Palads i fare for nedrivning: Kan ende som firetårnet nybyggeri

En nedrivning kan være forude for Københavns måske mest farverige bygning. Intet er dog sikkert endnu, fastslår direktør

Den ikoniske biograf-bygning er i fare for at lade livet til endnu et nybyggeri. Foto: Artikfoto/Polfoto
Den ikoniske biograf-bygning er i fare for at lade livet til endnu et nybyggeri. Foto: Artikfoto/Polfoto

Om blot få år kan det være slut med at spise popcorn til den seneste biograf-basker i den farvestrålende Paladsbygning i København.

Står det til grundejerne bør bygningen nemlig jævnes med jorden til fordel for et firetårnet højhusprojekt.

Det skriver Politiken, som har fået indsigt i dokumenter fra kommunens økonomiforvaltning og teknik- og miljøforvaltning.

Her fremgår det angiveligt, at byggeplanerne, der blandt andet indebærer en 24 meter høj karré, er sat i gang af en privat udvikler i samarbejde med grundejeren DSB Ejendomme.

'Og i dialog med ejeren af Paladsteatret foreslået en plan for området, der indebærer en delvis overdækning af banegraven, inddragelse af Paladsgrunden,' står der efter sigende.

Dermed er bygningsforslaget - og den mulige nedrivning af Palads-biografen - ikke kun et forsøg på at skifte lidt ud i det københavnske interiør.

Det skal også dække den banegrav ved Vesterport Station, der længe har været en regulær øjebæ for mange københavnere.

Se også: Vild ny biograf åbner i København

Ingen konkrete planer
Helt skåret i sten er dødsstødet til den ikoniske biograf-bygning imidlertid ikke.

Det fastslår John Tønnes, administrerende direktør i Nordisk Film Biografer, ejerne bag Palads, over for Ekstra Bladet.

- Er det rigtigt, at I vil rive Palads ned?

- Nej, det er der ingen konkrete planer om, siger han og fortsætter:

- For øjeblikket er Palads den mest velfungerende biograf. Det har den været i mange årtier, og det vil den også være i et pænt stykke tid fremover. Men der sker en rivende udvikling i biografmarkedet, så jeg vurderer, at det på fem til ti års sigt vil være mere end vanskeligt for os at finde økonomi i at blive ved med at udvikle Palads.

Derfor søger Nordisk Film Biografer i øjeblikket efter alternative placeringer i midtbyen. Og her er det seneste forslag en interessant mulighed.

- Det er et seriøst projekt, som vi synes er interessant. Hvis det kan gennemføres, synes vi også, at det er interessant at flytte vores biografaktivitet over i det nye byggeri. Men der er ingen konkrete planer om at rive Palads ned, lyder det fra direktøren.

Film - 24. jan. 2017 - kl. 15:57 Filmen der vil give dig kvalme: Her chokerer ikonisk gyserfigur

Artiklen fortsætter under billedet...

Den ikoniske biograf-bygning blev opført i 1918. Siden 1929 har den været ejet af Nordisk Film. Det smukke ydre kom først til i 1989, da den danske kunstner Poul Gernes malede med sin farvede pensel. Foto: Arkivfoto/Polfoto
Den ikoniske biograf-bygning blev opført i 1918. Siden 1929 har den været ejet af Nordisk Film. Det smukke ydre kom først til i 1989, da den danske kunstner Poul Gernes malede med sin farvede pensel. Foto: Arkivfoto/Polfoto

Kritik af nedrivning

Ikke alle er imidlertid lige glade for ideen om et Palads-løst København.

Særligt forvaltningerne er ifølge Politiken kritiske over for forslaget om at erstatte den historiske bygning med endnu et nybyggeri.

En 'høj bevaringsværdig' og biografens rolle i Axel Torvs byrum, er blot nogle af grundende til at lade de farvefulde vægge stå, skriver mediet med henvisning til dokumenterne.

Samfund - 23. jan. 2017 - kl. 15:16 Her forsvinder 19 bygninger på 10 sekunder

- Forstår I forvaltningens vurdering af, at bygningen har høj bevaringsværdig, og at det vil ødelægge byrummet omkring Axeltorv at rive den ned?

- Vi, der driver Palads i København, har om nogen veneration for lige nøjagtigt den bygning. Men vi kan bare ikke standse tiden eller udviklingen, siger John Tønnes og fortsætter:

- Men det er da ikke med glæde, at vi kigger på, om Palads som ejendom kan rives ned. Og vi flytter ikke uden at skabe mulighed for en ny hundredårig historie på Vesterport.

Selvom bygningsarbejdet ender med at møde grønt lys fra Nordisk Film Biografer, er det ikke nødvendigvis endeligt for Palads.

Forvaltningerne mener nemlig ikke, at forslaget overholder kommuneplanens rammer om blandt andet bebyggelsesprocent, skriver Politiken.

De endelige krav til byggeriet vil i første omgang være op til politikerne i Teknik- og Miljøudvalget, der mødes på mandag i næste uge.

Sådan forestiller DSB Ejendomme sig, at området omkring Vesterport kan komme til at se ud. Foto: Werk Arkitekter
Sådan forestiller DSB Ejendomme sig, at området omkring Vesterport kan komme til at se ud. Foto: Werk Arkitekter
 

1 af 2 Werk Arkitekter
2 af 2 Den ikoniske biograf-bygning er i fare for at lade livet til endnu et nybyggeri. Foto: Artikfoto/Polfoto
129 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere