Pavens nye naboer: McDonalds' åbner restaurant i Vatikanstaten

Utilfredse kardinaler brokker sig efter åbningen af en McDonalds-restaurant kun et stenkast fra Pave Frans' hjem

'McVatican' møder stor utilfredshed fra borgere i Rom og kardinaler i Vatikanet. Foto: Gregorio Borgia/AP
'McVatican' møder stor utilfredshed fra borgere i Rom og kardinaler i Vatikanet. Foto: Gregorio Borgia/AP

Det er uvist om Pave Frans kan lide pommes frites, men ikke desto mindre har han bedre adgang til dem efter åbningen af en kontroversiel McDonalds-restaurant blot 90 meter fra hans hjem.

Burgerkæden har netop åbnet en filial få meter fra Peterspladsen, der som bekendt leder op til en af verdens største kirkebygninger, Peterskirken. Og det er netop denne placering, der gør restaurant-åbningen særdeles kontroversiel.

Det skriver blandt andre Russia Today og Mirror.

Under øgenavnet 'McVatican' (reference til Vatikanstaten, hvor den er placeret red.) møder butikken stor kritik.

En skændsel
Fordi burgerrestauranten er placeret i stuen i en bygning ejet af Vatikanstaten, ville denne modtage en månedlig husleje på 30.000 euro, altså omkring 223.000 kr.

Men overboerne er ikke begejstrerede.

Flere af de romersk-katolske kardinaler er nemlig bosat ovenpå den nye restaurant, og ifølge dem er de ikke blevet hørt i forbindelse med åbningen.

Kardinalen og formanden for det pavelige akademi, Pontificia Accademia della Vita, Elio Sgreccia, kalder eksempelvis restauranten for en 'perversion'.

Sgreccia fortalte desuden til den italienske avis La Repubblica, at selv den høje lejeindtægt ikke er nok til at retfærdiggøre den 'skændsel', det er at sælge 'usunde fødevarer' sådan et sted.

- Jeg gentager. At sælge mega-sandwiches i Borgo Pio (området omkring Vatikanet red.) er en skændsel, sagde han og foreslog, at de pengene kunne gå til områdets trængende i stedet.

Det er 'Kurien' - altså pavens administration, der står for brugen af Vatikanets bygninger. Og de fortæller til italienske medier, at de ikke forstår al postyret.

McDonalds' er tavse
McDonalds har for vane at bruge mange kræfter på annoncering af nye restauranter, men ikke denne gang. Vatikan-restauranten blev første gang nævnt fra det katolske pressebureau og undgik omtale i Vatikanets egen avis.

Kun et gyldent logo på McDonalds eget kort over restauranter afslører den omstridte placering indenfor Vatikanets grænser.

Ifølge Mirror har McDonalds i Italien endnu ikke kommenteret protesterne i kølvandet på åbningen.

Vatikanet beskrives som en bystat på 44,2 hektar, hvilket gør den til verdens mindste suveræne stat. Den er placeret i Rom i Italien og er desuden Europas eneste tilbageværende enevældige monarki.

Paven er den primære lovgivende og udøvende magt i Vatikanstaten.

 

Samfund Endelig: Her starter McDonald's udbringning til døren

McDonald's løfter sløret for danskernes fastfood-vaner 1. januar. Foto: Ekstra Bladet Samfund McDonald's løfter sløret: Det spiser danskerne 1. januar

  McDonalds nye julekop er gået viralt - flere ser et helt forkert billede Nyheder McDonalds-kunder ser frække syner på deres nye jule-kop