Patientforening: Beløn sygehuse for tilfredse patienter

Direktøren for Danske Patienter mener, at andre incitamentsmodeller kan øge kvaliteten i sygehusvæsnet

Følg Samfund

Hver anden sygeplejerske giver i en Megafon-undersøgelse udtryk for, at travlhed på deres sygehusafdeling går ud over patienternes sikkerhed.

Det kommer dog ikke helt bag på Morten Freil, der er direktør for patientforeningen Danske Patienter.

- Det er dybt bekymrende, men det bekræfter i høj grad de oplevelser, vi i forvejen har. Vi ved, at der på nogle medicinske afdelinger er overbelægning, også når man kigger over et helt år.

- Og flere undersøgelser - herunder én vi selv har foretaget - viser, at overbelægning giver flere fejl, siger han.

Morten Freil mener, at man er nødt til at tilføre sygehusene flere penge fremover, men han peger også på, at der måske er noget fundamentalt galt med den måde, som økonomien er skruet sammen.

- Man belønner sygehusene efter, hvor meget de producerer, men på den måde bliver det nemt at glemme, hvordan patienter oplever behandlingen.

- Det er jo på mange måder godt, at man har fået nedbragt ventelisterne, men man har glemt at sikre, at kvaliteten følger med, siger han.

Han nævner eksempelvis slidgigt i knæet som et område, hvor den nuværende incitamentsstruktur er uhensigtsmæssig.

Her er der ofte to behandlinger: Man kan gennemføre en dyr operation, eller man kan forsøge at afhjælpe problemet med træning og kostomlægning.

- Men i og med, at kirurgisk afdeling får penge for hver patient, der kommer på operationsbordet, så overser man måske den anden mulighed, selv om man måske kunne nå de samme resultater ad anden vej.

- Det er ikke en kritik af personalet, men nærmere en konsekvens af den måde, som man har skruet systemet sammen på, siger Morten Freil.

Han fortæller, at der allerede et par steder i sundhedsvæsnet måles på patienters livskvalitet, tilfredshed, funktionsniveau og selvvurderede helbred som et led i vurderingen af en behandling.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun er dansk politiks nyeste protest-dronning

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind