Pas på derude: Her rammer farligt vejrfænomen

- Det kan blive hammerglat, advarer DMI. Se vejrudsigten for weekenden her

DMI forventer store regionale forskelle. Producer: Lasse Brøndal

Minimum fem og helt op til 25 centimeter.

Så meget sne kan der i store dele af landet falde mellem fredag eftermiddag og mandag morgen.

DMI forventer en weekend med både sne, slud og isslag. Formentlig falder den største omgang sne søndag, men allerede i dag, fredag, må danskerne forberede sig på sne.

- Der kommer en front ind fra Nordsøen, som giver sne. Det starter over middag i Vestjylland og arbejder sig langsomt mod øst. Snevejret bevæger ind over Sjælland i løbet af aftenen, og hen mod midnat når det til Bornholm, siger Frank Nielsen, meteorolog hos DMI.

DMI forventer blot to til fem centimeter sne fredag. Men da det er løs frostsne de fleste steder, kan der lokalt komme snefygning med en frisk vind fra sydøst.

Pas på i trafikken
I den sydvestlige del af landet drejer vinden mod vest sent i aften og i nat. Det vil få temperaturen til at stige op til fem graders varme. Der kan også komme regn og, der er risiko for isslag nogle steder.

Sådan gør du bilen vinterklar

 

Inden du begiver dig ud på de sneklædte, glatte veje, er der en basispakke af udstyr, du bør have anskaffet dig, forklarer chefinstruktør på FDM Sjællandsringen, Søren Holten Jacobsen.

Basisudstyret bør som minimum være:

  • Vinterdæk
  • En sneskovl
  • Isskraber
  • Mobiltelefon og oplader til bilen
  • Varmt tøj, hvis man kommer til at sidde længe og vente i en snedrive
  • Abonnement til vejhjælp
  • Sprinklervæske, der er frostsikkert
  • Sikkerhedsveste, så andre bilister kan se dig, mens du graver bilen fri af snedriven

Kører du på skiferie i enten Alperne eller i de skandinaviske fjelde skal du også have snekæder med.

- Hvis man skal sydpå, er snekæderne helt afgørende. Og man skal gerne have prøvet at sætte dem på, inden man kører hjemmefra, for står man først halvvejs oppe ad bakken mod St. Anton, hvor det fyger og er koldt, så er det sin sag at få snekæderne på. Der er det en god idé at have prøvet det på forhånd, og så i øvrigt sætte dem på, inden man kører op ad bakken eksempelvis på en parkeringsplads, hvor der er god plads til at gøre det, siger Søren Holten Jacobsen.

- Og husk i øvrigt, at der er forskel på, om det går op ad bakke eller ned ad bakke. Vi danskere er jo ikke så vant til, at det går op og ned, så derfor er der mange, der bliver snydt, når de kører til Alperne eller op til Sverige og Norge. Når man kører ned ad bakke, er det sværere at få bremset bilen. Derfor skal man køre endnu langsommere, når man kører ned ad bakke og især i forbindelse med svingene.

- Det kan blive hammerglat, så man skal passe på ude i trafikken, siger Frank Nielsen, som forventer, at isslaget vil berøre områder fra Thyborøn i nord ned over Midtjylland, Sønderjylland og over Fyn og Lolland-Falster.

I perioder kommer det også til at blæse mere en del, så der kan også komme snefygning.

Masser af sne
Lørdag forventer DMI ikke store mængder sne, men søndag kan der falde helt op mod 25 centimeter lokalt.

- Der ser ud til at komme ret meget sne i Nord- og Østjylland samt ned over Nordsjælland og Bornholm.

- Topscoren for snemængder bliver nok Vendsyssel, Himmerland og ned over Djursland. Der kan det være, der mandag morgen ligger 15 til 25 centimenter sne.

I de sydvestlige egne kommer der lunere luft ind, og sneen kan gå over i tøsne og regn. Så DMI forventer altså store regionale forskelle.

Du kan se hele vejrudsigten i videoen øverst i artiklen.

33 kommentarer
Vis kommentarer