Pas på! Julen er farlig for dit kæledyr

Især hunde kan blive alvorligt syge af vores julegodter, mens det kan få alvorlige konsekvenser for katte at lege med gavebåndet

Hunde elsker julegodter ligeså meget som vi mennesker, men de kan ikke tåle det. Ritzau Foto
Hunde elsker julegodter ligeså meget som vi mennesker, men de kan ikke tåle det. Ritzau Foto

Slik og chokolade, andesteg og glitrende, knitrende julepynt. Juledagene er fyldt med fristelser, der er både hyggelige og lækre, men for vores firbenede kæledyr kan de også være særdeles farlige.

- December er klart den måned på året, hvor flest hunde må forbi en dyrlæge på grund af madforgiftning. Mange af de ting, vi spiser og råhygger os med i julen, har hunde ikke godt af, og hvis vi er uopmærksomme, kan det hurtigt gå galt. Især yngre hunde spiser jo alt muligt bare fordi de kan, siger presseansvarlig hos Agria Dyreforsikring, Sonja Karaoglan, til Ekstra Bladet.

Artiklen fortsætter under billedet

Chokolade, nødder, fed mad og gærende dej er altsammen farligt for menneskets bedste ven. Ritzau Foto
Chokolade, nødder, fed mad og gærende dej er altsammen farligt for menneskets bedste ven. Ritzau Foto

For meget fed mad
Formanden for Den Danske Dyrlægeforening, Carsten Jensen, fortæller også, at dyreklinikkerne landet over har ekstra travlt i disse dage.

- Det mest normale, vi ser som dyrelæger, er overfodrede dyr. De får alt for meget fed mad - resten af andefedtet og flæskestegen og den slags - og det kan de slet ikke tåle, siger Carsten Jensen, der også advarer mod at give dyret resterne af andeskroget:

- Man risikerer, at benene sætter sig fast i tarmsystemet, og især de små fugleben kan blive rigtig, rigtig spidse og prikke hul i tarmen. Sker det, er der ingen anden udvej end operation.

På samme måde kan gavebånd også ødelægge og skære i tarmen, når de legesyge katte kaster sig over gaverne.

Artiklen fortsætter under billedet

Mistelten er giftig både for hund og kat. Foto: Jyllands-Posten
Mistelten er giftig både for hund og kat. Foto: Jyllands-Posten

Sæt konfektskålen væk
For hunde er julekonfekten noget af det farligste. Både chokolade og nødder er giftige, og nødderne kan desuden sætte sig fast i tarmene. Mørk chokolade indeholder stoffet theobromin, som hunden i værste fald kan dø af.

- Klinikkerne får hvert år hunde ind, der er gået i konfektskålen, for de kan jo godt lide det. Men hunde kan ikke nedbryde chokoladen, så den ødelægger leveren og kan tage livet af dyret.

Artiklen fortsætter under faktaboksen

Julens mange farer

Juleplanter: Julestjerne, kristtorn og mistelten er alle giftige planter, og hvis hunden eller katten gnaver i bladene, kan de ende med at kaste op eller få diarre. Vær også opmærksom på, hvad du bruger i juledekorationen. Både Taks og Thuja er meget giftig.

And og flæskesteg: Fed mad og for meget salt kan give diarre og betændelse i bugspytkirtlen. Det er også en rigtig dårlig idé at give dyrene andeskroget. Faktisk anbefales det generelt kun at give dyrene rå knogler.

Chokoladen: En hund på tyve kilo, som spiser 125 gram mørk chokolade, vil opleve forgiftningsymptomer, der kan være dødelige. En hund på 10 kilo, der spiser 40 gram mørk chokolade kan også opleve alvorlige konsekvenser.
Der findes ikke nogen specifik modgift. Dyrlægen vil fremprovokere opkastning og give aktivt kul, der bruges til at fange giftstoffer og kemikalier i kroppen og skylle dem ud. Hvis forgiftningen er indtrådt, gives intravenøs væske.

Andre madvarer: Hunde spiser også gerne - men kan ikke tåle - gærende dej, pebernødder, almindelige nødder, vindruer, rosiner og løg. Disse madvarer kan give nyreskader og betændelse.

Gavebånd og julepynt: Farligt for både hund og kat. Julekuglerne er sjove at lege med, men de går nemt i stykker, og dyret kan få skår i poterne. Gavebåndet er meget skarpt, og det kan være rigtig svært at operere, hvis det ødelægger tarmene.

Kilder: Carsten Jensen (formand for Den Danske Dyrlægeforening), Agria Dyreforsikring, spørgdyrlægen.dk, netdyredoktor.dk

Ring til dyrlægen
Carsten Jensens bedste juleråd til landets hundeejere er: Drop de fede godbidder og gå en tur med hunden i stedet. Det giver det samme fællesskab som ved julebordet, og begge parter har bedre af det.

Hvis uheldet alligevel er ude, råder formanden alle dyreejere til altid at ringe til dyrlægen for at få et godt råd. Det gælder uanset, om katten er gået amok i bjerget af pakker, Fido har tømt slikskålen eller fået fat i - og spist - hele skinken til julefrokosten.

- Det er ikke sikkert, at der skal gøres noget med det samme, men det koster ikke noget at ringe. Og lad være med at vente til hunden eller katten er meget syg, for så kan det være for sent.

13 kommentarer
Vis kommentarer