Paradis for hovedjægere: Skyd et skadedyr og scor kassen

Storbritannien vil udlove dusør til grævlinge-jægere i et desperat forsøg på at dæmpe epidemisk udbredelse af kvæg-tuberkulose

Død eller levende. Britiske jægere kan nu se frem til at tjene en ekstra skilling, hver gang de dræber en grævling. Det er led i en kampagne for at undgå spredning af kvæg-tuberkulose. Foto: Martin Lehmann.
Død eller levende. Britiske jægere kan nu se frem til at tjene en ekstra skilling, hver gang de dræber en grævling. Det er led i en kampagne for at undgå spredning af kvæg-tuberkulose. Foto: Martin Lehmann.

Britiske landmænd og fritidsjægere med styr på sigtekornet og ondt i økonomien kan nu se frem til at tjene en god skilling.

En dræbt grævling skal nemlig - hvis det står til landets veterinære myndigheder - udløse en dusør på 50 pund sterling eller 425 kroner i danske penge.

Det statsautoriserede massedrab skal ifølge The Telegraph til høring i High Court i London over to dage i juli.

Lykkes det ikke i sidste øjeblik dyreværnsforeninger som Badger Trust og Born Free Foundation at skyde planerne i sænk, vil de blive ført ud i livet inden udgangen af 2018.

42.000 køer smittet i 2017
Den drabelige regulering har baggrund i, at grævlinger er de største smittebærere af den frygtede kvæg-tuberbulose, som i de senere år er taget til med epidemisk styrke i en del regioner. Sidste år blev mere end 42.000 tuberkulose-smittede køer angiveligt slået ned i utide, mens tallet var 27.474 i 2014.

Samfund Flere rådyr skudt med bue og pil: Nu udloves en dusør

Det er også planen, at jagten på det kraftigt byggede rovdyr fra mår-familien skal udvides geografisk, så nedskydning af dyrene vil være lovlig i alle de distrikter over hele Storbritannien, hvor smitte-risikoen stadigvæk er relativt lille.

Som modtræk har flere dyreværnsforeninger ifølge The Telegraph slået til lyd for, at der i stedet sættes en massiv vaccinations-kampagne og en mere effektiv kontrol i værk.

Grævlinger fredet i Danmark
Grævlingernes moralske støtter frygter, at de nye planer risikerer at ødelægge grævlingernes livsbetingelser for bestandig.

De britiske myndigheder satte første gang ind med friere muligheder for jagt på grævlinger i 2013. Men det er indtil videre ikke lykkedes at nedbringe bestanden i tilstrækkeligt omfang.

Sidste år blev 19.200 grævlinger dræbt som led i kampagnen, og det er næsten halvt så mange som i 2016.

Grævlinger er også et udbredt landrovdyr i Danmark, hvor de er fredede.

I rovdyr-størrelse overgås de her i landet kun af ulve. Dyrene spiser bær og mindre dyr, men ifølge Danmarks Naturfredningsforening tager de gerne til takke med regnorme.

Føler grævlinger sig truet, sætter de sig af og til voldsomt til modværge. Dyrenes stærke kæber og tænder kan forårsage betydelig skade.

56 kommentarer
Vis kommentarer