Paven skaber domstol til sager om misbrug af børn

En ny retsinstans i Vatikanet skal retsforfølge biskopper, der forsøger at skjule overgreb mod børn

Som en del af et omfattende opgør med overgreb mod børn i den katolske kirke har pave Frans onsdag godkendt oprettelsen af et tribunal, der skal håndtere sexanklager mod biskopper.

Beslutningen kommer efter flere års pres fra støttegrupper til ofre, der netop har efterspurgt procedurer til at holde biskopper ansvarlige for overgreb i deres bispedømmer - også i tilfælde hvor de ikke selv står bag overgrebene.

En talsmand for Vatikanet Federico Lombardi oplyser, at biskopper med det nye tribunal også risikerer at blive straffet for manglende tiltag til at forebygge seksuelle overgreb.

Det er i en årrække væltet ind med beskyldninger fra blandt andet USA, Irland, Tyskland, Italien og Frankrig om præster, der udnyttede deres embeder til at forgribe sig på børn og messedrenge.

Mange biskopper var vidende om de pædofile præsters forbrydelser. Men i stedet for at gå til politiet forsøgte de at dække over præsternes gerninger ved at rotere dem til nye embeder i andre sogne.

Sidste år oplyste Vatikanet, at der de seneste 10 år havde været 3420 såkaldte troværdige beskyldninger mod katolske præster om seksuelt misbrug.

I den periode blev 824 præster frataget deres gerning. Den katolske kirke i USA har betalt 2,5 milliarder dollar i erstatning til ofrene.

Siden Frans blev valgt som pave i 2013, har han adskillige gange erklæret nultolerance mod medlemmer, som krænker børn.

1 kommentar
Vis kommentarer