Pakkegaveræs: Sådan smadrer du (ikke) din og børnenes jul

Happy hour til skilsmissebørn, 24 eller 4 pakker - eller ingen opvarmning til juleaften? Læs børnepsykologens råd til at nå i mål juleaften uden snotforkælede, skrigende og skuffende børn

Ifølge en børnepsykolog risikerer de voksne at forvandle juleaften til en skuffelse fuld af uindfriede håb, drømme og ønsker for deres børn, fordi gaveræset frem mod den 24. har været for massivt. Foto: Colourbox
Ifølge en børnepsykolog risikerer de voksne at forvandle juleaften til en skuffelse fuld af uindfriede håb, drømme og ønsker for deres børn, fordi gaveræset frem mod den 24. har været for massivt. Foto: Colourbox

Julen er hjerternes gavernes fest.

For rigtig mange begynder ræset 1. december, hvor ungerne åbner første af 24 pakker, før spændingen udløses juleaften.

Men er det nu godt nok, kreativt nok, gennemført nok, dyrt nok, og hvad får de andres børn?

Fylder den slags tanker om den kommende juletid hos dig, risikerer du ifølge børnepsykolog John Aasted Halse at forvandle forventningens glæde til en lang nedtælling til en julekatastrofe.

- Det er ved at blive skruet op, så det næsten er 24 julegaver og ikke en lille pakke med pinocciokugler eller et fingerbøl. Det kan spænde børnene mægtigt meget op til gavelir, siger John Aasted Halse til Ekstra Bladet.

Børn dør ikke uden gaver
Ifølge børnepsykologen risikerer de voksne at forvandle juleaften til en skuffelse fuld af uindfriede håb, drømme og ønsker, fordi gaveræset frem mod den 24. har været for massivt.

- Det er fint og hyggeligt at markere, at nu går vi ind i den måned, ligesom når man tænder det første lys i adventskransen, siger John Aasted Halse.

- Er det en idé helt at lade være?

- Der er ikke nogen børn, der kommer til at lide under ikke at have en pakkekalender i sig selv - bortset fra, at de snakker med alle de andre i skole og børnehave og kommer hjem og spørger: 'Hvorfor har jeg ikke en pakkekalender'.

At en pakke rosiner eller en blyant for nogle forældre ikke længere er godt nok til børnene, kan også skabe misundelse og drillerier i skole og institution.

Modgang del af livet
Når lille Ole kommer dødulykkelig hjem, fordi Peter har nedgjort hans marcipanbrød og blæret sig med de rulleskøjter, han selv pakkede ud 3. december, lyder John Halses råd:

- Så må man sige: 'Jeg kan rigtig godt forstå, at du er ked af det, men det er der ikke noget at gøre ved'. Det er en del af almindelig opdragelse at lære sine børn, at livet også har noget modgang.

- Som med alt andet kan det her også spille børn ud mod hinanden og tendere til mobning, siger John Halse.

Han påpeger, at det er en del af forælderskabet at forklare sine børn, at nogen gange får kammeraterne noget, som man ikke selv får.

Drop happy hour til skilsmissebørn
- Her er det vigtigt at være positiv, uanset hvor uenig man er med de andre forældre, og f.eks. sige: 'Det var da heldigt for hende' i stedet for 'Mathildes forældre er også skudt i hovedet', lyder det fra John Aasted Halse.

Og tror du, at gaveregn i 24 dage plus dronen, barbieslottet, iPhonen og iPaden til poderne vil afhjælpe din dårlige samvittighed, så:

- Hjælper det ikke en skid. Det er som at pisse i bukserne for at holde varmen. Det vil bare føre til, at mere vil have mere, og når børnene når op i 10-12-årsalderen, så stikker de kniven ind. Du ender med et ulideligt barn, der aldrig vil være tilfreds, siger John Aasted Halse.

- Når Børnerådet i panelspørgerunder spørger børn, hvad de ønsker sig allermest af mor og far, så er det ikke en iPhone 8. De siger i stedet: 'Hvis vi kunne snakke noget mere sammen, spille et spil, eller mor og far ikke var så trætte'.

Lever mor og far ikke sammen, står den for flere på yderligere pakkelogistik.

- Hvis man har en syv-syv-ordning, så betyder det ikke happy hour på pakker, men 12 og ikke 24 hvert sted, mener børnepsykologen, som på det kraftigste fraråder fraskilte til at opfatte julemåneden som en konkurrence, men tage sig sammen og stå sammen for børnenes skyld.

Adventskalender
John Halse Aasted peger på, at nogen børn bedre kan håndtere eller vil blive gladere for en adventskalender med fire gaver frem for 24:

- For nogle børn kan det være for meget med alt muligt junk hver dag i 24 dage, og de vil være gladere for fire ting, de ønsker sig. Det skal man så huske at pointere overfor børnene: At det her er fire gaver, de får, før jul.

Gode råd

Vær voksen: Tør at tage beslutninger om dine børns jul.

Tag dit barns behov alvorligt: Du kender dit barn og ved, om det er bedst med pakker hver dag, hver søndag eller noget helt tredje.

Stå ved din beslutning: Lad være med at vakle - børn er også en slags mennesker med store antenner.

Styr kalenderen: Overvej, om dit barn skal have gaver om morgenen, eftermiddagen eller aftenen.

Drop dårlig samvittighed: Brug hellere en time i sofaen på at se julekalender eller læse julehistorie end at gå krea-gave-amok op til jul. Børnene risikerer at blive skuffede, og det gør du også.

12 kommentarer
Vis kommentarer