På vej mod solen: Nu er vild rumrejse begyndt

Sonde skal de kommende syv år flyve rundt om solen og gøre os klogere på stjernens dybeste hemmeligheder

Her sendes sonden afsted mod solen. Når sonden er nærmest sit mål, vil den have en hastighed på 690.000 kilometer i timen. Video: AP

En nedtælling fra 10 - og så slap den amerikanske raket med sonden Parker Solar Probe ombord for kort tid siden jorden.

Opsendelsen skete fra Cape Canaveral Air Force Station i Florida, og den ubemandede raket skal nu tilbagelægge næsten 150 millioner kilometer, før den er fremme.

Målet er nemlig solen - eller skal vi sige næsten hele vejen til solen. Af ganske varme grunde kan sonden, der frem til 2025 skal undersøge solen nærmere, ikke komme tættere end seks millioner kilometer fra stjernen.

Se også: Nu starter rejsen mod solen: Sådan modstår NASA-sonde ekstreme varmegrader

Dette flotte syn kunne tilskuerne til opsendelsen søndag se over Florida. Foto: John Raoux/AP
Dette flotte syn kunne tilskuerne til opsendelsen søndag se over Florida. Foto: John Raoux/AP

Skal undersøge solvinden
Sonden er på størrelse med en mindre bil. Og Parker vil komme cirka syv gange tættere på solen, end nogen rumsonde tidligere har været.

På sin vej mod solen vil sonden passere Venus syv gange over syv år. Hver passage vil give sonden et ekstra boost til sit kredsløb om solen og direkte mod solens såkaldte corona - solens yderste lag af atmosfære.

Det gælder blandt andet om at finde ud af, hvorfor coronaen er hundrede gange varmere end solens overflade. Forskere håber også på at kunne få svar på, hvad der driver de mystiske solvinde.

Det er de konstante, supersoniske strømme af ladede partikler, som fyres af fra coronaen og ud i rummet i alle retninger.

De sidste omgange om solen vil ske i 2024 og 2025, og det vil også være de tætteste. Sonden vil til den tid løbe tør for brændstof, og den vil ikke længere være i stand til at holde sit varmeskjold konstant rettet mod solen.

Du kan læse meget mere om den spændende mission her.

Foto: John Raoux/AP
Foto: John Raoux/AP
 

72 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere