Parkeringsfirma lækker persondata på bilister

På kant med loven: Parkeringsfirma smider billeder af parkerende bilister og deres nummerplade på internettet med angivelse for tid og sted

Som en service til sine kunder lægger CP Parking System billeder af parkerende biler under funktionen 'Jeg kan ikke huske min nummerplade', så de kan se, hvor lang tid, de har tilbage af deres parkering. (Foto: Pöhlmann)
Som en service til sine kunder lægger CP Parking System billeder af parkerende biler under funktionen 'Jeg kan ikke huske min nummerplade', så de kan se, hvor lang tid, de har tilbage af deres parkering. (Foto: Pöhlmann)

Uvidende bilister kan blive overvåget af hvem som helst, når de parkerer dytten visse steder.

I Valby og Lyngby er et parkeringshus hvert sted nemlig blevet udstyret med parkeringsfirmaet CP Parking Systems kameraer, der kan genkende nummerplader. Kameraerne tager billeder af parkerende bilister og lægger dem op på firmaets hjemmeside, hvor bilens registreringsnummer også bliver angivet med tidspunktet.

Dermed kan alle og enhver gå ind og se, hvem der opholder sig hvornår på de to specifikke steder, og i nogle tilfælde kan man også ane personen bag rattet og for eksempel se, om det er en mand eller kvinde, der styrer bilen.

I strid med persondataloven
Men således begår firmaet lovbrud, konstaterer adjunkt Hanne Marie Motzfeldt efter at have set hjemmesiden, hvor billederne bliver lagt op.

- Det er min opfattelse, at det er i strid med persondataloven, når man gør den type oplysninger tilgængelige, siger hun og tilføjer, at man via bilbogen kan finde navnet på bilens ejer.

Nummerplader er nemlig omfattet af persondataloven som identificerbar information, forklarer hun, og det må man ikke gøre tilgængelig uden at få samtykke til del, hvis man skal overholde lovens bestemmelser.

- Der naturligvis tale om personoplysninger, idet nummerpladerne kan føre til identifikation og dermed afsløre oplysninger om, hvor fysiske personer befinder sig. Der er tale om det, der kaldes ordinære oplysninger, som er oplysninger omfattet af persondataloven, uddyber Hanne Marie Motzfelt.

Vækker minder om Østtyskland
51-årige Ivan Kejser bor i Spinderiet i Valby, hvis tilhørende parkeringshus har CP parkeringssystemers kameraer installeret.

Han er tydelig overrasket, da han bliver gjort bekendt med, at man kan finde billeder af ham bag rattet i sin blå Folkevogn, der er på vej ind i parkeringshuset ved Spinderiet på parkeringsfirmaets hjemmeside.

- Det er meget ubehageligt, lyder det fra lageransatte Ivan Kejser, der i sagens natur ofte benytter parkeringshuset.

- Det vækker minder fra tiden i Østtyskland efter krigen, hvor der var komplet overvågning. Det er selvfølgelig ikke det samme, men det er svært ikke at forbinde den slags med skridt mod det totalitære styre, siger han.

'Et godt eksempel'
Selv om CP Parking System forsøger at gøre livet lettere for sine glemsomme kunder, er det et klokkeklart eksempel på, at man tænker teknologi før sikkerhed og privatliv, mener formand for Rådet for Digital Sikkerhed, Rasmus Theede.

Formand for Rådet for Digital Sikkerhed, Rasmus Theede, mener, at dette er et klokkeklart eksempel på, at privatliv bliver underprioriteret i forhold til teknologi.

- Denne historie er et godt eksempel på, hvor man tænker teknologi før sikkerhed og privatliv. Man skanner nummerpladen, som en velment service, hvis folk har glemt den og vil se hvor meget tid, der er tilbage. Man glemmer blot at man på denne måde klart registrerer, hvem der har været hvornår og ligger det til skue på internettet for alle at se, forklarer han.

Smartcities, der bliver for smarte
Ifølge Rasmus Theede er parkeringsfirmaets kamera-system desuden et udtryk for en moderne trend i samfundet, hvor det altså kan være svært at balancere mellem funktionalitet og beskyttelse af privatliv.

- Ideen bag smartcities er, simpelt fortalt, at gøre folks live nemmere ved at forbinde byens digitale muligheder. Det kan være transport, parkering, skoler, biblioteker, siger Rasmus Theede.

- Men somme tider bliver det for smart, og man glemmer sikkerheden og beskyttelsen af borgernes privaltliv. Det er en konstant balance, som vi hele tiden skal være opmærksomme på, problematiserer han.

1 af 2 51-årige Ivan Kejser bor i Spinderiet i Valby, hvis tilhørende parkeringshus har CP parkeringssystemers kameraer installeret. Han er tydelig overrasket, da han bliver gjort bekendt med, at man kan finde billeder af ham bag rattet i sin blå Folkevogn (Foto: Skærmbillede fra CP Parking Systems hjemmeside)
2 af 2 Som en service til sine kunder lægger CP Parking System billeder af parkerende biler under funktionen 'Jeg kan ikke huske min nummerplade', så de kan se, hvor lang tid, de har tilbage af deres parkering. (Foto: Pöhlmann)
80 kommentarer
Vis kommentarer