Patientforeninger til Corydon: Finansloven blev solgt på falsk grundlag

Finansloven for 2015 forgylder de store folkesygdomme men glemmer sjældne og upopulære diagnoser. Det betyder, at tusindvis af alvorligt syge danskere med en sjælden diagnose risikerer behandling på anden klasse

Patientforeninger mener, at finansminister Bjarne Corydon (S) oversælger finansloven ved at kalde den for 'fællesskabets finanslov. For i virkeligheden er det kun patienterne fra de store, brede folkesygdomme, som bliver tilgodeset (Colourbox).
Patientforeninger mener, at finansminister Bjarne Corydon (S) oversælger finansloven ved at kalde den for 'fællesskabets finanslov. For i virkeligheden er det kun patienterne fra de store, brede folkesygdomme, som bliver tilgodeset (Colourbox).

Den 1. januar trådte den nye finanslov for 2015  i kraft. Her fik sundhedsområdet et økonomisk boost.

Finansminister Bjarne Corydon (S) var hurtigt ude at døbe regeringens arbejde for 'fællesskabets finanslov', men ifølge en række patientforeninger er det kun et begrænset fællesskab, der får gavn af milliarderne.

- Jeg synes finansloven fokuserer på det, der er mainstream, ligesom overalt i samfundet. Det gør den også i fordelingen af midlerne på sundhedsområdet. Hvis man ikke tilhører den store brede strøm, så er man sådan set en andenrangsborger. Så jeg synes ikke, vi er omfattet af fællesskabet under finansloven, siger Jørgen Lenger, udviklingschef i Muskelsvindsfonden.

Han henviser til, at det er de store folkesygdomme som kræft, KOL og diabetes, der er blevet prioriteret, mens diagnoser som sclerose, muskelsvind og psykisk sygdom, som tusindvis af danskere også dør af, ikke er blevet nævnt med et ord.

I dag går Birgitte til svømning flere gange om ugen. Svømningen styrker hendes krop og hjælper  med at bremse sclerosen fra at udvikle. (Foto: Rene Schütze Vagthund Birgitte lider af sclerose: Politikerne har glemt min sygdom

Muskelsvindfonden står ikke alene med kritikken. Ekstra Bladet har talt med en række patientorganisationer, der alle mener, at det er falsk varebetegnelse, når finansminister Bjarne Corydon (S) har døbt finansloven for 2015 for 'fællesskabets finanslov'.

- I den her sammenhæng må vi erkende, at vi overhovedet ikke er en del af fællesskabet. Det er andre kronisk, fremadskridende sygdomme heller ikke. Det er rigtigt fint, at man afsætter penge til alt det, der er forebyggeligt. Men det efterlader nogle mennesker, der har nogle komplicerede problemstillinger, fuldstændigt overladt til sig selv, siger Mette Bryde Lind, direktør i Scleroseforeningen.

- Hvis man nu skal være djævlens advokat. Er det ikke fair,  at det er de store folkesygdomme der prioriteres?

- Sclerose får man mellem 20 og 40 år. Ved ikke at prioritere ressourcer til det her område, så er der 13.500 mennesker og deres pårørende, som står alene. Det kommer til at koste samfundsøkonomisk, hvis de ikke får den rigtige hjælp, på det rigtige tidspunkt, siger Mette Bryde Lind.

Flere stemmer i store sygdomme

Et af de områder, der tidligere i år havde regeringens stærke bevågenhed var psykiatrien. Her lovede tidligere sundhedsminister Astrid Krag (S) i 2013  en øget ligestilling mellem fysiske og psykiske sygdomme.

Det lykkedes da også regeringen at indhente en lille del af efterslæbet gennem en bevilling på 2,2 milliarder fra satspuljemidlerne. Bedre Psykiatri havde håbet, at regeringen ville fortsætte med at leve op til deres løfte under den nye finanslov. Men her blev de skuffede.

- Finansloven sætter os sådan set udenfor. Politikerne var sådan set godt i gang, men det her er meget typisk politikere, at så kaster man sig over et område, og så har de en opfattelse, af at ‘nu har vi ordnet det’. Og så haster man videre til nye områder, som man håber kan være vælgermæssig popularitet i, siger Thorstein Theilgaard, generalsekretær i Bedre Psykiatri, og fortsætter:

- Det er mageløst, at når man fra regeringens side har i tale sat psykiatrien som et af de væsentligste sundhedsområder, ikke følger det op i finansloven. Der er brug for en vedvarende interesse.

Corydon: Finansloven er et løft for alle syge

Finansminister Bjarne Corydon (S) mener ikke, det er falsk varebetegnelse, når han har døbt den nye finanslove for 2015 for ‘fællesskabets finanslov’.

Selvom finansloven primært fokuserer på kræft og store folkesygdomme - og eksempelvis ikke nævner muskelsvind og sclerose med et ord - så mener finansministeren ikke, at de mindre sygdomme er blevet overset.

- Jeg tror, det er vigtigt, når vi har diskussionen om vores sundhedsvæsen, at tage den på et principielt niveau. Altså kræft og folkesygdomme, dem skal vi have gjort noget ved, og det investerer vi nu i, siger Bjarne Corydon til Ekstra Bladet.

- Er der ikke en chance for, at vi kommer til at stå med et mainstream-samfund, hvor de brede diagnoser løber med pengene, mens de små diagnoser, som danskerne også lider og dør af, bliver overset?

- Det mener jeg ikke er en risiko, som man kan se afspejlet ved dette udspil. Det er jo netop et udspil, der sikrer et fælles sundhedsvæsen med fri og lige adgang, hvor høj som lav kan komme uden betaling og få en behandling i topklasse. Ser man vores modstandere, er det en helt anden kurs, de kører. Der luftes jo om brugerbetaling, som vi tager et kraftigt skridt væk fra.

- Men hvis det er fællesskabets finanslov, hvorfor er blandt andet sclerose, psykiatri og muskelsvind ikke nævnt?

- Det er de lidelser også. Det, der er på finansloven, det er at løfte kvaliteten af hele sundhedsvæsenet. Simpelthen at få det til at fungere bedre. Også for de lidelser du nævner der. Og derudover er der så en særlig øremærket indsats, der går til de helt store folkesygdomme, vi har i Danmark.

- Hvornår har man nået et financieringsloft for kræft og dermed begynde at øremærke penge til mindre sygdomme som eksempelvis sclerose og muskelsvind?

- Man skal jo løbende gøre begge dele. Men jeg synes ikke, man som regering skal skamme sig over, at de store folkesygdomme, som jo ødelægger tilværelsen for tusindvis af danske familier, får et løft. Der tror jeg ikke, vi har nået noget loft.

0 kommentarer
Vis kommentarer