Panik i sædbanken: Læseferien giver dårlig sæd

Varme kugler og stress påvirker studerendes sæd

Studerendes sædkvalitet bliver dårligere i eksamensperioden på grund af varme kugler og stress. Foto: Action Press/ All Over Press
Studerendes sædkvalitet bliver dårligere i eksamensperioden på grund af varme kugler og stress. Foto: Action Press/ All Over Press

Mens hjernecellerne arbejder på højtryk, står det anderledes sløjt til med sædcellerne, når landets studerende holder læseferie.

Eksamensperioden er nemlig lig med dårlig sædkvalitet.

- Vi ser et markant fald i sædcellernes motilitet i eksamensperioden, siger Ole Schou, direktør i Danmarks største sædbank Cryos.

Motilitet betyder antallet af sædceller, der bevæger sig med høj fart. Høj motilitet er lig med god sæd.

- Jeg er overbevist om, at det er, fordi de sidder for meget ned i varmen og måske i stramt tøj, siger Ole Schou.

Studerende udgør cirka 60 procent af sædbankens leverandører. Sidder man i længe på klokkeværket, sætter man kroppens naturlige kølende funktion ud af kraft. 

- Hold dem kolde og ikke i for stramme bukser, så der er plads til værktøjet hjælper, siger Ole Schou.

Stress påvirker sæden
Sæd bliver produceret i testiklerne, der har en temperatur på under 33-34 grader i modsætning til kroppens 37 grader. Hvis testiklerne bliver for varme, brænder sædcellerne af.

- Varme påvirker sædkvaliteten. For eksempel hvis man sidder for meget ned, går i sauna eller har feber, siger Tina Kold Jensen, professor i miljømedicin på Syddansk Universitet og forsker i mænds sædkvalitet på Klinik for vækst og Reproduktion på Rigshospitalet.

Hun mener, at også stress kan være en del af forklaringen.

- Mange studier viser, at stress påvirker sædkvaliteten. Dårlig søvnkvalitet hænger også sammen med dårlig sæd.

Har man generelt en god sædkvalitet, er der dog ikke grund at supplere eksamenslæsningen med bekymring over, hvad der sker med klokkeværket. Der er tale om en kortere påvirkning, der går over efter 71-72 dage. Det er den tid, det tager at producere nye sædceller.

- Når det bliver koldere i vejret og eksamensperioden er overstået, kommer der fart i sædcellerne igen, siger Ole Schou.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 af 2 Fire uf af ti danske mænd har dårlig sædkvalitet. Testiklerne dannes i fosterstadiet, og derfor har morens rygevaner stor betydning for drengebørns sædkvalitet. Foto: Polfoto
2 af 2 Studerendes sædkvalitet bliver dårligere i eksamensperioden på grund af varme kugler og stress. Foto: Action Press/ All Over Press
12 kommentarer
Vis kommentarer