsætter:

- Derfor er det også glædeligt, at alle voksne danskere, som ikke har haft mæslinger eller er tidligere er vaccineret, fra 1. april sidste år har kunne blive gratis vaccineret mod mæslinger.

På trusselslisten
Gorm Lundshøj finder ikke megen opbakning blandt landets forskere. Alligevel stiller han sig uforstående for WHOs liste og trusler mod den globale sundhed.

- Jeg er undrende. Jeg kan ikke forstå det. Når jeg læser WHOs forklaring, bliver jeg ikke klogere, siger han.

Annonce:

- Føler du dig som en trussel mod den globale sundhed?

- Nej, det gør jeg ikke. WHO erklærede mæslinger udryddet i Danmark i 2017, så der er ikke mæslinger i Danmark.

- Hvad hvis alle valgte at gøre som dig, og ikke få vaccineret dem selv eller deres børn?

- I det tilfælde ville mæslinger florere i Danmark. Vores sundhedsniveau er så højt, at vi ville opleve, at rigtig mange børn fik mæslinger, og vi ville ikke opleve nogen dødsfald, eller i hvert fald meget sjældent, siger Gorm Lundshøj.

Igen er Peter Andersen fra Statens Serum Institut uenig.

- Før vi tog vaccinen i brug, havde vi omkring et dødsfald om året på grund af mæslinger. Det er en tilstand, som vi kunne komme tilbage til, siger han.

Det er i Danmark valgfrit, om man vil lade sine børn vaccinere.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Vi kan li' 'røvhuller' på skærmen
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: