Paven: Fint at give børn en røvfuld

Så længe den bliver givet med kærlighed....

Den 266. pave - Frans 1. - forsvarer forældres ret til at sætte ungerne på plads med en endefuld. (Foto: AP)
Den 266. pave - Frans 1. - forsvarer forældres ret til at sætte ungerne på plads med en endefuld. (Foto: AP)
Følg Samfund

Her i landet er det ulovligt at slå - også sine egne børn.

Men ifølge hans hellighed, paven, er en endefuld for at afrette ungerne helt i orden, så længe at det ikke går ud over deres værdighed.

Den, måske for nogle, opsigtsvækkende udmelding kom under pave Frans' ugentlige, offentlige messe på Peterspladsen i Rom. Det selv barnløse katolske overhoved talte om familiers faderrolle og kom i sin tale ind på gode karaktertræk i en faderskikkelse.

En god far er ifølge pave Frans en, som tilgiver, men er i stand til at 'afrette med fast hånd' uden at afskrække barnet.

- Engang til et møde hørte jeg en far sige, 'somme tider er jeg nødt til at slå mine børn lidt, men aldrig i ansigtet for ikke at ydmyge dem', huskede Frans.

- Hvor er det smukt. Han kender til værdighed. Han er nødt til at straffe dem, men gør det med retfærdighed og kommer videre, lød det videre.

Ikke tale om vold eller ondskab
Thomas Rosica fra Vatikanets pressetjeneste understreger, at paven tydeligvis ikke taler om at udøve vold eller ondskab overfor børnene, men snarere at 'hjælpe nogen med at vokse og modnes', skriver AP.

Glatter ud efter pavens terror-knytnæve

- Hvem har ikke afrettet deres børn eller er blevet afrettet af deres forældre under deres opvækst?, skriver Rosica i en mail til nyhedsburauet.

- Bare se på pave Frans, når han er sammen med børn, og lad billederne og fagterne tale for sig selv, lyder det fra Rosica, som advarer mod at fejltolke apostlen Peters efterfølgers ord.

FN kæmper mod vold mod børn
Den Katolske Kirkes holdning til kropslig afstraffelse blev sidste år skarpt kritiseret af medlemmer af FN's menneskerettighedskommitee.

Da mindede komiteens medlemmer pavestolen om, at Børnekonventionen udtrykkeligt kræver, at FN-medlemslandene træffer de foranstaltninger - både med lov og uddannelse - for at beskytte børn mod alle former for fysisk og psykisk vold. Også når de er i deres forældres varetægt.

Komiteen anbefalede pavestolen at ændre sine egne love til specifikt at forbyde korporlig afstraffelse af børn, også indenfor familiens rammer, samt at skabe metoder til at håndhæve forbuddet mod vold i katolske skoler og institutioner i hele verden.

Vatikanet har anført, at det på ingen måde forsvarer afstraffelse, men at man heller ikke kunne gennemtvinge noget forbud i katolske skoler, som staten ikke bestemmer over.

Revselsesretten - retten til at bruge fysisk vold mod personer, man har myndighed over - blev endeligt afskaffet i Danmark i 1997, hvor det utvetydigt blev ulovligt at slå sine børn.

Seneste nyt

Hvorfor må Michael Dyrby blive?

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.