Pas på hvad du svarer i APV’en: Hver tredje chef kigger med

I 29 procent af tilfældene kiggede chefen med, da medlemmerne af HK/Privat sidst deltog i en APV, viser ny undersøgelse. Forbundet kræver lovændring, så besvarelser om psykisk arbejdsmiljø gøres anonyme

(Modelfoto: Colourbox)
(Modelfoto: Colourbox)

Næsten hver tredje kan godt glemme alt om at bruge den lovpligtige Arbejdspladsvurdering, APV’en, til at gøre opmærksom på alvorlige arbejdsmiljøproblemer. I hvert fald, hvis de er bange for, hvad chefen vil sige til kritikken. Det skriver Avisen.dk.

I 29 procent af tilfældene kigger chefen nemlig med, når de ansatte HK’er på et private område svarer på spørgsmålene om deres arbejdsmiljø.

LÆS OGSÅ: Bagtalt af kollegerne: Danskere føler sig mobbet på jobbet

Det fremgår af ny undersøgelse, som Epinion har foretaget blandt mere end 1.250 medlemmer af HK/Privat ifølge Avisen.dk.

17 procent svarer i undersøgelsen, at nogle – for eksempel chefer – kunne se, hvad den enkelte medarbejder svarede, da der sidst blev udarbejdet en APV på deres arbejdsplads. 12 procent angiver, at alle i virksomheden kunne se deres svar.

LÆS OGSÅ: "Psykopatisk chef": Ansatte skrider fra syg firmakultur

Det er dybt problematisk, at ansatte ikke kan svare anonymt på spørgsmål om for eksempel dårligt psykisk arbejdsmiljø, mener June Halvorsen, arbejdsmiljøkonsulent i HK/Privat.

- Den manglende anonymitet betyder, at man ikke nødvendigvis kan regne med svarene i APV’en. Nogle vil enten nedtone problemer eller slet ikke bringe dem på bane af frygt for konsekvenserne. Det gør det sværere at at gøre noget ved problemerne, og det var jo ellers selve formålet med en APV, påpeger hun over for Avisen.dk.

I undersøgelsen svarer hver fjerde af de HK/Privat-medlemmer, som har deltaget i en ikke-anonym APV, at den manglende anonymitet påvirkede deres svar. 14 procent nedtonede problemerne for ikke at komme i klemme, mens 10 procent blev påvirket på anden måde:

June Halvorsen mener, at medarbejdere skal sikres ved en lovændring.

- Loven burde sikre medarbejderne fuld anonymitet, når de svarer på APV-spørgsmål om deres psykiske arbejdsmiljø, understreger hun.

Rikke B. Ørum, underdirektør og chef for HR og arbejdsmiljø i arbejdsgiverorganisationen Dansk Erhverv, synes ikke, det er nogen god idé med lovkrav om anonymitet i forbindelse med APV’er.

LÆS OGSÅ: Er du den næste? Så stor er din risiko for sygedagpenge

- Hvordan processen skal være, og om den skal være anonym eller ej, er jo noget, den enkelte virksomhed selv bestemmer. Beslutningen tages i arbejdsmiljøorganisationen, hvor medarbejderne selv er repræsenteret, siger hun til Avisen.dk.

Rikke B. Ørum ser fordele og ulemper ved begge former for APV. Umiddelbart er hun selv mest stemt for åbne APV’er. Men giver den metode ikke de åbne og ærlige svar, der er brug for, kan man forsøge sig med anonyme besvarelser. Så skal man bare være klar over, at problemerne kan være svære at løse, påpeger hun.

Der kan godt være argumenter for, at gennemføre en åben, ikke-anonym APV, så chefen kan kigge med i besvarelserne. Men der er en stor risiko for, at besvarelserne ikke bliver brugbare. Det mener Karen Albertsen, der er arbejdsmiljøforsker og medejer af TeamArbejdsliv, som rådgiver virksomheder om arbejdsmiljø.

LÆS OGSÅ: På denne arbejdsplads taler de pænt til hinanden: Det ses på bundlinjen

- Set fra et ledelsessynspunkt kan det være svært at handle på ting, som er fremført anonymt. Især hvis ingen efterfølgende vil snakke om problemerne, er det svært at gøre noget ved dem. Omvendt er helt usandsynligt, at APV’en kommer til at afsløre for eksempel chikane fra chefens side, hvis medarbejderne ved, at samme chef kommer til at læse deres svar, siger hun til Avisen.dk. 

35 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere