Påstår legendarisk dansk krigshistorie var løgn: Her er beskyldningerne mod 'Bøllebank'

I en ny dokumentar påstår flere soldater nu, at den officielle historie om Operation Bøllebank ikke har hold i virkeligheden

Hvornår har man nogensinde hørt om, at 150 mand kunne holde på en hemmelighed i 22 år. Det bliver mere og mere grotesk, siger Lars R. Møller. Foto: Peter Hove Olsen
Hvornår har man nogensinde hørt om, at 150 mand kunne holde på en hemmelighed i 22 år. Det bliver mere og mere grotesk, siger Lars R. Møller. Foto: Peter Hove Olsen

Ekstra Bladet har tidligere beskrevet, hvordan Oberst Bøllebank - Lars R. Møller - har fortalt, at DR arbejder på en dokumentar, der beskylder ham for at have løjet om, hvad der skete ved en af Danmarks mest kendte krigshistorier.

I dag bliver DR's dokumentar sendt på P1 klokken 13, men allerede løfter de sløret for den kritik, de retter mod de to helte i Operation Bøllebank: Oberst Lars R. Møller og eskadronchef Carsten Rasmussen.

Det skriver DR.

Ifølge en af soldaterne er det hele en 'en stående joke'.

- Den officielle historie er en stående joke. Det er noget, der står på et stykke papir, der ikke er foregået i virkeligheden, siger Peter Lyngby, kampvognskommandør under Operation Bøllebank, til P1 Dokumentar.

Og han bliver bakket om af en anden af de soldater, der deltog i aktionen for knap 22 år siden. Han fortæller, at han slet ikke kan genkende billedet af, at Lars R. Møller og Carsten Rasmussen havde givet orde til at skyde mod serberne.

- Det er en version af Operation Bøllebank, jeg ikke genkender. Og så vidt jeg ved, var jeg da selv med i alle timerne af Bøllebank, siger Ulrik Amby, konstabel og hjælper i en af kampvognene under operationen.

Du kan høre hele dokumentaren på P1 klokken 13.00 torsdag.

Historien om 'Operation Bøllebank'

Operation Bøllebank er en af Danmarkshistoriens mest fortalte og hædrede krigshistorier.

Under krigen i Jugoslavien i 1990'erne rykkede en dansk kampvognseskadron ud for at komme en FN-observationspost til undsætning i en landsby nær Tuzla. Men det var alt andet end en normal militæropgave.

Her blev danskerne mødt af skud, og den danske eskadron endte i ildkamp med serbiske styrker. Oberst og næstkommanderende Lars R. Møller har tidligere fortalt, at der var tale om et grimt baghold fra serbiske styrker.

Soldaterne blev beskudt fra alle sider med blandt andet panserværnsmissiler, og historien har hidtil været, at eskadronchef Carsten Rasmussen og Lars R. Møller derfor fik nok.

Efter sigende besluttede de, at danskerne skulle åbne ild mod de serbiske styrker og sende en melding via radioen. Dermed var det den største ildkamp med danske soldater siden 2. Verdenskrig.

Det hele endte med, at alle danskere kom tilbage til lejren med livet i behold, mens op mod 150 serbere mistede livet trods massivt dansk undertal.

Artiklen forsætter under billedet

Ledelsessvigt
'Operation Bøllebank er efterfølgende blevet beskrevet i offentligheden som en heltemodig aktion, som efterfølgende er blevet belønnet med en hædersmedalje af dronningen til Lars R. Møller og Carsten Rasmussen for deres rolle.

Men i dokumentaren bliver de nu beskyldt for ledelsessvigt af den tidligere sergent og kampvognskommandør under Operation Bøllebank Jakob Hansen.

Se også: Krigen om Operation Bøllebank fortsætter: Chefen fik for meget slivovits

Se også: Bøllebanks eskadronchef om død delingsfører: Hvorfor tog han imod medalje?

Vi skal være heldige, at vi ikke havde et tab på grund af ledelsessvigt. Det er jo fandens at miste livet, fordi der er et eller andet kvaj, der ikke følger de ting, som vi har gået og øvet og øvet os på, siger Jakob Hansen til P1 Dokumentar.

Historien har tidligere været, at Lars R. Møller og Carsten Rasmussen gav ordre over radioen til at besvare ilden, men nu fortæller kampvognskommandør, at de aldrig fik den melding. Også selv om de rykkede for den flere gange.

Skulle være en dansk succes
Ekstra Bladet har også tidligere talt med Jakob Hansen, der sagde følgende:

- Der manglede ledelse op til, under og efter Operation Bøllebank, og det kunne have kostet menneskeliv, siger Jakob Hansen, som uddyber, at Bøllebank blev dråben, der fik bægeret til at flyde over - og de operationelle førere til sidenhen at udtale mistillid til eskadronchefen:

- Vi hører ikke fra eskadronchefen under hele slaget. Da det er ved at være overstået, går Møller ind og overtager kommandoen og reder trådene ud. Og det er rigtig godt. Han tager ansvaret i en situation, hvor styring er ikke-eksisterende.

Artiklen fortsætter under billedet...

 

Se også: Legendarisk dansk krigshistorie beskyldes for at være løgn: - Jeg troede, det var en joke

Det gør dog langtfra Møller til en helt, som efterfølgende skulle overdynges med medaljer, vurderer Jakob Hansen.

Heltene var ifølge Jakob Hansen den nu afdøde chefsergent Erik Kirk og de øvrige soldater i operationen.

- Han sagde, at det her skulle være en succeshistorie for Danmark. Og den store historie skulle ikke ødelægges med fnidderfadder. Det meldte Møller meget hårdt ud, fortæller Jakob Hansen.

Helt åndssvagt
Ekstra Bladet har været i kontakt med obersten, der kalder beskyldningerne en sammensværgelse og for direkte åndssvage.

Ifølge obersten - der har fået fremlagt beskyldninger i en mail, som Ekstra Bladet har set - beskriver også chefsergent Erik Kirk i den kommende DR P1 Dokumentar, hvordan der har været løjet om, hvad der rent faktisk skete på den skæbnesvangre dag.

- Det er helt vanvittigt. Vi bliver beskyldt for, at vi har ført os frem med at have givet skudkommandoen dengang, når det viser sig at være løgn. Hele øvelsen går på, at de beskylder os for, at vi slet ikke var til stede på det radionet, den aften 'Operation Bøllebank' gik i luften.

- Det er jo åndssvagt, og min påstand er så, at hvis andre tidligere har fortalt, at de har hørt noget i radioen, så er der i hvert fald nogen der lyver. Det kan jo ikke fortolkes, om der var nogen på nettet eller ej. Enten var der, eller også var der ikke, siger Lars R. Møller til Ekstra Bladet.

Artiklen forsætter under billedet

 

Obersten understreger, at det slet ikke kan diskuteres, at eskadronchef Carsten Rasmussen og ham selv gav ordren.

- Det passer ikke. Det er så åndssvagt. Om der har været trafik på nettet (givet ordrer i radioen, red.) eller ej, kan ikke tolkes. Enten har der været, ellers har der ikke. Så svært er det altså ikke.

- I starten troede jeg, at det var en joke. Hvornår har man nogensinde hørt om, at 150 mand kunne holde på en hemmelighed i 22 år. Det bliver mere og mere grotesk, siger Lars R. Møller.

'Han reddede med liv'
Ekstra Bladet har også tidligere talt med folkene bag dokumentaren

- Lars R. Møller retter en hård kritik mod journalisten, og at han ikke har talt med de kilder, der bekræfter Lars R. Mølles udgave. Hvordan forholder I jer til det?

- Helt overordnet kan jeg sige, at jeg har 100 procent tillid til journalisten, siger Jesper Hyhne til Ekstra Bladet.

En af hovedpersonerne i dokumentaren er også chefsergent Erik Kirk, der får to et halvt år siden afgik ved døden. Det er efter sigende interview med ham, der har sat hele den nye udgave af 'historien om Operation Bøllebank' i gang.

Men Oberst Bøllebank fortæller til Ekstra Bladet, at han ikke ønsker at spekulere i Erik Kirks motiver.

- Erik Kirk reddede vores liv. Det var ham, der ledte slaget, så jeg vil ikke ødelægge hans eftermæle. Derfor vil jeg slet ikke spekulere i hans motiver, men jeg er oprigtigt rystet. Manden har reddet mit liv, og jeg kan nu kun beklage, at han nu har gjort, som han har gjort ved at tale med DR, siger Lars R. Møller.

Erik Kirk døde i august 2014 under et ferieophold i Indien, men det var aftalt med DR, at de først måtte bruge interviewet efter hans død.

57 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere