Pædagoger anklager chefer: I er skyld i Liselottes død

Tidligere ansatte mener, at omfattende svigt på et bosted i Holbæk Kommune kan være årsagen til, at en 39-årig handicappet kvinde i år døde. Da hun sov ind i sin seng vejede hun 28 kilo 

Se indslaget her

HJÆLP OS: Har du oplevet at lægekonsulenter eller kommunen har underkendt dine lægeattester? Send en mail til aee@eb.dk eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

Den 3. marts sov 39-årige Liselotte Lilly Blom ind i sin seng. Den handicappede kvinde vejede 28 kilo, da hun døde.

Ekstra Bladet kunne i søndags afsløre, hvordan udviklingshæmmede Liselotte efter moderens død blev ramt af sorg. Hun stoppede med at spise og tabte sig gradvist uden nogen greb ind. I dag træder en række tidligere ansatte så frem og anklager ledelsen på institutionen for at have set til med åbne øjne i takt med Liselottes kurs mod døden tog fart. Og når de ansatte råbte op, blev de truet til tavshed.

- Jeg synes, at ledelsen famlede i blinde i forhold til, hvad de skulle gøre ved hendes sorg over moderens død. Derfor sagde Liselotte fra. Den eneste måde hun kunne sige fra på var ved ikke at spise, fortæller Jette Ramsing, tidligere ansat på bostedet, og fortsætter:

- Jeg var med til at veje Liselotte, og der havde hun tabt sig 100 gram om ugen. Jeg mener, det var seks til otte kilo i alt over en periode, uden der virkeligt blev sat ind, selvom alarmklokkerne rigtigt bimlede.

Liselotte Lilly Blom beskrives som et skrøbeligt menneske, der havde brug for nærhed og omsorg for at trives. Fik hun ikke det, så stoppede hun med at spise. På grund af store udskiftninger i personalet og mangel på prioritering fra ledelsen, så fik hun ifølge kilder tæt hende ikke dækket sine behov. Da hun døde vejede hun 28 kilo. (Privatfoto). Vagthund Liselotte blev svigtet af kommunen: Vejede 28 kilo da hun døde

Her er (nogle af) lortesagerne fra Holbæk

* I 2011 gik Ekstra Bladet undercover på Skarridsøhjemmet, styret af samme ledelse som Tornhøj. Avisen afslørede, at flere af beboerne var så medicinerede, at de sov det meste af dagen. Selvom bleen ofte var våd, kunne der gå op mod to uger, før de fik bad.

* Holbæk Kommune reagerede på de alvorlige afsløringer med at politianmelde og slæbe Ekstra Bladet i retten - en retssag kommunen tabte med et brag.

* I sommers gik det lokale medie TV2-Øst undercover på Tornhøj. De afslørede, at personale ansat direkte fra gaden fik lov til at passe mennesker med komplicerede fysiske og psykiske lidelser. Endvidere afslørede de et mystisk dødsfald hos en lam mand. Da han blev obduceret, fandt lægerne fire mundrensepinde i hans mave, der havde forårsaget tarmslyng.

* I september kunne Ekstra Bladet fortælle, hvordan et hjerneskadet trafikoffer, der burde være anbragt på et genoptræningssted, var blevet placeret på Tornhøj af Holbæk Kommune. En overlæge med speciale i hjerneskader kaldte kommunens beslutning ‘tæt på kriminelt’.

* I efteråret udkom en tilsynsrapport fra det Sociale tilsyn med en sønderlemmende kritik af Tornhøj. Tilsynet konkluderede bl.a., at de ‘finder det indtrængende nødvendigt, at der indføres ekstra faglige ressourcer, for at sikre den faglige kvalitet’. Læs hele den kritiske rapport på eb.dk.

 

Kærligheden manglede

Ekstra Bladet har også været i kontakt med en anden ansat, som arbejde personligt med Liselotte i perioden efter morens død.

- Hun virkede ikke glad, da jeg mødte hende. Hun spyttede og rev ud efter en. Men jo bedre jeg lærte at kende hende, fandt jeg ud af, at det egentligt bare var opmærksomhed, hun ville have. Jo mere man gav hende, jo mindre gjorde hun de her ting, fortæller pædagogen, der af frygt for fremtidige arbejdsmæssige konsekvenser ønsker at være anonym.

Hendes frygt for repressalier fra kommunen er velbegrundet, fortæller en anden tidligere ansat Gitte Larsen, der blev fyret kort efter hun  i et kritisk brev havde klaget til ledelsen, bl.a. om de handicappedes forhold på Tornhøj. Ekstra Bladet har set brevet, der blev sendt fra Gitte Larsen i begyndelsen af februar. Brevet betød, at den ansvarlige leder den 3. marts indkaldte hende til tjenstlig samtale - samme dag som Liselotte klokken syv om morgenen afgik ved døden.

Gitte Larsen bekræfter, at ledelsen manglende evne til at gå i dialog med de ansatte og tage ansvar for de svage mennesker, de havde i deres varetægt.

- Der blev ikke stillet noget sundhedspersonale til rådighed fra kommunen. Jo, der blev sat en ekstra medarbejder af på et tidspunkt, fordi søsteren råbte højt, men det fjernede man igen, siger Gitte Larsen.

Hun bekræfter billedet den meget kritiske tilsynsrapport tegner om en institution, der er præget af et ustabile rammer og fravær af faglighed:

- Lige der, hvor Liselotte døde, der var der rigtigt mange sygemeldinger. Det gik ud over hende, for det betød jo, at hun aldrig fik opbygget den tillid og tryghed, hun havde brug for.

Doven kommunaldirektør genbruger sine skriftlige svar

I Holbæk Kommune har de ikke lyst til at tale med Ekstra Bladet. Trods utallige henvendelser har avisen forgæves forsøgt at få et interview med Kenn Thomsen, den ansvarlige direktør for socialområdet i Holbæk Kommune.

Han vil kun forholde sig til det veldokumenterede svigt af kommunens svageste, der senest blev dokumenteret i en meget kritisk rapport fra tilsyndmyndighederne,  hvis spørgsmålene kom på mail.

Men selv på skrift er den ansvarlige direktør ikke så glad for at forholde sig til hans ansvar for svigtet af kommunens svageste borgere. Derfor har den  ansvarlige kommunaldirektør ’genbrugt’ de samme svar, som han har trods kopieret ind under Ekstra Bladets forskellige spørgsmål.

– Hvorfor politianmelder i en ansat, der gør opmærksom på svigt af jeres svageste borgere?

– På det tidspunkt var vi i tvivl, om tavshedspligten var blevet brudt – og når vi er i tvivl, om en borgers rettigheder er blevet krænket, så beder vi politiet kigge på sagen

– Men jeg vil gerne understrege, at vi lytter til kritik. Er tingene ikke i orden, er det vigtigt, at vi får det at vide, så vi kan rette op på det, skriver Kenn Thomsen i en mail.

– Skal politianmeldelsen forstås som, at I ikke anerkender kritikken, altså at Holbæk Kommune har begået nogle svigt?

– Vi har ikke lagt skjul på, at der har været problemer på Tornhøj. Derfor har vi også undersøgt stedet, og har iværksat en handleplan, skriver Kenn Thomsen. 

Dette svar har nøjagtigt den samme ordlyd, som det svar Kenn Thomsen gav i går, da avisen afslørede svigtet af den 39-årige udviklingshæmmede kvinde Liselotte Blom på institutionen Tornhøj - en institution Kenn Thomsen er øverst ansvarlig for. Da Liselotte døde, vejede hun  28 kilo.

– Hvilket signal mener du Kenn Thomsen, det sender, når I politianmelder og fyrer ansatte, der er kritiske?

– På det tidspunkt var vi i tvivl, om tavshedspligten var blevet brudt – og når vi er i tvivl, om en borgers rettigheder er blevet krænket, så beder vi politiet kigge på sagen.

– Men jeg vil gerne understrege, at vi lytter til kritik. Er tingene ikke i orden, er det vigtigt, at vi får det at vide, så vi kan rette op på det. 

- Tror I jeres aggressive måde at håndtere kritik på er til de udviklingshæmmedes fordel?

– Jeg vil gerne understrege, at vi lytter til kritik. Er tingene ikke i orden, er det vigtigt, at vi får det at vide, så vi kan rette op på det. 

– Skal jeres måde at håndtere kritik på tolkes som, at I prøver at skræmme folk til tavshed frem for at anerkende problemerne?

– Jeg vil gerne understrege, at vi lytter til kritik. Er tingene ikke i orden, er det vigtigt, at vi får det at vide, så vi kan rette op på det, skriver Kenn Thomsen igen.

HJÆLP OS: Har du oplevet at lægekonsulenter eller kommunen har underkendt dine lægeattester? Send en mail til aee@eb.dk eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

0 kommentarer
Vis kommentarer